Italia-Roma-Bazilica Sfantul Petru

 

ITALIA – ROMA – BAZILICA SFANTUL PETRU

 


 

In acest articol va prezint Bazilica Sfantul Petru din Vatican, Roma.

 

Am fost la Roma in perioada 18-21 martie 2025, cu o verisoara. Eu am mai vizitat Roma in anul 2006, cu o excursie organizata, cand am stat 4 zile, ca si acum. In anul 2006 am vizitat obiectivele turistice cele mai renumite de la Roma. De data aceasta am vizitat alte obiective turistice, cum ar fi cele 4 bazilici papale si palate papale, care m-au impresionat foarte mult (nu am mai fost niciodata intr-un palat papal). Am fost si o zi la Napoli, cu trenul si am vizitat Muzeul de arheologie, pe care imi doream sa-l vad din 2006.

 

Mi-a placut foarte mult si am cheltuit 600 euro in total, ceea ce nu mi se pare foarte mult pentru 4 zile, avand in vedere faptul ca am mers mult cu taxiul, altfel nu puteam sa vedem atat de multe obiective turistice. Taxiul nu este foarte scump la Roma, iar UBER are pret dublu, ca am incercat sa fac o comanda, dar am renuntat. Voi da detalii despre costuri in articolele viitoare. Si nu in ultimul rand, am luat bilete online de la Galati, pentru a vizita unele muzee si aveau ora de vizitare scrisa pe ele (am ales-o noi). Daca mergeam cu mijloacele de transport in comum, riscam sa intarziem si sa nu ne mai primeasca.

 

Am mai vizitat odata Bazilica Sfantul Petru din Vatican, Roma, in ultima zi. Verisoara mea a mai fost odata la Roma in ianuarie si mi-a spus ca la bazilica era coada foarte mare la intrare (Piata Sfantul Petru era plina cu persoane care asteptau sa intre) si se statea 2 ore la coada. Acum am avut noroc, nu am stat deloc la coada, dar ne-am dus dimineata la prima ora. Daca era coada, nu am fi stat, probabil, deoarece aveam avion in acea zi.

 

Am mai scris un articol despre Bazilica Sfantul Petru din Vatican, Roma. In acest articol voi descrie capelele pe care nu le-am fotografiat atunci.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Bazilica Sfantul Petru din Vatican, Roma, le gasiti aici.

 

Bazilica Sfantul Petru este una dintre cele 4 bazilici papale.

 

Anul Sfant, conform traditiei iudeo-cresina, se potriveste cu Anul de Jubileu. Traditia catolica contemporana consta in a sarbatori la fiecare 25 de ani anumiti ani de Jubileu, care incep pe 24 decembrie (2024, de data aceasta), cu deschiderea de catre papa a Usii Sfinte a Bazilicii Sfantul Petru, in Roma si se incheie pe 6 ianuarie (2026), cu inchiderea usii.

 

De-a lungul intregului An Sfant, pelerinii vor putea trece prin aceasta usa grea, din bronz, care este inchisa de obicei, pentru a primi “indulgenta deplina”, adica iertarea tuturor pacatelor, conform traditiei. Incepand cu anul 1475 a fost adoptata organizarea jubileului la fiecare 25 de ani, cu scopul de a permite fiecarei generatii sa traiasca cel putin “un An Sfant”.

 

Toate cele 4 bazilici papale au usi sfinte. In timpul Anului Sfant se organizeaza tot felul de evenimente, inclusiv la muzee. Se organizeaza, de asemenea pelerinaje in Anul Sfant.

 

Fatada principala a bazilicii, cu statuile Sfantului Petru (stanga) si Sfantului Paul (dreapta), flancand scarile de la intrare, in urmatoarea fotografie. In fata bazilicii se faceau niste lucrari de constructie, se amenaja scena pentru Paste, probabil.

 


 

Pe zidurile din Piata Sfantul Petru, pe ambele parti sunt marcate cele 14 opriri ale Drumului Crucii (Via Dolorosa). Am vazut grupuri de pelerini care parcurgeau Drumul Crucii si intrau apoi in bazilica.

Opririle Drumului Crucii (cateva exemple), in urmatoarele 3 fotografii.

 




Piata Sfantul Petru, in urmatoarea fotografie.

 


Usa Sfanta a Bazilicii Sfantul Petru, in urmatoarele doua fotografii. Usa se deschide la inceputul si se inchide la sfarsitul fiecarui An Sfant.

