Malta-Mdina-partea I

 

MALTA - MDINA -

PARTEA I

 


 

In acest articol va prezint Mdina din Malta, partea I.

 

 

Ne-am plimbat cateva ore pe stradutele medievale ale Mdinei si ne-a placut foarte mult.

 

Istoria Mdinei

 

Se crede ca un sat din Epoca bronzului a stat la un capat al dealului unde se situeaza astazi Mdina. Zona a fost ocupata ulterior de fenicieni, cartaginezi si romani si a devenit un centru urban important. Melita, asa cum era cunoscut orasul in timpurile romane, a fost de cel putin trei ori mai mare decat prezentul oras Mdina.

 

Mdina a ramas centrul principal al administratiei si singurul oras fortificat din Malta pana in secolul al XVI-lea. Caderea Imperiului Roman a dus la mari incertitudini, timp de secole. Orasul Mdina s-a redus ca dimensiune pana la dimensiunea actuala, probabil in timpul perioadei bizantine. Caracterul cladirilor s-a schimbat, de asemenea, in timp ce institutiile de guvernamant ale insulei si diferitele familii importante si-au stabilit rezidentele lor in interiorul zidurilor orasului.

 

Mdina a ramas centrul administratiei pe toate perioada epocii medievale si, de asemenea locul catedralei, principala biserica a Insulelor Malteze. Toate acestea s-au schimbat in anul 1530, cand insulele au fost cedate Ordinului Sfantul Ioan, ceea ce a dus la o diminuare a importantei orasului, deoarece cavalerii ordinului s-au stabilit langa zona portului, la inceput in Birgu si apoi in Valletta.

 

In timpul ordinului, Mdina a intrat intr-o perioada de declin si a fost aproape abandonata de catre guvernul central, cat si de catre populatia locala. Dar cutremurul din anul 1693 a salvat orasul, care a suferit multe daune. Pe langa diferitele cladiri private si publice si fortificatiile care au fost avariate, catedrala a fost avariata grav. Acest fapt a dus la o politica de reinnoire, initiata de Biserica, care a construit o catedrala baroca noua, proiectata de Lorenzo Gafà.

 

Marele Maestru Manoel de Vilhena a reconstruit poarta principala a orsului si cateva cladiri publice. Toate acestea au restabilit demnitatea orasului.

 

Astazi, Mdina este una dintre atractiile principale ale Insulelor Malteze, cu strazile ei vechi si medievale, catedrala si cladirile baroce si atmosfera idilica care se simte in timpul plimbarilor pe strazile sale.

 

Locurile de interes includ fortificatiile, care sunt o amintire a trecutului si a vremurilor cand aceste ziduri au vazut dusmanul asediindu-le, cum s-a intamplat in anii 1429 si 1551.

 

Locuitorii au vrut intotdeauna sa tina aceste fortificatii in cele mai bune conditii, atat timp cat ele au constituit singura protectie care ii putea proteja de moartea violenta sau de sclavie.

 

Intrarea in oras se face printr-o poarta baroca magnifica. Una dintre cele mai interesante cladiri din Mdina este Palatul Vilhena, construit la ordinele Marelui Maestru Manoel de Vilhena. Palatul a fost construit in stilul baroc frantuzesc, care prevala atunci in insule.

 

Strada principala intortocheata a Mdinei urmeaza aspectul strazii medievale. O biserica mica dedicata Sfintei Agata se poate vedea la virarea primului colt. Langa ea se afla manastirea de maici si a calugaritelor benedictine, care s-au stabilit in oras din secolul al XIV-lea.

 

Poarta Principala

 

Poarta Principala de acces catre orasul fortificat Mdina a fost construita in anii 1720, ca parte a reorganizarii intrarii orasului de catre Marele Maestru Antoine de Vilhena. Aceasta poarta baroca de acces a fost proiectata de inginerul militar rezident al Ordinului Sfantul Ioan, francezul Charles François de Mondion si a fost inaugurata in anul 1724. A inlocuit intrarea veche medievala in oras, aflata pe acelasi meterez, care era zidita si este inca vizibila la dreapta actualei intrari. Poarta a fost deservita initial de un pod mobil din lemn.

 

Poarta Principala, in urmatoarele 10 fotografii.

