Spania-Granada-Alhambra-partea a II-a
In acest articol va prezint partea a doua a articolului despre Alhambra, cu Palatul Alcazaba, portile fortaretei, Gradinile El Partal, turnurile fortaretei, Palatul lui Carol al V-lea, Palatul si gradinile Generalife. Atractia Alhambrei o reprezinta Palatele Nasrid, despre care am vorbit in articolul precedent si Generalife.
Daca doriti mai multe informatii despre Palatele Nasrid, le gasiti aici.
Alhambra se afla pe Calle Real de la Alhambra s/n, 18009 Granada, programul de vizitare este de marti pana sambata de la 09.00 - 18.00, duminica de la 09.00 - 15.30, iar lunea este inchis. Un bilet de intrare costa 15,4 Euro. Am cumparat bilete online, cu trei luni inainte, tipul de bilet este Alhambra General, in care sunt incluse Alhambra si Generalife si am printat biletul de acasa. Se cere specificarea orei de vizitare a Palatelor Nasrid. Noi am solicitat ora 17.00.
Recomandare: Sa cumparati biletele online!
Am luat autobuzul rosu (C3) din centru, din Piata Isabel la Catolica, care se afla aproape de Catedral de Granada. Pe autobuz scrie Alhambra Bus, vine la 10 minute si face cam 10 - 15 minute pana in parcarea Alhambra, unde este si Oficiul de bilete (intrarea in fortareata). Un bilet de autobuz costa 1,2 Euro, pentru un drum. La oficiul de bilete este obligatoriu sa aratati cardul cu care ati cumparat biletul.
Ne-am dus la Alhambra pe la ora 13.00 si am vizitat intai Generalife, care nu este departe de poarta de intrare. Apoi am mers catre Palatele Nasrid, sunt 800 de metri de la poarta de intrare pana la aceste palate. Tot langa Palatele Nasrid se afla Palatul Alcazaba si Palatul lui Carol al V-lea, pe care le-am vizitat inainte. Apoi ne-am asezat la o coada, a durat jumatate de ora, pentru a intra la Palatele Nasrid. La iesirea din Palatele Nasrid se afla Gradinile El Partal.
Recomandare: Trebuie sa fiti la intrarea in Palatele Nasrid la ora specificata pe bilet, altfel nu va mai primeste inauntru!
Timpul de vizitare al Palatelor Nasrid este de o ora, iar in total am stat in Alhambra cam jumatate de zi.
Palatul Alcazaba
Alcazaba a fost construit partial in anul 889, de catre Sawwar ben Hamdun. A fost extins mai tarziu cu diverse ocazii, in secolul al XI-lea, cand regii dinastiei Ziri si-au instalat rezidentele lor pe dealul Albaicin si au facut ziduri de aparare imprejurul orasului, iar castelul Alhambra a fost transformat in cea mai importanta fortareata din Granada. Doua secole mai tarziu, Muhammed I, fondatorul dinastiei Nasrid, a venit in palatul din fortareata, incepand astfel cea mai splendida perioada din istoria Alhambrei.
Alcazaba se mandreste cu ziduri puternice si turnuri robuste. Cele mai solide turnuri sunt Turnul Homenaje situat la sud si Quebrada, in unghiul de nord. Cel mai elaborat interior este al Turnului Armelor (Torre de las Armas). Din Turnul Armelor a ramas o esplanada intinsa, in jurul careia aveau sediul trupele si unde se pot vedea vestigii ale camerelor, un donjon, o cisterna si baile. Cel mai impresionant turn este Turnul de la Vela.
Turnul de la Vela
Turnul de la Vela are o baza solida si si patru etaje cu arce sustinute de pilastri. Este cel mai mare turn al fortaretei si a fost denumit asa dupa clopotul mare care este deasupra lui. Cand Granada a fost cucerita de Monarhii Catolici, acestia au adus un clopot de la Castilia, pe care l-au denumit "La Vela" (Santinela), ca sa anunte victoria asupra castelului maur. In lupta dintre credinte, clopotul a devenit simbolul Crestinismului, asa cum lampile moscheei au fost simbolul Islamului.