 



Faimoasa Pietà, in urmatoarele doua fotografii.

 



Capela Sfantului Sebastian, in urmatoarea fotografie (am scris desprea ea).

 









Baldachinul facut de Bernini, in urmatoarele doua fotografii.

 



Domul lui Michelangelo, in urmatoarele doua fotografii.

 



Cathedra Petri (in traducere “Scaunul lui Petru”), cu Tronul Sfantului Petru, in urmatoarele doua fotografii.

 





Altarul Inimii Sacre a lui Iisus

Retablul

Lucarea din mozaic reprezinta Viziunea Inimii Sacre a lui Iisus a Sfintei Margherita Maria Alacoque, dateaza din anul 1925 si fost modelata dupa o lucrare originala a lui Carlo Muccioli din 1920. Panelul mozaicului substituie o pictura in ulei de dinainte, care reprezinta caderea lui Simon Mago, facuta de Francesco Vanni in anul 1603.

 

Altarul Inimii Sacre a lui Iisus, in urmatoarea fotografie.

 


 

Altarul Sfantului Leon cel Mare

 

In centru

Altarul: o urna cu led de dedesubt contine relicvele Papei Sfant Leon cel Mare (440-461), Doctor al Bisericii. Relieful din marmura reprezinta scena istorica a Intalnirii Sfantului Leon cel Mare cu Attila, dateaza din anul 1653 si este lucrarea bine-cunoscutului sculptor Alessandro Algardi. Deasupra sunt infatisati Apostolii Petru si Pavel care apar in fata acestui teribil Rege al Hunilor, pentru a-l descuraja sa renunte la planurile de invadare a Romei.

 

Domul vestibulului

Bazata pe un proiect al lui Michelangelo Buonarotti, arhitectura capelei a fost proiectata de Jacopo Barozzi da Vignola si a fost construita mai tarziu sub indrumarea lui Giacomo della Porta.

 

Podea: placa rotunda funerara a Papei Leon XII (1822-1829), din 1830 marcheaza mormantul de dedesubt.

 

Altarul Sfantului Leon cel Mare, in urmatoarele doua fotografii.

 



La stanga absidei este Capela Coloanei. Inainte de a intra in transeptul din stanga, trecem pe langa mormantul Papei Alexandru VII, sculptat de Bernini si cativa dintre elevii sai. In transeptul din stanga sunt 3 altare decorate cu copii minunate din mozaic ale picturilor care ii reprezinta pe “Sfantul Iosif”, “Toma Necredinciosul” si “Crucificarea Sfantului Petru”.

 

Altarul Mamei Madonna a Bisericii, cunoscut si ca “Altarul Coloanei”

 

In centru

Altarul: un altar din marmura, din secolul al IV-lea, cu un sarcofag dedesubt contine ramasitele papilor Leon II (682-683), Leon III (795-816) si Leon IV (847-855). Imaginea Madonnei cu Pruncul, pictata pe suprafata coloanei din marmura a fost adusa din nava centrala a Bazilicii lui Constantin si a fost pusa aici in anul 1607. Titlul de Mater Ecclesiae a fost declarat solemn la dorinta Papei Paul VI (1963-1978) in timpul celei de a treia sesiuni a Conciliului Vaticanului al II-lea, in care Fecioara Maria a fost definita ca “Mama a Bisericii”.

 

Domul vestibulului

Ciclul decorativ din mozaic, care reprezinta ingeri si figuri alegorice in jurul Fecioarei Maria amimtesc de picturile originale ale lui Giacomo Zoboli, care dateaza din anul 1757.

 

Altarul Mamei Madonna a Bisericii, cunoscut si ca “Altarul Coloanei”, in urmatoarele 3 fotografii.

 

 

Domul vestibulului

 


Era o slujba la bazilica si au venit preoti si copii, ca in urmatoarea fotografie.

 


 

Altarul Sfantului Iosif

In centru

 

Altarul: dedesubt sunt relicvele Apostolilor Sfantul Iuda si Sfantul Simion. Lucrarea din mozaic il reprezinta pe sfantul Iosif cu Copilul Iisus si dateaza din anul 1963. Este o copie a picturii original facuta de Achille Funi, in anul 1962. Un inger care ii ofera barca lui Petru Sfantului Iosif (Sfantul Petru a fost pescar) il infatiseaza aici ca protectorul Bisericii Universale, in timp ce un baiat ii ofera o ramura de maslin. Aceasta imagine a fost comandata special de Papa Ioan XXIII (1958-1963) pentru deschiderea celui de Al Doilea Conciliu al Vaticanului (1962-1965), care a fost declarat sub protectia Fecioarei Maria si a Sfantului Iosif.

