Romania-Muzeul Principia si costuri Alba Iulia


ROMANIA – MUZEUL PRINCIPIA SI COSTURI ALBA IULIA


Muzeul Principia se afla in Cetatea Alba Carolina, langa Sala Unirii si Universitatea „1 Decembrie 1918”.




Programul de vizitare al muzeului este de marti pana duminica, de la 10.00 - 21.00, iar lunea este inchis.  Pretul unui bilet de intrare la Muzeul Principia este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru elevi, studenti si pensionari.

 

Muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici a fost sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei, pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care se poate afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum.


Principia a fost cercetată și pusă în valoare doar în parte, deoarece o bună parte a ansamblului se află sub strada din apropiere și sub Universitatea „1 Decembrie 1918”.


În curtea muzeului sunt expuse piese descoperite în timpul campaniei de cercetare arheologică a zonei sau din colecțiile mai vechi ale Muzeului de istorie din oraș, cum ar fi statui și altare. Statuia în bronz de la intrarea în Muzeu ne arată cum era echipat soldatul roman acum 1900 de ani, când Dacia a devenit unul dintre ultimele teritorii incluse în granițele Imperiului roman.


Zona interioară păstrează in situ urme importante ale Principiei. Vizitatorii pot vedea încăperile în care se ținea tezaurul, stindardele, unde se făcea instruirea ofițerilor și soldaților Legiunii. Tot în interior este valorificată și pardoseala originală a unor încăperi sau hipocaustul, cunoscuta instalație de încălzire a romanilor.


In interiorul și în curtea muzeului sunt amplasate statuile din bronz a cinci împărați romani. Toți au avut un rol important în evoluția anticului Apulum, dar și pentru istoria Imperiului roman. Traian a fost cuceritorul Daciei. În vremea lui Hadrian s-au derulat fazele inițiale ale existenței castrului de la Apulum. Sub Marc Aureliu, primul centru urban de la Apulum a primit statutul de municipiu, iar Septimius Severus a acordat același statut pentru cel de-al doilea oraș de la Apulum, cel dezvoltat în jurul castrului. Despre Caracalla se spune că a ajuns, cel mai probabil, și la Apulum în anul 213, alături de mama sa, Iulia Domna. Unele interpretări medievale pe marginea denumirii de „Alba Iulia” chiar leagă orașul de numele acestei împărătese.


Tot în Muzeu vă puteţi transpune pentru câteva momente în viaţă soldatului roman, prin îmbrăcarea echipamentului complex ce a fost reconstituit. În plus, atmosfera lumii antice, cu legionari romani, războinici daci, gladiatori și dansatoare este redată de trupa de reenactment antic care activează în oraș și care are o intensă prezență publică în cursul sezonului turistic.


Muzeul, deschis publicului din 2015, este și locul în care au loc tot mai multe evenimente și expoziții temporare.


Urmele Principiei figurează, alături de alte obiective romane cercetate și valorificate în Cetatea Alba Carolina, pe „Ruta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării”.




Interiorul Muzeului Principia in urmatoarele 10 fotografii.




Statuia din bronz a Imparatului Marc Aureliu



Statuia din bronz a Imparatului Traian


Statuia din bronz a Imparatului Hadrian


Stindardele Principiei


Stindardele Legiunii a XIII-a Gemina





Curtea Muzeului Principia in urmatoarele 4 fotografii.



Statuie din bronz a unui soldat roman


Statuia din bronz a Imparatului Septimius Severus


Statuia din bronz a Imparatului Caracalla

Asociația Culturală pentru Istorie Vie funcționează sub egida Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și coordonează activitatea reenactorilor constituiți în „Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, „Lupii Apoulonului”, „Magna Nemesis” și „Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Austria, Belgia), promovând patrimoniul antic al orașului Alba Iulia și importanța acestuia în cunoașterea istoriei naționale.

  • Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina și-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oraș Alba Iulia acum 1900 de ani, tot așa, formațiunea de reenactment cu același nume „s-a întors acasă” în anul 2012, odată cu noile proiecte de punere în valoare a vestigiilor castrului roman. Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 15 legionari și cinci ofițeri în componență, conduși de neînduplecatul centurion Cassivs Proculeianvs și urmând steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofițer Marivs Martinvs Aquila.

