Romania-Dobrogea-Canaraua Fetii

 

ROMANIA - DOBROGEA -

CANARAUA FETII

 

 


 

In acest articol va prezint Canaraua Fetii din Dobrogea, Romania.

 

 

Canaraua Fetii este un canion stancos de aproximativ 20 kilometri lungime si 56 metri inaltime, care incepe de langa balta Iormac (in apropierea localitatii Baneasa) si trece granita in Bulgaria, unde se numeste Suha Reka (paraul secat). Aria protejata, de interes local, Canaraua Fetii a fost infiintata in anul 1970, initial pentru protejarea mediului de viata, protectia si conservarea unor habitate si specii importante sub aspect zoologic, forestier si floristic.

 

Versantii vaii Canaraua Fetii

 

Versantii vaii Canaraua Fetii sunt delimitati de formatiuni calcaroase abrupte, care pe alocuri efectueaza un profil de canion, cu pereti verticali brazdati de numeroase fisuri si grote. Pe alocuri, eroziunea a fost atat de intensa incat a izolat blocuri inalte, asemanatoare unor turnuri de cetate. Fauna si flora acestor pereti sunt deosebite si cuprind un numar mare de specii rare pentru Romania.

 

Canaraua Fetii, in urmatoarele 8 fotografii.

 


Am ajuns la un lan de lavanda.

 






Drumul a fost foarte bun, asfaltat, prin padure. Dar pe ultima portiune pana Manastirea Sfantul Gherman, drumul este neasfaltat si se ajunge greu cu masina.

 

Drumul neasfaltat, in urmatoarea fotografie.

 


Parcarea din fata Manastirii Sfantul Gherman, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Manastirea Sfantul Gherman din Dobrogea

 

Manastirea Sfantul Gherman din Dobrogea a fost infiintata in toamna anului 2011 si se afla in rezervatia naturala Canaraua Fetii.

 

Manastirea Sfantul Gherman se afla in sud-estul judetului Constanta, in podisul Dobrogei de Sud, in raza teritoriala a localitatii Baneasa, la granita cu comuna Lipnita. Pentru a ajunge la Canaraua Fetii se urmeaza firul Ceairului, un parau care ia fiinta doar in lunile cu ploi abundente. Dupa aproape jumatate de kilometru de mers prin albia raului, intr-un cot ascuns al vaii se afla biserica sapata in calcar.

 

Directorul Muzeului istoric din Calarasi, Marian Neagu a reconfirmat existenta unei foste biserici rupestre si a unui complex monahal bizantin important, care a fost distrus intr-un incendiu mare produs de navalirile barbare, iar apoi a disparut in totalitate odata cu ocuparea Dobrogei de catre Imperiul Otoman.

 

In interiorul bisericutei au fost descoperite mai multe nise pentru opait, cateva inscriptii si trei morminte. Din bisericuta porneste un tunel subteran, lung de peste 30 de metri, care este insa blocat de niste bolovani. Conform legendelor locale, acest tunel duce in Ceatatea Adamclisi.

 

Manastirea Sfantul Gherman a fost infiintata pe data de 1 octombrie 2011, iar pe data de 28 octombrie 2011 a fost sfintita piatra de temelie a bisericii din lemn de catre Ips Dr.Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu hramul Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea. Constructia manastirii a inceput pe data de 29 octombrie si s-a finalizat pe data de 20 noiembrie 2011.

 

Biserica este construita din barne si lemn, in forma de nava, cu o turla si pridvor brancovenesc. Tot aici s-a construit si o staretie si un corp de chilii, pentru monahi si credinciosi. Obstea manastirii este alcatuita din cinci calugari. A fost construita si o pensiune pentru turisti.

 

Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a nascut in jurul anului 368, probabil in localitatea Casimcea din judetul Tulcea. In jurul anului 377 el a plecat impreuna cu Sfantul Ioan Casian in Tara Sfanta, la o manastire din Betleem, unde au stat doi ani. Apoi, dupa ce au trecut prin Egipt, cei doi s-au oprit in Constantinopol, unde l-au cunoscut pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care i-a hirotonisit pe amnadoi: pe Ioan Casian diacon, iar pe Gherman preot. In data de 29 februarie 405, cand cei doi se aflau la Roma, cautand sa-l ajute pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care fusese exilat a doua oara, Cuviosul Gherman a decedat.

 

Manastirea Sfantul Gherman, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Interiorul Manastirii Sfantul Gherman, in urmatoarele 8 fotografii.

 




Altarul manastirii

 

Tavanul manastirii

 




Chiliile si pensiunea, in urmatoarele doua fotografii.

 


 

Dupa ce am vizitat manastirea, am plecat inapoi cu masina, pe care am parcat-o unde se termina drumul din asfalt si am mers pe jos prin padure (in dreapta drumului, pe sensul in care am venit), la Pestera Canaraua Fetii. Drumul prin padure dureaza cam 10 minute.

 

Pestera Canaraua Fetii si misterele sale

 

Regiunea Canaraua Fetii este renumita datorita legendelor locului, pline de mister. Una dintre legende spune ca pe vatra actualului loc era, cu sute de ani in urma satul Parachioi, care inseamna in limba turca salasul oamenilor cu bani. Tot legenda spune ca au mai fost si haiduci in zona. Batranii de azi isi mai amintesc de ultimul haiduc care aparea la lumina zilei cu calul sau si apoi, daca ii luau urma poterele, era "inghitit" de canion.

 

Alta legenda spune ca taranii romani si-au ascuns fetele in aceste grote, ca sa nu fie gasite si necinstite de soldatii turci. Fetele au trait acolo mult timp, pana cand le-au descoperit dusmanii si atunci ele s-au aruncat in prapastie.

 

Curios este ca locul acesta, care aminteste de sacrificiul romancelor, are astazi tocmai un nume turcesc, pentru ca in limba fostului imperiu "canara" inseamna albie sapata de ape.

 

Pestera Canaraua Fetii este o grota aflata la 20 de metri inaltime, din care se zice ca s-au aruncat mai multe fete. La gura pesterii unde stateau ascunse fetele se poate vedea si astazi piatra imensa care o astupa.

 

Canaraua Fetii, in urmtoarea fotografie.

 


Drumul prin padure, in urmtoarea fotografie.

 


Peisajele care se vad de pe drum, in urmatoarele 7 fotografii.

 





Pestera Canaraua Fetii, in urmtoarea fotografie.

 


Peisajele care se vad din fata pesterii si stancile pesterii, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Pestera Canaraua Fetii, in urmtoarele 7 fotografii.

 





Stanca pestrii si peisajele care se vad de aici, in urmatoarele 7 fotografii.

 




Drumul de intoarcere (asfaltat) vazut din masina, in urmatoarele 7 fotografii.

 






 

 

Recomand vizitarea Canionului Canaraua Fetii, din Dobrogea!

 





Comments

Popular posts from this blog