Clopotul La Vela a batut cu ocazia sarbatorilor mari ale statului, cat si cu ocazia comemorarii "Dia de la Toma", Ziua Cuceririi ("luarii") orasului, pe 2 ianuarie. Chiar daca recent clopotul nu a mai batut, el a jucat un rol important in viata economica a orasului, batand cand se deschideau si se inchideau portile ecluzelor de pe rau, care inundau campia de dedesubtul fortaretei. Silueta Turnului cu clopot este un simbol semnificativ al populatiei din Granada.
Faimosul Turn de la Vela ofera vederi impresionante ale orasului si imprejurimilor lui, si ale Turnului Armelor, de unde era controlat intregul sistem defensiv al fortaretei. Se vede valea raului la El Albaicin, cu Mirador de San Nicolas, care are un turn alb al bisericii. Sub turn curge raul Darro, al carui terasament drept, pitoresc, numit Carrera del Darro, are poduri antice, manastiri si palate.
Alcazaba si panorama orasului vazuta de pe Alcazaba, in urmatoarele 19 fotografii.
Poarta Justitiei
Poarta Justitiei are o cheie de bolta gravata si este din caramizi. Partile superioare ale capitelurilor coloanelor contin inscriptia "Rugati-va la Dumnezeu. Nu exista Dumnezeu, ci Allah si Mohammed este profetul lui. Nu exista putere durabila decat in Dumnezeu". Intr-o nisa este o sculptura a Fecioarei cu Pruncul. Poarta are o sala spatioasa, iar peretii interiori sunt decorati frumos cu placi de ceramica decorativa glazurata ("azulejos").
Poarta Vinului
Aflata in fata Pietei de los Aljibes, Poarta Vinului nu are structura in zig-zag a Portii Justitiei, aratand ca a fost o poarta eminent civila si nu militara sau defensiva. Ornamentul traforat de deasupra arcului portii confirma suplimentar natura sa civila, in timp ce banchetele dinauntru au fost folosite de garzi pentru a se adaposti de vant si ploi. Aceasta poarta a asigurat in trecut intrarea in "Alhambra Superioara", ocupata de medina, unde au locuit aproximativ 2.000 de persoane.
Numele portii face referire la piata libera, fara taxe a vinului, piata care a existat aici pana in secolul al XVI-lea. In cheia de bolta de pe interiorul sau pe partea de vest a portii este gravata o cheie simbolica care face aluzie la intrarea libera in medina, impreuna cu inscriptiile rugaciunilor lui Allah si ale lui Muhammed al V-lea.
Gradinile El Partal
Aceste gradini, reorganizate complet in spiritul aranjamentului original, sunt inconjurate de monumente interesante, ale caror siluete, inconfundabil maure, sunt reflectate in apa piscinei centrale. Cea mai importanta cladire din aceasta sectiune a Alhambrei este fara indoiala El Partal sau Torre de las Damas (Turnul Doamnelor).
Gradinile El Partal, in urmatoarele doua fotografii.
Turnul Doamnelor
Acest turn se inalta in spatele gradinilor, dominand zona. Se pare ca in acest turn s-a refugiat Boabdil dupa confruntarea cu tatal sau, Muley Abul Hasan, regele Granadei fermecat de frumusetea Zorayei. Numele original al turnului, Turnul Printului sau Baia Cadanelor deriva de la portalul compus din cinci arce care formeaza intrarea in turn.
Galeria are un tavan frumos din lemn, cu o decoratie neuzuala. Tavanul are un dom in centru, decoratii in forma de stea, domuri mici si invelisuri sculptate. Sase balcoane mici se deschid in spatele galeriei, cu arcade cu arce triple pe fiecare parte. Un arc mare, decorat bogat, asigura accesul in camera, care are cate trei ferestre de-a lungul fiecarei parti. Din pavilionul de la ultimul etaj se vede Valea Darro. Se crede ca Turnul Doamnelor a fost construit in prima treime a secolului al XIV-lea.
Pe stanga turnului sunt asa numitele Case Partal (Casas del Partal), trei case, a caror infatisare originala a fost deteriorata masiv si care contin urme interesante ale picturilor murale maure.
La dreapta Turnului Doamnelor este Turnul del Mihrab, care gazduieste un oratoriu a carui constructie este atribuita lui Youssouf I. Baza turnului este formata pe parapetul zidului. Fatada are un arc potcoava, in timp ce inauntru este un arc semi-circular, sustinut de coloane. Pe peretele opus este mihrabul, cu un plan poligonal la baza si un arc potcoava cu dom cu stalactite.