 

Pe stanga

 

Lucrarea din mozaic care il infatiseaza pe Sfantul Simion a fost facuta de Fabrizio d’Ambrogio si dateaza din anul 1858. Portretizeaza o imagine pictata pe placa de cupru de Vincenzo Camuccini in anul 1822.

 

Pe dreapta

Lucrarea din mozaic care il reprezinta pe Sfantul Iuda a fost facuta de Fabrizio d’Ambrogio si dateaza din anul 1858. Portretizeaza o imagine pictata pe placa de cupru, facuta de Vincenzo Camuccini in anul 1822.

 

Sub nisa

Decoratia aurita din stucatura reprezinta scene din viata Sfantului Petru si dateaza din anul 1599.

 

Altarul Sfantului Iosif, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Baldachinul facut de Bernini, in urmatoarea fotografie.

 


Statuia din bronz a Sfantului Petru, tinand cheile Raiului, facuta de Arnolfo di Cambio, in urmatoarea fotografie.

 



Altarul Schimbarii la Fata a lui Hristos

 

Altarul

Sub altar sunt relicvele venerate ale Papei Innocent XI, care sunt intr-o urna din cristal, cu decoratii din bronz. Lucrarea din mozaic reprezinta Schimbarea la Fata a lui Hristos de pe Muntele Tabor si dateaza din anul 1767. Este o copie a picturii originale facute de Rafael Sanzio d’Urbino din 1520.

 

In zona superioara a compozitiei, Hristos se ridica deasupra norilor si Moise si Ilie apar dedesubt. Langa El sunt Apostolii Petru, Iacov si Ioan, care sunt orbiti de Lumina Sa. In zona inferioara a compozitiei este infatisata vindecarea miraculoasa a baiatului posedat.

 

Altarul Schimbarii la Fata a lui Hristos, in urmatoarele 3 fotografii.

 




In pasaj vedem, peste intrarea in Sacristie, monumentul Papei Pius VIII si apoi intrarea in Capela Clementina.

 

Altarul Sfantului Grigore cel Mare sau Capela Clementina

Altar

 

Sub masa altarului este un sarcofag din marmura alba, care contine relicvele Papei Sfantul Grigore cel Mare (590-604), Doctor al Bisericii. El a fost primul papa care a adoptat titlul de “servitor al servitorilor Domnului”.

 

Ciclul de mozaic decorativ reprezentand Miracolul Sfantului Grigore dateaza din anul 1772. A fost inspirat din pictura originala de Andrea Sacchi, care dateaza din anul 1627. Aici, Papa Sfant este infatisat intr-o bucata de imbracaminte din panza, care a fost pe mormantul Sfantului Petru, care a sangerat dintr-o data.

 

Domul vestibulului

Capela este cunoscuta si sub denumirea de Capela “Clementina”, dupa Papa Clement VIII (1592-1605), care a comandat ciclul sau decorativ, care include marmura pretioasa, mozaicuri si suprafete din stucatura, cu ocazia Anului Marelui Jubileu 1600.

 

Pe podeaua din marmura este infatisata stema papala, in timp ce mai sus, cupola este decorata cu mozaicuri relief, stucatura aurita, care au fost proiectate de Cristoforo Roncalli (cunoscut ca “Pomarancio”), in anul 1603. La stanga este monumentul funerar al Papei Pius VII (1800-1823), proiectat si executat de sculptorul Bertel Thorvaldsen, in 1831.

 

Altarul Sfantului Grigore cel Mare sau Capela Clementina, in urmatoarele doua fotografii.

 



 



Intram acum in pasajul din stanga. In pasaj, pe dreapta este monumentul Papei Leon XI, facut de Algardi. Este urmat de Capela Corului, decorata cu stucaturi frumoase din secolul al XVI-lea.

 

Monumentul Papei Leon XI, facut de Algardi, in urmatoarea fotografie.

