Malta-Mdina-partea aII-a
MALTA - MDINA -
PARTEA a II-a
In acest articol va prezint Mdina din Malta, partea a II-a.
Daca doriti mai multe informatii despre Mdina din Malta, partea I, le gasiti aici.
Fortificatiile Mdinei
Fortificatiile Mdinei sunt o serie de ziduri defensive care inconjura vechiul oras capitala Mdina. Orasul a fost fondat ca Maleth de fenicieni, in jurul secolului al VIII-lea I.Hr. si a facut parte mai tarziu din Imperiul Roman, sub numele de Melita. Orasul vechi a fost inconjurat de ziduri, dar numai cateva ramasite din acestea au supravietuit.
Zidurile orasului au fost reconstruite de cateva ori, inclusiv de catre Imperiul Bizantin in jurul secolului al VIII-lea D.Hr., de arabi in jurul secolului al XI-lea D.Hr. si de Regatul Siciliei in perioada medievala, pana in secolul al XV-lea. Multe dintre fortificatiile extinse au fost construite de Ordinul Sfantul Ioan intre secolele XVI si XVIII.
Orasul a rezistat mai multor asedii si a fost infrant de doua ori, prima data de aghlabizi (dinastie de emiri, membri ai tribului arab Bani Tamim) in anul 870 si apoi de rebelii maltezi in anul 1798. Astazi, zidurile orasului sunt inca intacte, cu exceptia catorva fortarete si sunt printre cele mai bine pastrate fortificatii din Malta. Mdina se afla pe lista provizorie a Locurilor de Patrimoniu Mondial UNESCO, din anul 1998.
Zidurile punico - romane
Orasul Mdina a ocupat tipul de platou localizat la inaltime, in partea nordica a Insulelor Malteze, departe de mare. Zona a fost locuita inca din preistorie si din Epoca Bronzului si a fost un loc de refugiu, deoarece era aparat natural. Fenicienii au colonizat Malta in jurul secolului al VIII-lea I.Hr. si au fondat orasul Maleth pe acest platou. Orasul a fost luat de Republica Romana in anul 218 I.Hr., devenind cunoscut ca Melita.
Orasul punico - roman era aproape de trei ori mai mare decat orasul actual, extinzandu-se intr-o parte mare a modernului oras Rabat. Zidurile Melitei aveau o grosime de aproximativ 5 metri si erau inconjurate de un sant de 700 metri lungime. Au supravietuit doar cateva ramasite mici ale ziudurilor punico - romane ale Melitei. Ramasitele unei porti ale orasului sau turn au fost descoperite in Saqqajia, in modernul Rabat, la aproximativ 5 metri sub nivelul actual al strazii. Parti ale santului au supravietuit sub strada actuala Sfanta Rita si Biserica Sfantul Paul.
Fundatiile inferioare ale unor metereze punico - romane formate din blocuri de piese rusticate cu trei randuri inalte, care sunt inca in situ, au fost gasite langa Cortina Magazine, in partea vestica a Mdinei. Alte cateva ramasite ale zidurilor antice sunt blocuri de zidarie punico - romane, care au fost refolosite in perioada medievala. Acestea includ un zid imprejurul Portii Grecilor si cateva pietre care au fost descoperite in excavarile din strada Inguanez si Palatul Xara.
Zidurile medievale
La un moment dat, dupa caderea Imperiului Roman de Vest, a fost construita o fortificatie in interiorul orasului, care a redus orasul pana la forma sa actuala. Acest lucru a fost facut pentru a face ca perimetrul orasului sa fie usor de aparat si reduceri similare ale marimilor oraselor au fost comune in jurul regiunilor mediteraneene la inceputul Evului Mediu. Cu toate ca s-a asumat in mod traditional ca aceasta fortificatie a fost facuta de arabi, s-a sugerat ca ar fi fost construita de fapt de Imperiul Bizantin, in jurul secolului al VIII-lea, cand a crescut amenintarea araba.