Turnul Doamnelor, in urmatoarele 3 fotografii.
Turnurile
Din cele 30 de turnuri care au fost odata in zidurile Alhambrei, 22 sunt inca in picioare. Cateva dintre ele si-au pierdut functia militara, au fost decorate frumos in secolul al XIV-lea si transformate in palate independente. Este cazul asa numitului Turn al Prizonierilor si al Turnului Doamnelor. Numele Turnului Varf deriva din coroana ascutita a spiralelor lui. Constructia turnului este in stil gotic, din perioada Crestina, in secolul al XIV-lea si a fost facuta sa apere intrarea in fortareata care comunica cu Generalife.
Turnul del Cadi are o camera principala cu o bolta splendida, care dateaza din timpurile lui Youssouf I. Turnul Printeselor a fost denumit asa datorita rolului sau dintr-o poveste scrisa de Washington Irving. Conform povestii, trei printese, Zaida, Zoraida si Zorahaida s-au indragostit de trei prizonieri crestini. Turnul Prizonierilor, construit in timpul domniei lui Youssouf I, are ornamentaii rafinate in zidarie. Numele sau evoca figura romantica a Isabelei de Solis, nimeni alta decat Zoraya, a carei legenda pluteste in aerul Alhambrei.
Usa Turnului celor Sapte Etaje a fost una dintre cele mai importante in Alhambra. Conform legendei, Boabdil a iesit afara din acest turn sa se predea Monarhilor Catolici si le-a cerut acestora sa-l inzideasca in turn pentru totdeauna. In anul 1812, turnul a fost aruncat in aer de trupele lui Napoleon si a fost restaurat mai tarziu.
Alhambra Superioara
Este numele dat partii din Alhambra care a fost ocupat de vechea medina. Medina avea o populatie de aproximativ 2.000 de locuitori si avea palate, case, bai si o moschee. Strada principala, care pornea de la Poarta Vinului, urma cursul a ceea ce este acum Calle Real (Strada Regilor). Au ramas putine vestigii astazi, din toate acestea. Biserica Sfanta Maria de la Alhambra a fost construita in secolul al XVII-lea pe locul moscheei vechi. Biserica se afla langa Palatul lui Carol al V-lea.
Putin mai la nord sunt vestigiile Bailor Polinario, iar ceea ce a supravietuit mai mult decat niste ruine au fost casele Nasrid si Palatul Abencerrajes, care au fost construite in interiorul zidurilor. Si in final, alt castel a fost folosit ca baza pentru a construi vechea Manastire San Francisco (acum hotelul Parador de Turismo), la cererea Isabelei Catolica, in anul 1495.
Biserica Sfanta Maria de la Alhambra, in urmatoarele 4 fotografii.
Palatul lui Carol al V-lea
Formele renascentiste ale cladirii cunoscute sub numele de Palatul lui Carol al V-lea sunt ancorate puternic in mijlocul complexului monumental ala Alhambrei. Constructia a cestui palat a inceput in anul 1527, sub indrumarea lui Pedro de Machuca, ca rezidenta a imparatului Carol al V-lea, care a avut o predilectie pentru Granada. Lucrarea a fost suspendata in anul 1568, datorita rascoalelor Morisco si nu a putut fi reluata pana in anul 1579. Lucrarea a ramas nefinalizata, oricum, acoperisul nu a fost terminat pana in secolul al XX-lea.
Tranzitia de la atmosfera eterica si senzuala a Alhambrei la cea clasica a Palatului lui Carol al V-lea este o experienta emotionala. Chiar daca locatia palatului a fost obiectul multor manifestatii de dezaprobare, adevarul este ca aceasta constructie a afectat numai locul cimitirului regal si cateva dependinte din Harem.
Palatul lui Carol al V-lea are forma de patrulater, iar liniile sale sunt maiestuoase. Este considerat cel mai frumos palat renascentist din afara granitelor Italiei. Fatada de nord are un portal frumos, decorat artistic de sculptorul Nicolao da Corte, in timp ce fatada principala, cea de vest, este decorata cu reliefuri fine, iar lucrarea a fost facuta de Juan de Orea.
Curtea centrala circulara impresioneaza prin marimea sa, are diametrul de 30 de metri si este inconjurata de o arcada mare cu 32 coloane, dorice la nivelul inferior si ionice la nivelul superior. In interiorul palatului sunt gazduite Muzeul de Arte Fine si Muzeul Alhambra.
