Iordania-Muntele Nebo-partea aII-a

 

IORDANIA - MUNTELE NEBO -

 PARTEA a II-a

 


 

In acest articol va prezint Muntele Nebo din Iordania, partea a II-a.

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muntele Nebo din Iordania, partea I, le gasiti aici.

 

Un Monolit pentru Anul 2000

 

Marele Jubileu Crestin a inceput pe Muntele Nebo cu dedicatia Cartii Iubirii intre Popoare, un Monolit de 5,50 metri inaltime, lucrarea sculptorului Vincenzo Bianchi. Ete o piatra comemorativa pe un munte sfant, bogat in dolmen si monumente megalitice, care in ultimii 6.000 de ani a aratat clar trecerea timpului. Mesajul de pe piatra comemorativa este gravat in greaca, latina si araba.

 

"Dumnezeu este Dragoste!" este scris in limba greaca. Textul, care este de asemenea titlul Cartii, este preluat din Prima scrisoare a Sfantului Ioan si este este gravat pe cotorul cartii. "Un Dumnezeu, Tatal tuturor, care este deasupra tuturor", in latina, preluat din Epistola Sfantului Pavel catre efeseni si scrisa pe una dintre coperti, completeaza mesajul, care repetat in araba pe a doua coperta devine "Dumnezeu este Iubire. Este apelul cerului si mesajul Profetilor".

 

Dupa vizita Papei la Memorialul lui Moise din seara zilei de 20 martie 2000, Monolitul a fost dedicat Preasfintiei sale Papa Ioan Paul al II-lea. Prima vizita a Papei a fost la Memorialul lui Moise pe Muntele Nebo, unde a fost primit de Comunitatea Franciscana.

 

Catre Monolit converge drumul de intrare asfaltat. Acesta este ultima portiune a Drmului Pacii, care uneste orasul Madaba cu sanctuarul de pe Muntele Nebo, in fata Tarii Fagaduintei, un mic semn de speranta in zorii Noului Mileniu.

 

Monolitul, in urmatoarea fotografie.

 


 

Centrul de Interpretare

 

Scopul principal al Centrului de Interpretare, inaugurat de Carlo Azeglio Ciampi, Presedintele Republicii Italia, pe 15 martie 2001 este sa ofere o imagine de ansamblu asupra cercetarilor arheologice efectuate pe Muntele Nebo. Centrul a fost construit intr-o incapere mare, readusa la lumina in anii 1980, aflata la limita sectorului estic al Manastirii Bizantine.

 

Antichitatile arheologice expuse, care ne spun despre istoria lunga a prezentei oamenilor pe munte, din Epoca Aecheulian (cultura apartinand Paleoliticului inferior) preistorica (150.000 I.Hr.) pana in Epoca Fierului (secolele IX - VII I.Hr.), chiar pana in Era Romano - Elenistica si Bizantina - Umayyad, cu bogatiile sale de mozaicuri de podele sunt insotite de panouri didactice bilincve (engleza si araba).

 

Sunt prezentate texte biblice si istorice referitoare la orasul Nebo, construit pe varful fortificat al Khirbat al-Mukhayyat si Memorialul lui Moise, vizitat de pelerini pe varful de est al Siyagha.

 

Punctul de pornire pentru descoperirea moderna a Muntelui Nebo si a Sanctuarului lui Moise a fost studiul drumului roman care conecteaza Esbous de pe platoul inalt al Madabei la Ierusalim prin Livias din Valea Iordanului, care trecea atunci peste munti, la nord de varful Siyagha. Prin urmare, se pune un accent deosebit pe piatra de hotar VI, un stalp inalt inscris, plasat langa fortareata al-Mahattah, la jumatatea drumului dintre Henban si er-Rameh/Livias, de catre soldatii romani in anul 219 D.Hr., in timpul domniei Imparatului Caracalla.

 

Aceasta piatra de hotar a servit la fel de mult ca un punct de referinta pentru pelerinii acelor timpuri, dupa cum a fost mentionat de Episcopul Eusebius si pelerina Egeria in secolul al IV-lea, asa cum a fost pentru exploratorii moderni deopotriva, in cautarea Sanctuarului lui Moise, in secolul al XIX-lea.

 

Inscriptiile de mozaic in greaca si palestino - aramaica gasite in bisericile bizantine de pe munte ne reamintesc despre limbile folosite de localnici si calugari in acele vremuri. O copie moderna a inscriptiei grecesti facute de mesterul in mozaic Franco Sciorilli indica ultima data gasita pe munte, anul 763 D.Hr., care atesta prezenta monastica pe munte in perioada Abbasid.