In anul 870, Melita a fost capturata de aghlabizi, care au masacrat locuitorii si "au demolat fortaretele sale", conform cronicarului al-Ḥimyarī. Acesta mentioneaza in continuare ca Malta a ramas aproape nelocuita, pana cand a fost relocata in jurul anului 1048 sau 1049 de o comunitate musulmana si de sclavii lor, care au construit o asezare numita Mdina pe locul Melitei. Dovezile arheologice sugereaza ca orasul era deja o asezare musulmana prospera de la inceputul secolului al XI-lea, asa ca 1048 - 49 ar putea sa fie data cand orasul a fost fondat oficial si au fost construite zidurile sale. Bizantinii au asediat Medina in 1053 - 54, dar au fost respinsi.
Medina s-a predat pasnic lui Roger I de Sicilia dupa un asediu scurt in anul 1091 si Malta a fost incorporata ca atare in Comitat si mai tarziu in Regatul Siciliei, fiind dominata de o succesiune de lorzi feudali. Fortificatiile Mdinei au fost reconstruite si modificate de cateva ori in urmatoarele secole. Un castel cunoscut sub denumirea de Castellu di la Chitati sau castrum civitas a fost construit in coltul de sud-est al orasului, langa intrarea principala, probabil pe locul unui fort bizantin de dinainte. Orasul a rezistat unui asediu al invadatorilor lui Hafsid in anul 1429.
Pana in secolul al XV-lea, cea mai mare parte a Mdinei a avut un sistem de ziduri duble. Frontul de uscat a fost format din patru turnuri, unul langa Poarta Grecilor, altul in centrul frontului de uscat, Turri Mastra (cunoscut si ca Turri di la bandiera) langa intrarea principala si Turri di la Camera, in coltul de sud - est al orasului. O barbacana (lucrare de fortificatie care protejeaza intrarea unei cetati) a fost construita langa intrarea principala a Mdinei, dupa anul 1448. In anii 1450 a existat pericolul barbarilor si a otomanilor, asa ca s-au depus eforturi pentru a imbunatati zidurile Mdinei.
A fost finalizat santul principal si Castellu di la Chitati a fost demolat partial prin licenta regala in anul 1453, din cauza starii sale de degradare si a costului excesiv de intretinere. Pana in anul 1474, au fost introduse in Mdina tunurile. Alte pregatiri extinse pentru atac au fost facute in anii 1480, cand fortificatiile au fost inca odata imbunatatite sub indrumarea inginerilor militari sicilieni. Pana in anul 1552, fortificatiile au fost modernizate. Cu toate acestea, zidurile erau inca privite ca fiind invechite, deoarece nu aveau bastioane si nu puteau rezista bombardamentelor de artlilerie moderna.
Cele mai multe dintre zidurile medievale ale Mdinei au fost dezmembrate gradual intre anii 1530 si 1720, cand fortificatiile orasului au fost modernizate de Ospitalieri. Una dintre cele mai semnificative vestigii vizibile ale fortificatiilor mediervale este Poarta Grecilor cu zidurile cortina inconjuratoare, care pastreaza inca forma medievala, in afara de portalul exterior, care a fost construit in secolul al XVIII-lea. Parti din zidurile duble, inclusiv ramasite ale celor doua bucle de arma stau inca intre poarta si Torre dello Standardo.
Cele mai multe dintre zidurile de nord si de est dateaza din perioada medievala, cu toate ca unele sectiuni au fost reconstruite de catre Ospitalieri. Meterezele de nord contin un turn medieval, in timp ce ramasitele antemurale bizantine si fundatiile platformei de artilerie de la sfarsitul secolului al XV-lea au fost gasite in zidurile de est.
Zidurile Ospitalierilor
Cand Ordinul Sfantului Ioan a preluat controlul in Malta in anul 1530, nobilii au predat in mod ceremonios cheile orasului Marelui Maestru Philippe Villiers de L'Isle-Adam. Ordinul s-a stabilit la Birgu si Mdina si-a pierdut statutul de oras capitala, dar L'Isle-Adam a construit un palat pe partea care a ramas din Castellu di la Chitati, care a devenit locul de intalnire al consiliului administrativ civil, cunoscut sub denumirea de Università.