Exteriorul Palatului lui Carol al V-lea, in urmatoarele 6 fotografii.
Interiorul Palatului lui Carol al V-lea, in urmatoarele 4 fotografii.
Palatul si gradinile Generalife
Palatul si gradinile Generalife sunt situate pe versantul Cerro del Sol, de unde ne putem bucura de privelisti splendide ale vailor Darro si Genil. Palatul Generalife a fost odata palatul de vara al sultanilor si numele sau pare sa vina din araba, de la Gennat - Alarif, care inseaman Gradina Alarife. Palatul a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea, chiar daca decoratia prezenta dateaza din anul 1319, din timpul domniei lui Abul Walid Ismail, facandu-l pe acesta predecesorul imediat al artei caracteristice Alhambrei.
Palatul a fost deteriorat ulterior, dupa cucerirea Crestina, cand infatisarea originala a fost stricata. Cladirea palatului a fost construita in jurul minunatei Curti de Acequia (Patio de Acequia), o curte care masoara 48,7 pe 12,8 metri. Apa si natura sunt combinate splendid aici si un apeduct ingust ("acequia") porneste din centrul curtii, incadrat de doua randuri de jeturi de fantani cu doua cuve din piatra la fiecare capat.
La un capat este un zid cu 18 arce care duce la o galerie moderna, de unde se vad gradinile de dedesubt. In intradosul arcelor sunt pictate arcul si sageata, simbolul Monarhilor Catolici, cat si inscriptii Islamice si Crestine. Partile de nord si sud ale curtii sunt inchise de pavilioane. Tot ce a mai ramas din pavilionul de sud, cel mai interesant dintre cele doua pavilioane, sunt cinci arce sustinute de pilastri din caramizi si una dintre cele doua coloane cu capiteluri cubice.
La celalalt capat este un arc care duce pe dreapta lui la intrarea principala, iar la stanga catre o scara spre etajul superior, care contine nise. Mai incolo de pridvor este un hol care duce intr-o camera mare, iar pe peretii acesteia se mai conserva inca ramasite ale decoratiei originale. Pavilionul de nord, care a fost original mai mic, a fost extins de Monarhii Catolici. Are un portal cu cinci arce sustinute de coloane din marmura, cu capiteluri cubice. Aceste arce sunt impodobite cu lucrari in zidarie cu forme geometrice.
Tavanul este acoperit cu decoratii dantelate, iar un portal incantator cu trei arce formeaza intrarea in pavilion, care are vedere spre gradina de la baza cladirii. Pavilionul comunica cu Curtea Chiparosilor (Patio de los Cipreses), care este impodobita cu specii splendide de copaci, care i-au dat si numele curtii, unii dintre ei avand sute de ani vechime.
Curtea este inchisa la nord de o galerie cu doua niveluri, construita in secolul al XVI-lea. O casa a scarii mare, solida, din secolul al XIX-lea, duce la sectiunea superioara a gradinilor, unde se afla una dintre cele mai frumoase scari din Generalife, cunoscuta sub denumirea de Scara Apei (Escalera del Agua). Facuta in stil maur, are trei etaje si sta sub o bolta naturala subtire de dafini si aluni. Jos este flancata de un parapet din ziduri care revarsa apa bolborosind.
Gradinile Generalife, care imprejmuiesc Palatul Generalife au o singura structura. Ele au fost decorate dupa cucerirea Crestina, tinandu-se cont de faptul ca aceasta a fost zona de gradini din timpurile maurilor. Gradinile formeaza acum un labirint de bolte de verdeata, fantani, paturi de flori care abunda in muscate si garoafe rosii de gradina si garduri vii, subtiri, din copaci, mai ales chiparosi. Din gradini se vede panorama magnifica a Alhambrei. La capatul de sud este un teatru in aer liber, folosit pentru Festivalul international al muzicii si dansului din Granada.
Gradinile Generalife, in urmatoarele 14 fotografii.
Palatul Generalife, Curtea de Acequia si panorama Alhambrei vazuta din curte, in urmatoarele 9 fotografii.
Gradinile Generalife, in urmatoarele 4 fotografii.
Curtea din fata Palatelor Nasrid, in urmatoarea fotografie.
Comments
Post a Comment