 





 

Poarta Principala (fatada interioara)

 

Fatada interioara a Poartii Principale contine diferite caracteristici care comemoreaza istoria Mdinei. Relieful de deasupra nisei mici de pe poarta de acces arata conturul orasului Mdina si are menirea de a comemora un eveniment care s-a produs in timpul asediilor din anul 1429 cand, conform traditiei s-a aratat Sfantul Paul calare pe un cal alb, ceea ce a descurajat fortele de atac de la asediul orasului.

 

Cele trei figuri de deasupra portii de acces reprezinta diferiti sfinti legati de Malta si Mdina: Sfantul Publius, primul episcop al Maltei (stanga), Sfantul Paul, patronul insulelor, care a introdus crestinismul in Malta (centru) si Sfanta Agata, patronul Mdinei (dreapta).

 

Armura si inscriptia latina, adaugate in anul 1447 comemoreaza asistenta data de Baronul Inguarez Regelui Alfonso al V-lea de Aragon, rege al Siciliei in timpul rebeliunii Monroy din anul 1425.

 

Poarta Principala (fatada interioara), in urmatoarele doua fotografii.


Dupa ce se intra pe Poarta Principala, se intra intr-o piata mica, Piata Sfantul Publius, apoi se merge pe  strada principala, Strada Inguanez. In coltul din dreapta, dupa Poarta Principala se afla o ghilotina, ca in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Palatul Vilhena (Muzeul National de Istorie Naturala)

 

Palatul Vilhena, cunoscut si ca Palatul Magistral a fost rezidenta Marelui Maestru al Ordinului Sfantul Ioan in Mdina. A fost proiectat in stilul baroc frantuzesc de Charles François de Mondion, pentru Marele Maestru Antonio Manoel de Vilhena, in anii 1720. A inlocuit un edificiu vechi ridicat de Marele Maestru Philippe Villiers de l'Isle Adam, dupa sosirea Ordinului in Malta, in anul 1530.

 

Palatul Vilhena a fost construit pe locul ramasitelor unui castel medieval, care a fost demolat partial la mijlocul secolului al XV-lea. Intrarea in curtea palatului este decorata de un trofeu al armelor, care infatiseaza dispozitivele heraldice ale Marelui Maestru Antonio Manoel de Vilhena.

 

Palatul este considerat una dintre cele mai frumoase realizari ale arhitecturii baroce din Malta. A fost folosit ca spital la inceputul secolului al XII-lea si astazi gazduieste Muzeul National de Istorie Naturala.

 

Palatul Vilhena, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Torre dello Standardo

 

Turnul de semnalizare din secolul al XVIII-lea a fost construit in timpul domniei Marelui Maestru Antonio Manoel de Vilhena, ca parte a reorganizarii baroce a intrarii in oras. A inlocuit un turn medieval mai vechi, cunoscut ca Torre Mastra care a servit, de asemenea ca statie de semnalizare, pentru a anunta satele din imprejurimi si restul insulei de pericole.

 

Torre dello Standardo a fost proiectat de inginerul militar rezident al Ordinului Sfantul Ioan, francezul Charles François de Mondion si reflecta in infatisarea sa turnurile de veghe de coasta construite in secolul al XVII-lea in timpul Marelui Maestru Martin de Redin. Turnul a fost finalizat in anul 1726 si infatiseaza stema Marelui Maestru Antonio Manoel de Vilhena si a Municipalitatii Mdina, cunoscuta ca Universita.

 

Piata Sfantul Publius, Torre dello Standardo (dreapta) si Palatul Vilhena (stanga), in urmatoarele doua fotografii.

 



Strada Inguanez si cladirile de pe ea, in urmatoarele 7 fotografii.

 




 

Biserica Sfanta Agata

 

Biserica baroca a Sfantei Agata a fost construita in anul 1694, imediat dupa cutremur, cu scopul de a inlocui o biserica medievala anterioara, facuta in anul 1410 de nobilul Francesco Gotto si de catre sotia sa, Paola de Castelli de Catania, asa cum se evidentiaza intr-o inscriptie gotica, plasata initial pe fatada bisericii medievale si care se afla acum inauntrul actualei biserici, deasupra usii de intrare.