Prima modernizare majora a fortificatiilor Mdinei s-a facut in anii 1540, in timpul magistraturii lui Juan de Homedes y Coscon. Au fost construite doua bastioane noi la extremitatile frontului de uscat, posibil dupa proiectul inginerului militar Antonio Ferramolino. Unele parti ale zidurilor de est au fost, de asemenea reconstruite in cremaliere, iar singurul exemplu in acest stil se gaseste in Malta.
Barbicana secolului al XV-lea din fata portii principale a fost demolata in anul 1551, deoarece obstructiona linia focului bastioanelor noi construite. In acel an, orasul a rezistat unui atac scurt otoman. Mdina nu a fost atacata direct in timpul Marelui Asediu al Maltei din anul 1565, dar cu toate acestea a jucat un rol crucial in asediu. Generalul otoman Mustafa Pasa a vrut sa preia mai intai orasul prost aparat, dar a fost depasit de Piali Pasa, care a vrut sa atace Fortul Sfantul Elmo.
Fortul a fost preluat dupa o luna de lupte grele, dar otomanii au pierdut timp crucial in aceste lupte. Pe data de 7 august, Cavalerii Ordinului din Mdina au atacat spitalul de campanie otoman neprotejat, ceea ce a determinat invadatorii sa abandoneze un asalt major asupra fortificatiilor principale din Birgu si Senglea. Otomanii au incercat sa preia orasul in septembrie, pentru a ierna acolo,m dar si-au abandonat planurile cand armata din Mdina a tras cu tunul, facandu-i sa creada ca orasul avea munitie de rezerva.
Dupa asediu, inginerul militar maltez Girolamo Cassar a intocmit planuri pentru a reduce dimensiunea Mdinei la jumatate si a o transforma intr-o cetate, dar acestea nu au fost implementate niciodata, din cauza protestelor nobililor orasului.
Poarta principala a orasului a fost reconstruita la inceputul secolului al XVII-lea, dar urmatoarele modificari majore nu au fost facute pana in anii 1650, cand a fost construit Marele Bastion De Redin, in centrul frontului de uscat. In ciuda acestor modificari, pana in anul 1658 au fost propuneri sa se abandoneze sau sa se demoleze intreaga fortareata, din cauza starii sale de degradare, desi localnicii s-au opus acestor planuri.
La sfarsitul secolului al XVII-lea, unele dintre zidurile duble medievale ale Mdinei au inceput sa fie incadrate in metereze in panta. O restaurare majora a fortificatiilor Mdinei a fost facuta in anii 1720 de inginerul militar francez Charles François de Mondion, in timpul magistraturii lui António Manoel de Vilhena. Palatul L'Isle-Adam, inclusiv partile ramase din Castellu di la Chitati au fost demolate pentru a face loc palatului Palazzo Vilhena, in timp ce poarta principala a fost zidita si a fost construita o noua poarta a orasului, in stil baroc.
Un portal baroc a fost, de asemenea adaugat Portii Grecilor. Turnurile medievale ramase pe frontul de uscat au fost demolate si a fost construit Torre dello Standardo pe locul lui Turri Mastra, in timp ce toate zidurile de vest ale orasului au fost demolate pentru a face loc unui singur zid cortina cazemat, cunoscut sub denumirea de Cortina Magazine. Bastionul D'Homedes a fost modificat prin adaugarea unei bastionete, in timp ce bateriile de tip traverse au fost construite la extremitatile frontului de uscat.
Orasul a fost protejat in continuare prin construirea de diferite lucrari, inclusiv o cale acoperita, doua locuri de arme si un glacis (forma de relief in panta). Mondion a mai facut planuri de intarire ale fortificatiilor din Mdina, dar acestea nu au fost implementate, deoarece Ordinul s-a concentrat pe construirea fortificatiilor sale in zona portului. Singura completare majora a fosrtificatiilor Mdinei dupa reconstructia lui Mondion a fost Bastionul Despuig, care a fost construit in timpul domniei lui Ramon Despuig, intre anii 1739 si 1746.