  • Lupii Apoulonului

Sunt războinicii daci din străvechea cetate de la Apovlon (Piatra Craivii) care se opun, uneori cu succes, cucerii romanilor. Trupa s-a constituit în anul 2013, iar numele căpeteniei vajnicilor războinici este Maris, la fel ca râul care străjuiește, încă, aceste plaiuri binecuvântate și de zeii dacilor și de cei ai romanilor. În misiunea sa de a-i opri pe romani, ce ar putea părea imposibilă după sursele istorice, Maris este ajutat de experiența unor viguroși tarabostes precum Komozoi, de rugăciunile marelui preot Borza, de falxurile însângerate ale comaților Dara sau Ținto, de săgețile bine țintite ale lui Saris sau Eptala și de devotamentul tuturor celorlați războinici.

  • Ludus Apulensis

Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru public de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care a participat „Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia. Gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianvs, Flama și Crixvs, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european. Gladiatorii nu au oferit spectacol cand am fost noi, deoarece nu au avut spatiu suficient de miscare.

  • Magna Nemesis

Este denumirea sub care evoluează cele nouă dansatoare ale Asociației din Alba Iulia. Și la fel cum muritorii nu pot scăpa de justiția implacabilă a lui Nemesis, patroana și sursa de inspirație a dansatoarelor, tot așa, spectatorii nu vor putea rămâne indiferenți la grația și gingășia fetelor care încearcă să înduplece, prin dans, vrerea zeiței. Firavele dansatoare sunt, totodată, sclavele împăratului Hadrian, cel care a dat o importanță fără precedent cultului zeiței Nemesis.

Am vazut spectacolul oferit de trupele din Alba Iulia. Spectacolul este in fiecare vineri, la ora 19.00, din luna aprilie si pana la mijlocul lunii octombrie. Se desfasoara pe platoul din fata Catedralei Romano-Catolice, in fata Portii a IV-a a cetatii. Spectacolul a fost gratuit si a durat cam o ora. Dupa spectacol, am facut fotografii cu membrii trupelor. A fost foarte frumos!

Spectacolul trupelor din Alba Iulia, in urmatoarele 14 fotografii.


Testoasa, cea mai cunoscuta dintre formatiile de lupta ramane


Razboinici daci

 
Razboinic dac

Razboinic dac

 
Razboinic dac







Lupta dintre daci si romani, in urmatoarele 3 fotografii.






 
Dansatoare

Eu si sotul meu, cu membrii trupelor din Alba Iulia, in urmatoarele 7 fotografii.





Eu cu gladiatorii





Si doua filmulete video cu reprezentatiile trupelor din Alba Iulia.





COSTURI ALBA IULIA

Cazare Alba Iulia

Am fost cazati la pensiunea Neptun , langa gara, pe strada Iasilor nr.97. Am stat 2 nopti, iar camera dubla a costat 120 lei/noapte. Camera a avut si terasa, iar pensiunea are o curte interioara unde se poate parca masina si un foisor unde se poate servi masa. Mi-a placut foarte mult la pensiunea Neptun!

TOTAL CAZARE ALBA IULIA/PERSOANA = 120 LEI (240 LEI/2 = 120 LEI).



Pensiunea Neptun vazuta din curtea interioara


Foisorul pensiunii Neptun

Camera unde am fost cazati, in urmatoarele 3 fotografii.






Mancare Alba Iulia

Pe langa pensiunea Neptun sunt magazine alimentare, de unde am cumparat mancare pentru micul dejun si cina. Am cumparat cascaval, salam, iaurturi, biscuiti, ciocolata, fructe, inghetata, bere, cafea si apa, care au costat cam 50 lei/persoana, pentru toata perioada.

Cand am vizitat Cetatea Alba Carolina, am servit masa de pranz in interiorul cetatii.

Terase din interiorul Cetatii Alba Carolina, unde am servit masa de pranz.



Masa de pranz a constat dintr-o placinta cu branza, cartofi pai si o bere si a costat 19 lei/persoana.



TOTAL MANCARE ALBA IULIA/PERSOANA = 69 LEI

TOTAL MUZEE VIZITATE DE MINE = 25 LEI

TOTAL COSTURI ALBA IULIA = 214 LEI/PERSOANA pentru 3 zile (fara transport).

Daca doriti mai multe informatii despre prezentarea generala a cetatii Alba Carolina, partea I, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre prezentarea generala a cetatii Alba Carolina, partea a II-a, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre catedralele din cetatea Alba Carolina, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul National al Unirii din cetatea Alba Carolina, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Icoanei din cetatea Alba Carolina, le gasiti aici.

Recomand vizitarea Muzeului Principia si a Cetatii Alba Carolina!

Comments

Popular posts from this blog