 

Biserica a fost proiectata de arhitectul maltez Lorenzo Gafà. Pictura sa titulara facuta de Giuseppe d'Arena, "il Romano" a inlocuit o pictura originala din anul 1553 (care se afla acum la Muzeul Catedralei), care arata un prelat al Catedralei Mdina la picioarele Sfintei Agata intronata. Inscriptia din marmura de pe fatada comemoreaza cladirea prezentei biserici in anul 1694.

 

Biserica Sfanta Agata, in urmatoarele doua fotografii.

 


 

Manastirea si Biserica Sfantul Petru

 

Manastirea benedictina pentru calugarite si biserica alaturata sunt dedicate Sfantului Petru. Originea acestor cladiri religioase dateaza din Evul Mediu. Biserica Sfantul Petru a fost reconstruita si i s-a dat forma actuala in anul 1625, in timp ce manastirea alaturata a fost reconstruita dupa un proiect al lui Lorenzo Gafà in anul 1690. Designul sau auster a vrut sa reflecte viata simpla a calugaritelor. Biserica Sfantul Petru are o pictura titulara facuta de binecunoscutul artist Mattia Preti, donata in anul 1682.

 

Manastirea si Biserica Sfantul Petru, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Am continuat drumul pe stradutele din Mdina.

 


Am dat de o zona foarte frumoasa, ca in urmatoarele 6 fotografii.

 




Am continuat drumul pe stradutele din Mdina.

 



Priorul vechi, in urmatoarea fotografie.

 



 

Biserica Bunei Vestiri si Priorul Carmelit

 

Biserica Bunei Vestiri, cunoscuta ca si Biserica Carmelita este o biserica prior baroca bogata a priorului Sfintei Fecioare de pe Muntele Carmel.

 

Evidentele mentioneaza ca pe locul prezentei biserici a stat alta biserica dedicata Nasterii Mariei. Alte surse mentioneaza ca acea capela a fost dedicata Fecioarei Fortaretei (della Roca). Capela si zona inconjuratoare au fost date carmelitilor in anii 1650.

 

Biserica a fost construita intre anii 1660 si 1675 dupa proiectele lui Mederico Blondel des Croisettes.

 

Dupa cutremurul din anul 1693, care a distrus multe cladiri importante, in special catedrala medievala Sfantul Paul, Capitolul Catedralei s-a mutat in Biserica Carmelita pana in anul 1702, cand a fost reconstruita noua catedrala. Mai mult, biserica a servit ca biserica parohiala in acest timp.

 

In timpul ocupatiei franceze, biserica a fost jefuita de francezi, iar valorile ei au fost furate pentru a finanta razboaiele lui Napoleon. Oricum, se spune ca, la o ocazie speciala, cand francezii erau pe cale sa fure damascul bisericii, cativa rebeli au inchis usile bisericii si un baiat a urcat in spira bisericii sa sune clopotele. Ca si consecinta, acest eveniment a dat nastere  rezistentei impotriva francezilor.

 

Biserica Bunei Vestiri are afara o statuie frumoasa a Sfintei Fecioare cu Iisus.

 

Biserica Bunei Vestiri si Priorul Carmelit, in urmatoarele 5 fotografii.

 

Statuia Sfintei Fecioare cu Iisus

 



 

Biserica Sfantul Roque

 

Biserica baroca dedicata Sfantului Roque, cunoscuta ca si Biserica Tal-Madonna tad-Dawl (Fecioara Luminii) a fost construita in anul 1732, pentru a inlocui o biserica anterioara care a stat la intrarea in Mdina, dar care a trebuit sa fie demolata ca rezultat al modificarilor facute la poarta de intrare a orasului.

 

Biserica veche a fost cunoscuta initial ca Santa Maria della Porta, inainte de a fi restaurata si re-dedicata Sfantului Roque, in anul 1594, ca un votiv oferit in urma ciumei devastatoare din anul 1592.

 

Actuala Biserica a Sfantului Roque, cu clopotnita sa mica si un dom, a fost ea insasi ridicata pe un loc care a fost ocupat inainte de o capela dedicata Sfintei Cruci, cunoscuta cel putin din anul 1398, care a fost demolata la sfarsitul secolului al XVII-lea si piatra sa a fost folosita pentru a construi absida noii Catedrale a Mdinei.

 

Biserica Sfantul Roque, in urmatoarele doua fotografii.

 



Strazi medievale din Mdina, in urmatoarele doua fotografii.

 



 


Va urma....

 



Comments

Popular posts from this blog