Pe data de 10 iunie 1798, Mdina a fost capturata de fortele franceze fara prea multa rezistenta, in timpul Invaziei franceze a Maltei. O garnizoana franceza a ramas in oras, dar a izbucnit o rascoala malteza pe data de 2 septembrie a aceluiasi an. In ziua urmatoare, rebelii au intrat in oras printr-un port in Bastionul Despuig si au masacrat garnizoana franceza compusa din 65 barbati. Acest eveniment a marcat inceperea Rascoalei si Blocadei de Doi Ani, care s-a terminat in anul 1800, cand Malta a devenit protectorat britanic.
Fortificatiile Mdinei au ramas in folosinta in timpul perioadei britanice si au fost facute cateva modificari minore in secolul al XIX-lea, cum ar fi instalarea de amplasamente pentru pusti. Pana la sfarsitul secolului, orasul a fost fost privit ca facand parte din sistemul defensiv al Liniilor Victoria.
In anii 1890, bateria de langa Bastionul Sfantul Petru a fost demolata si a fost deschisa o poarta in Cortina Magazine. Aceasta a fost facuta pentru a facilita accesul la statia de tren nou constrruita, localizata in apropiere. Fortificatiile Mdinei au fost incluse in Lista de Antichitati in anul 1925.
Istoria recenta
Sectiuni ale zidurilor medievale ale Mdinei au fost descoperite de Dr.Stefan C.Spiteri si Mario Farrugia in timp ce inspectau bastioanele in anul 2002. Primele planuri pentru o restaurare majora a zidurilor Mdinei au fost facute in anul 2006, ca parte a proiectului care includea, de asemenea restaurarea fortificatiilor Vallettei, Birgu si Cittadellei. In cazul Mdinei, atentia principala s-a dat consolidarii terenului, deoarece orasul este construit pe un platou de lut albastru, care este predispus la tasare.
Restaurarea de multe milioane de EURO a fost finantata partial de Fondurile de Dezvoltare Regionale Europene. Lucrarile au fost incepute in anul 2008 de catre Unitatea de Restaurare. Prtocesul de restaurare a fost documentat de Dr. Spiteri.
In anul 2011, in Bastionul D'Homedes au fost introduse tije de otel pentru a preveni alunecarea zidurilor pe versantii de lut. Santul a fost inaugurat ca gradina publica in martie 2013.
Toate lucrarile finantate au fost finalizate la sfarsitul anului 2013, dar Directoratul de Restaurare a restaurat mai tarziu si alte parti ale fortificatiilor, inclusiv zidurile de nord, Bastionul Sfantul Petru si zona din jurul Portii Grecilor. Proiectul a fost finalizat complet la inceputul anului 2016.
Pe toata perioada restaurarii s-au facut o serie de descoperiri arheologice. Excavarile de-a lungul partii de est a zidurilor orasului au scos la lumina antemurale bizantine si baza unei platforme de artilerie de la sfarsitul secolului al XV-lea. In anul 2010 au fost gasite ramasite ale fundatiilor zidurilor punico - romane, cand au fost facute excavari de-a lungul Cortinei Magazine.
Un bloc din piatra de la sfarsitul secolului al XIV-lea, infatisand stema lui Guglielmo Murina, care a provenit probabil din Castellu di la Chitati a fost descoperit in anul 2012, in timpul restaurarii Bastionului D'Homedes. Acest bloc este expus acum la Centrul de Interpretare al Fortificatiilor din Valletta.
Am continuat plimbarea pe stradutele Mdinei si am ajuns la Maltese Falcon (Soimul Maltez), unde am mancat inghetata, care a costat 3,5 EURO/bucata.
Langa Maltese Falcon se afla Fontanella, o cafenea terasata integrata in zidurile orasului si care se afla pe zidurile Bastionului din Mdina, avand si o curte interioara.
Cafeneaua Fontanella, in urmatoarele 3 fotografii.
Am urcat apoi pe meterezele zidurilor orasului, care ofera vederi panoramice frumoase si unice ale partii de est ale Maltei, care se intinde pana la mare.
Zidurile orasului, in urmatoarele 7 fotografii.
