Romania - Muzeul National al Unirii
Pretul unui bilet de intrare la Muzeul National al Unirii este de 15 lei. Programul de vizitare este zilnic, de la 10.00 - 19.00, lunea este inchis, iar casieria se inchide la ora 18.30.
Muzeul deține două clădiri cu valoare de monument istoric: Cladirea “Babilon” construită între 1851 - 1853 si Sala Unirii a fost construită între 1898 - 1900, având inițial destinația de cazinou militar, fiind restaurată în 1922 și între 1967 - 1968. Este clădirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România.
Daca doriti mai multe informatii despre Sala Unirii (in prezentarea generala a cetatii Alba Carolina, partea a II-a), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre prezentarea generala a cetatii Alba Carolina, partea I, le gasiti aici.
Cladirea “Babilon” reprezinta cel mai important edificiu de arta romantica din Alba Iulia. Cladirea este construita ca o fortareata, cu ziduri groase de peste un metru, a avut initial o destinatie militara, aici fiind adapostite familiile ofiterilor din armata austro – ungara. Datorita acestui fapt a fost si denumita Pavilionul ofiterilor.
Din anul 1968, cladirea adaposteste Muzeul National al Unirii, cu o expozitie permanenta de arheologie si istorie, depozite, biblioteca si laboratoare de restaurare. Edificiul are doua etaje, peste o suta de incaperi si se evidentiaza prin echilibru arhitectonic si opulenta plastica a fatadelor.
Forma actuală a expoziției de bază datează din 1975. În 1992 a devenit Muzeul Național al Unirii subordonat direct Ministerului Culturii.
Muzeul prezintă publicului arheologie: preistorică (ceramică, unelte și arme din piatră, bronz, fier), dacică - provenind de la cetățile dacice Craiva, Cugir și Căpâlna (ceramică, monumente, unelte, arme și podoabe din fier, bronz, argint), romană - provenind din marele centru urban Apulum (monumente epigrafice, sculpturale, gliptică, numismatică, vase ceramice, lucerne, unelte și arme din fier, obiecte de podoabă), medievală (ceramică, bijuterii și obiecte din aur, argint și bronz din secolele VIII - X din necropolele dezvelite la Alba Iulia, Blandiana și Ghirbom, cahle, arme, sigilii nobiliare și ale orașului Alba Iulia).
Partea de istorie este prezentata in documente, fotografii și obiecte memoriale legate de Revoluția de la 1848, Memorandum, Unirea de la 1 Decembrie 1918; periodice - cărți; colecții de etnografie și artă populară (port, țesături, ceramică, icoane pe lemn și sticlă, obiecte din metal și lemn); numismatică (antică, medievală și modernă); bibliotecă (55.000 volume).
Paleolitic si mezolitic – 1800000 – 600 I.E.N.
Epoca bronzului
Cetatea geto-dacica de la Teleac – secolele IX – V I.E.N.
Prima epoca a fierului in spatial romanesc – 1100 – 500 I.E.N.
Scitii agatarsi – secolele VI – V I.E.N.
Statul dac al regelui Burebista
Civilizatia materiala si spirituala a geto dacilor in a doua epoca a fierului
Cetati si asezari dacice in secolele I I.E.N. – I E.N.
“Cand Traian a pornit impotriva dacilor si se apropia de Tapae, i se aduse o ciuperca mare, pe care era scris cu litere latine ca atit ceilalti aliati cit si burii sfatuiesc pe Traian sa se intoarca si sa faca pace” – Dio Cassius, Istoria romana.
In timpul statului centralizat, alaturi de agricultura s-au dezvoltat mineritul, prelucrarea metalelor si alte meserii. Contactele si conlucrarea cu civilizatiile greaca si romana au exercitat o influenta puternica asupra modului de viata si gandire al dacilor.
Apoulon Piatra Craivii – important centru dacic
Regatul Dacia si Imperiul Roman la inceputul secolului I E.N.
Statul dac in vremea regelui erou Decebal (87 – 106 E.N.)
“Cucerirea pamantului dacic de imparatul roman a fost suprema afirmare a geniului Romei in potrivirea la firea si faptura lui a celor trei continente ce se ating impreuna la marea cea de mijloc” – Vasile Parvan.
Dacia in secolele II – III E.N.
Impletirea civilizatiilor daca si romana. Formarea poporului roman
Apulum – important centru de afirmare si difuzare a civilizatiilor daca si romana
Cultura materiala, expresie nemijlocita a impletirii civilizatiei daca cu cea romana
Statul romanesc in perioada migratiilor secolele III – XIII
Agricultura, ocupatie traditionala a poporului roman
Voievodatul Transilvaniei secolul XII – 1541
Sasii in judetul Alba
Lupta unita a tarilor Romane pentru apararea independentei, secolele XIV – XVI
Iancu de Hunedoara – 1441 – 1456
Viata cotidiana medievala
1600 – Unirea politica a Tarilor Romane sub Mihai Viteazul
Tarile Romane in secolele XVI – XVIII
Cultura in secolele XVII – XVIII, factor activ al afirmarii constiintei nationale
In urma ocuparii Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic in anul 1685, Diploma Leopoldina din 1691 instituie regimul de dominatie austriaca asupra acestui principat autonom, iar in urma Pacii de la Karlowitz din 1699 Imperiul Otoman este obligat sa renunte definitiv la suveranitatea lui asupra Transilvaniei si Banatului.
1784 – Revolutia condusa de Horea, Closca si Crisan
Scoala ardeleana, afirmarea constiintei nationale
Mineritul din muntii Apuseni – secolul al XIX-lea
Avram Iancu
“Ultima mea vointa unicul dor al vietii mele este sa-mi vad natiunea mea fericita” – din testamentul lui Avram Iancu - 1850
Blaj 3-15 mai 1848. “Noi vrem sa ne unim cu tara”
Constituirea statului national roman modern
“Unirea este actul energic al intregii natiuni romane” – M.Kogalniceanu
Alba Iulia 1 decembrie 1918
“Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dinsii cu Romania” – din Hotaririle Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia.
Daca doriti mai multe informatii despre catedralele din cetatea Alba Carolina, le gasiti aici.
Recomand vizitarea Muzeului National al Unirii din Cetatea Alba Carolina!
La multi ani, Romania!
La multi ani, romani!
Comments
Post a Comment