 

Intrarea in Centrul de Interpretare, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul Centrului de Interpretare, in urmatoarele 27 fotografii.

 


Harta Drumului pelerinilor de la Ierusalim la Muntele Nebo

 

Muntele Nebo

 

Stela lui Mesha, rege al Moabului

 

Descoperiri din Khirbet Al-Mukhiat, orasul Nebo

 

Epoca Fierului - figurine moabite

 

Piatra de hotar VI a drumului roman Esbous - Livias

 

Ceramica romana

 


Cele 3 faze principale ale Memorialului lui Moise

 

Mozaicul din diaconion - baptiseriu (din anul 530 D.Hr.)

 

Inscriptie palestino - aramaica din biserica Kayanos

 

Inscriptie greceasca din biserica Kayanos (Ayoun Mousa)

 

Mozaic din Manastirea Al- Mukhayyat

 

Mozaic din biserica Kayanos

 

Capela Manastirii Theotokos din Wadi Ayn Al-Kanisah

 

Inscriptie greceasca din anul 762 D.Hr.

 



 

Izvoarele lui Moise

 

Cea mai veche inregistrare a calugarilor in regiunea Nebo este atestata in valea 'Uyun Musa, o zona bogata in apa si campuri.

 

Ocupatia antica a oamenilor din aceasta vale este atestata de pietrele megalitice si de fortareata din Epoca Fierului. In apropiere este drumul roman care conecta orasul Livias cu Esbus.

 

Itinerariile scrise de pelerinii bizantini notabili, ca Egeria in anul 384 D.Hr., impreuna cu cercetarile arheologice facute de Fratele Bellarmino Bagatti si Fratele Sylvester Saller au identificat asezari in pesteri naturale, comunitati monastice si doua biserici: biserica Kayanos si biserica Diaconului Toma.

 



 

Panorama Tarii Sfante

 

In concordanta cu traditia Biblica, acest loc este conectat cu memoria locului unde a murit Profetul Moise, dupa ce a vazut Tara Promisa. Intr-adevar, Muntele Nebo este localizat pe unul dintre dealurile de vest ale anticelor Campii ale Moabului si furnizeaza o panorama unica asupra Tarii Sfinte.

 

Privind spre sud, panorama se extinde asupra Marii Moarte si desertului. La vest, este posibil sa vedem Valea Raului Iordan cu muntii de la Hebron si Nablus si in plus, la nord Jebel Osha si la sud coastele Wadi Zarqa.

 

Dealurile inconjuratoare ale Ammanului sunt, de asemea vizibile, impreuna cu Hesban si muntele Mushaqar. In zilele foarte clare, vizitatorii pot sa vada Betleemul, fortareata Herodiana, Muntele Maslinilor din Ierusalim si Ramallah. Privind in jos, in Valea Iordanului este usor sa distingi Qumran, aproape de Marea Moarta, cat si oaza Ierihonului.

 

Din pacate, nu a fost o zi clara, cand am fost noi pe Muntele Nebo, ci era innorat si batea vantul.

 

Panorama Tarii Sfante, in urrmatoarele 5 fotografii.

 




 

Monumentul Sarpele Cruce de arama

 

Sculptura din metal in forma de serpentina, care sta pe terasa Muntelui Nebo a fost creata de artistul italian Gian Paolo Fantoni. Ea aminteste de sarpele din bronz de pe un stalp, pe care Dumnezeu i-a cerut lui Moise sa il ridice pentru a proteja poporul sau de serpii veninosi, pe care Dumnezeu insusi i-a trimis ca pedeapsa. Era suficient sa te uiti la sarpele de bronz ridicat de Profet pentru a te vindeca si salva.

 

Imaginea inspirata imbina sarpele din bronz vindecator al lui Moise cu Iisus rastignit, care salveaza intreaga lume.

 

 Monumentul Sarpele Cruce de arama, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Am descris in cele doua articole obiectivele turistice de pe Muntele Nebo in ordinea lor cronologica. Ordinea in care le-am vazut este mai intai Centrul de Interpretare si apoi Memorialul lui Moise. Monolitul se afla la intrarea in sit.

 

Dupa ce am vizitat situl de pe Muntele Nebo, am vizitat Centrul de artizanat Arborele Vietii, aflat in afara sitului. Intrarea este gratuita si se pot cumpara obiectele expuse. Sunt obiecte facute manual, din mozaic, cum ar fi tablouri, icoane, vaze, mese, scaune, etc. Obiectele sunt foarte frumoase.

 

Centrul de artizanat Arborele Vietii, in urmatoarele 15 fotografii.

 









 

 

 

Recomand vizitarea Muntelui Nebo!

 

 

 

 

 







Comments

Popular posts from this blog