Spania-atractiile turistice din Segovia
Am facut o excursie de o zi la Segovia, de la Madrid. Am luat metroul in Madrid, pana la statia Moncloa, liniile 3 si 6. De la statia Moncloa am luat autobuzul catre Segovia, care a facut 1 ora pana la destinatie si a costat 15 EURO/persoana. Autobuzul ne-a lasat langa apeduct, unde este un birou turistic de unde am luat o harta a Segoviei, gratuit.
Daca doriti mai multe informatii despre Madrid, le gasiti aici.
Apeductul din Segovia se afla in Piata Azoguejo.
Apeductul din Segovia, sau mai exact podul apeduct este Roman si unul dintre cele mai bine pastrate apeducte Romane, fiind simbolul Segoviei, prezent in stema orasului. Cum apeductului ii lipseste o inscriptie lizibila (una a fost localizata clar in structura aticului, pe partea de sus), data constructiei nu poate fi determinata. Data constructiei apeductului a fost pentru mult timp un mister, cu toate ca s-a crezut ca a fost construit in secolul I D.Hr., in timpul domniilor imparatilor Domitian, Nerva si Traian.
La sfarsitul secolului al XX-lea, istoricul maghiar Geza Alfoldy a descifrat textul de pe placuta decorativa de consacrare a apeductului, prin studierea ancorelor care tineau literele din bronz care lipsesc. El a hotarat ca Imparatul Domitian (81 - 96 D.Hr.) a ordonat constructia apeductului si a propus anul 98 D.Hr.ca data de finalizare a constructiei. Oricum, in anul 2016 s-a publicat ca data constructiei apeductului a fost pana in anul 112 D.Hr.
Nici inceputurile orasului Segovia nu sunt cunoscute. Poporul Vacei este cunoscut ca ar fi populat zona inainte de a fi cucerita de Romani. Trupele Romane care au fost trimise sa controleze zona s-au stabilit aici. Zona a fost sub jurisdictia Curtii Provinciale Romane localizata in Clunia.
Apeductul a transportat odata apa din raul Rio Frio, situat in munti, la 17 km de oras, in regiunea La Acebeda. Raul curge 15 km inainte de a ajunge in oras.
Constructia apeductului s-a facut dupa principiile arhitectului si inginerului militar Vitruvius, din De Architectura, publicate la mijlocul secolului I. Apa era depozitata la inceput intr-un rezervor cunoscut sub denumirea de Casa Mare si apoi era condusa printr-un canal la al doile turn, cunoscut sub denumirea de Casa de Apa. Aici apa era decantata natural, prin nisip, inainte sa-si continue drumul sau.
Apoi apa era transportata 728 metri pana cand era ridicata la inaltime, pana la Postigo, o stanca pe care erau zidurile centrului orasului si Alcazarul. Pentru a ajunge la orasul vechi, apa era transportata de apeduct. In Piata Diaz Sanz, apeductul este un turn abrupt, iar apa cadea spre Piata Azoguejo.In aceasta piata monumentul incepe sa-si arate toata splendoarea sa.
La inaltimea cea mai mare, apeductul ajunge la 28,5 metri, incluzand 6 metri de fundatie. Apeductul are arce simple si arce duble, sustinute de stalpi. De la intrarea in oras si pana in Piata Diaz Sanz, apeductul are 75 arce simple si 44 arce duble (sau 88 arce daca le numaram individual), urmate de 4 arce simple, in total sunt 167 arce. In orasul fortificat era un sistem de distributie al apei. Detaliile acestui sistem nu sunt cunoscute in totalitate, dar s-a stabilit ca apa urma un traseu subteran, care a fost marcat recent pe pavajele orasului.
Prima sectiune a apeductului contine 36 de arce semicirculare, reconstruite in secolul al XV-lea, pentru a restaura portiunea distrusa de Mauri in anul 1072. Linia arcelor este organizata pe doua niveluri, decorate simplu, in care cofraje simple tin cadrul si sustin structura. Pe nivelul superior, arcele sunt de 5,1 metri latime. Construiti pe doua niveluri, stalpii superiori sunt mai scurti si mai ingusti decat cei de pe nivelul inferior.
Partea superioara a structurii contine canale prin care circula apa, printr-o cavitate in forma de U, care masoara 0,55 metri inaltime cu 0.46 metri diametru. Partea superioara a fiecarui stalp are o sectiune in forma de cruce care masoara 1,8 pe 2,5 metri, in timp ce sectiunea in forma de cruce de la baza masoara 2,4 pe 3 metri.