Vederi panoramice ale partii de est ale Maltei, in urmatoarele 3 fotografii.
Am continuat apoi plimbarea si am mers pe strada Maltese Falcon, ca in urmatoarele 4 fotografii.
Palazzo Constanzo
Palatul Constanzo a fost construit in secolul al XVII-lea de un membru al familiei Constanzo, Giovanni Battista, casatorit cu Rosa di Noto Cumbo.
Cei din familia Constanzo, o familie nobila din Regatul feudal al Napoli au venit sa se stabileasca aici la inceputul secolului si in anii 1666 - 67, Tommaso Constanzo s-a casatorit cu Polixena Bonnici, un membru al aristocratiei malteze. A fost prima familie care a servit ca judecator in Universita sau Guvernul Mdinei, cunoscut atunci sub denumirea de Citta Notabile.
Carol I, Rege al Siciliei si Napoli a conferit titlul de Duce de Paganica nepotului lui Tommaso Constanzo, Ignazio, in anul 1758. Documentele arata ca familia Constanzo s-a bucurat de un statut social inalt inainte de venirea in Malta. Piero Constanzo a fost senator in Messina. Giovanni a fost judecator in Palermo in perioada 1478 - 82 si Matteo a fost un comandant al Cavalerilor de Malta in 1542, in timp ce Taormina Giuseppe a reprezentat acelasi birou in 1633 si dupa aproximativ 50 de ani a fost inregistrat un Giuseppe Constanzo ca avocat in Tortorici.
Alt Francesco, Baron de Santa Bartolomeo a avut un palat in Mirto.Diplomele tinute in arhivele siciliene arata ca in 1774, Giuseppe Gaetano a detinut o functie inalta si un Vincenzo a fost nobil Acatapano de Acireale in anul 1756. Palatul a fost casa multor figuri distinse, printre care au fost si suporterii lui Garibaldi si membrii ai societatii secrete Carbonari, care se crede ca au fost ascunsi aici.
De la Ignazio, palatul a trecut la sora sa Eleonora Constanzo, care s-a maritat apoi cu un marchiz maltez, Antonio de Piro. Prin legaturile de casatorie, in anul 1883 palatul a fost mostenit de maltezul Felicissimo, Marchiz de Gnien, un urmas al liniei vechi. El s-a casatorit cu Carmela Dei Conti Manduca. Cuplul, ambii stramosii unor proprietari au gazduit toate familiile proeminente ale Mdinei.
Palatul a fost ultrior inchiriat in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, ca o Capela a Ofiterilor si convertit apoi in scoala manastire pentru fete, in anii 1950.
Palatul Constanzo a fost restaurat la forma sa originala in stilul baroc, retinand toate aspectele unei case domnesti malteze, cu arhitectura unica, infatisand camere boltite foarte frumoase. Cladirea a fost transformata mai tarziu intr-un restaurant si este listata ca monument de Grad I in Inventarul National al Proprietatii Culturale a Insulelor Malteze.
Palatul Constanzo, in urmatoarele 3 fotografii.
Am mers mai departe si am ajuns la Catedrala Sfantul Paul.
Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Sfantul Paul din Mdina, Malta, le gasiti aici.
Piata si cladirile din jurul catedralei, in urmatoarele 12 fotografii.
Am mers mai departe si apoi am iesit pe poarta principala, unde am adimirat fortificatiile orasului. Aici se afla si Bastionul D'Homedes.
Fortificatiile orasului si Bastionul D'Homedes, in urmatoarele 10 fotografii.
Bastionul D'Homedes
Tot aici se afla si doua harti ale Mdinei.
Am intrat apoi intr-un parc foarte frumos, ca in urmatoarele 6 fotografii.
Oarasul din afara zidurilor, in urmatoarele 4 fotografii.
Restaurantul Scala
Am luat cina la restaurantul Scala, despre care voi mai vorbi in articolele viitoare. Am plecat apoi la Sliema, unde eram cazati. Am luat un UBER, care a costat 12,97 EURO (12,5 Kilometri, 20 minute).
Recomand vizitarea Mdinei, din Malta!
Comments
Post a Comment