 


 

Capela Corului

 

Aceasta capela, destinata clerului Manastirii Sfantul Petru sa oficieze slujbe divine a fost construita intre anii 1609 si 1614. Relicvele Sfantului Ioan Chrysostom (mort in anul 407) sunt pastrate sub altar, in timp ce mozaicul mare (care dateaza din 1747) o infatiseaza pe Fecioara Imaculata.

 

Decoratiile din stucatura aurita (din anul 1626) infatiseaza povesti din Vechiul si Noul Testament. Pe parti este un cor din lemn sculptat de Giovan Battista Soria si Bartolomeo de Rossi (1626).

 

Capela Corului, in urmatoarea fotografie.

 








Imediat dupa ce trecem de Capela Corului, pe stanga este monumentul din bronz al Papei Innocent VIII, facut de Pollaialo (transferat aici din vechea basilica).

 

Urmatoarea este Capela Prezentarii si, in pasajul din Baptiseriu se afla monumentul ultimilor conducatori din Casa Stuart, facut de Canova.

 

Capela Prezentarii Fecioarei Maria

In centru

 

Altarul: urna din bronz aurit din 1952 contine ramasitele Papei Pius X (1903-1914). Ciclul decorativ din mozaic infatisand Prezentarea Fecioarei Maria la Templu dateaza din anul 1728 si reproduce pictura originala a lui Giovan Francesco Romanelli din 1642. Fecioara reprezentata aici este o fata tanara care intra in templu impreuna cu mama ei Ana si tata lei, Ioachim.

 

Pe stanga

Se afla Monumentul funerar al Papei Benedict XV (1914-1922). Aceasta lucrare finalizata in 1928 a fost facuta de sculptorul Pietro Canonica si de arhitectul Luca Beltrami.

 

Pe dreapta

Se afla Monumentul funerar al Papei Sfant Ioan XXIII (1958-1963). Lucrarea este decorata fin cu un relief inferior din bronz, proiectat de sculptorul Emilio Greco in anul 1967.

 

Domul vestibulului

Ciclul decortiv din mozaic infatisand Incoronarea Fecioarei Maria si Caderea lui Lucifer in prezenta Sfantului Mihail Arhanghelul dateaza din anul 1746. A fost proiectat de Carlo Maratta si Giuseppe Bartolomeo Chiari.

 

Monumentul funerar al Papei Sfant Ioan XXIII, in urmatoarea fotografie.

 


Capela Prezentarii Fecioarei Maria, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Dupa Capela Prezentarii, la piciorul pasajului din stanga este Baptiseriul: fontul este format din capacul unui sarcofag antic din porfir. Acum putem vizita Sacristia, facuta de Marchionui in 1776-84. Da acces la Trezoreria Sfantului Petru, care consta din obiecte liturgice pretioase si donatii facute de credinciosi de-a lungul secolelor.

 

Printre cele mai valoroase exponate sunt un sarcofag din secolul al XIV-lea, magnifica Crux Vaticana, decorata bogat cu pietre pretioase (din secolul al VI-lea) si monumentul din bronz al lui Della Rovere Papa Sixtus IV, facut de Pollaialo, in secolul al XV-lea. Nu am reusit sa vizitez nici acum Muzeul Trezoreriei bazilicii, nici nu am vazut unde este intrarea. Oricum, timpul este limitat in excursii si nu poti sa vezi tot.

 

Am iesit afara din basilica, pe partea stanga a Piatei Sfantul Petru (intrarea s-a facut pe partea dreapta) si am mai facut cateva fotografii. De aici se vedea mai bine basilica si domul.

 

Cativa membri ai Garzilor Elvetiene, in urmatoarea fotografie.

 


Opririle Drumului Crucii (cateva exemple), in urmatoarele doua fotografii.

 



Piata Sfantul Petru, in urmatoarele fotografii.

Obeliscul Egiptean din Piata Sfantul Petru si Colonada bazilicii, in urmatoarea fotografie.

 


Fantana facuta de Maderno si colonada bazilicii facuta de Bernini, in urmatoarea fotografie.

 



Colonada bazilicii facuta de Bernini, in urmatoarea fotografie.

 




Mi-a facut mare placere sa revad Bazilica Sfantul Petru din Vatican, este magnifica. Nu stiu cum o intretin, dar este impecabila, spui ca a fost construita recent.

 

 

 

Recomand vizitarea Bazilicii Sfantul Petru din Vatican, Roma!

 

 

 

 

 











Comments

Popular posts from this blog