Apeductul a fost construit din blocuri de granit. In timpul erei Romane, fiecare dintre cele mai inalte trei arce aveau inscriptionate litere din bronz, care indicau numele constructorului si data constructiei. Astazi sunt inca vizibile doua nise, cate una pe fiecare parte a apeductului. Una dintre ele are figura lui Hercules, care conform legendei a fost fondatorul orasului. Cealalta nisa contine acum chipurile ale Fecioarei de la Fuencisla (patroana orasului) si a Sfantului Stefan.
Prima reconstructie a apeductului a avut loc in timpul domniei Regelui Ferdinand si a Reginei Isabela, cunoscuti ca Monarhii Catolici. Don Pedro Mesa, staretul manastirii Jeronimos del Parral din apropiere, a condus proiectul. Au fost reconstruite un numar de 36 de arce, avandu-se grija mare sa nu se schimbe lucrarea originala sau stilul arhitectural. Mai tarziu, in secolul al XVI-lea, nisele centrale si statuile mentionate mai sus au fost plasate pe structura apeductului. Pe 4 decembrie, ziua Sfintei Barbara, patroana artileriei, cadetii Academiei Militare locale au pus chipul Fecioarei de la Fuencisla pe drapel.
Apeductul este reperul arhitectural cel mai important al orasului. A fost functional de-a lungul secolelor si a fost mentinut in conditii excelente. A furnizat apa Segoviei pana in secolul al XIX-lea. Datorita degradarii blocurilor din piatra, scurgerilor de apa de la viaductul superior si a poluarii, care au cauzat deteriorari si fisuri in blocurile din granit, apeductul a fost listat in programul de Supraveghere a Monumentelor Lumii din anul 2006, de catre Fundatia Monumentelor Lumii (WMF, din limba engleza).
In ciuda convingerii populare, vibratiile cauzate de traficul de sub arce nu au afectat apeductul, datorita masei mari din piatra. WMF Spania a solicitat Ministerului Culturii, guvernului regional al Castiliei si Leonului si altor institutii locale sa colaboreze in implementarea proiectului si sa furnizeze asistenta prin serviciile financiare globale ale companiei American Express.
Una dintre cladirile Monetariei vechi ale Segoviei, Real Casa de Moneda, gazduieste un centru de interpretare al apeductului, dezvoltat cu finantare din fonduri europene. Este o conexiune intre montarie si apeduct, prin monedele batute in Segovia, care utilizau apeductul ca marca a monetariei. Alta legatura este aceea ca in secolul al XVI-lea, cladirea monetariei folosea puterea apei pentru functionarea masinariilor lor.
Apeductul din Segovia, in urmatoarele 3 fotografii.
Panorama orasului vazuta din Piata Azoguejo, in urmatoarele doua fotografii.
Catedrala din Segovia
Catedrala din Segovia este o catedrala Romano - Catolica, in stil Gotic, care se afla in Piata Mayor, piata principala a orasului Segovia, regiunea Castiliei - Leonului. Biserica este dedicata Sfintei Fecioare si a fost construita la mijlocul secolului al XVI-lea.
Programul de vizitare al catedralei este zilnic, de la 9.00 - 21.30, iar un bilet de intrare costa 3 EURO.
Scurt istoric
Catedrala masiva a fost construita intre anii 1525 - 1577, in stilul Gotic tarziu. Catedrala veche din Segovia a fost langa Alcazar si a fost folosita de armatele regale in apararea impotriva asediilor asupra castelului. Rebelii Comuneros (Comunitari) au intentionat sa ia catedrala pentru a proteja relicvele sale sacre si pentru a folosi pozitia sa impotriva zidurilor Alcazarului cu scopul de a invinge armata regala.
Intr-un schimb faimos de replici, oficialii orasului au indemnat reprezentantii Comuneros sa inceteze atacurile asupra catedralei, spunand ca ei considera o injustitie sa darame asa un templu somptuos, in timp ce erau in razboi impotriva celor care ii slujeau pe regele lor, aparand Alcazarul. Dar Comuneros au raspuns ca "Biserica apartine orasului". Dupa un asediu inversunat care a durat cateva luni, catedrala a devenit o ruina.
Datorita temerilor de asalturi repetate, catedrala a fost relocata pe locul unde se afla in prezent, a fost proiectata de Juan Gil de Hontanon, iar lucrarea a fost continuata de fiul sau, Rodrigo Gil de Hontanon. Structura catedralei contine trei bolti inalte si o arcada cu ferestre ornamentate frumos si numeroase vitralii. Interiorul este caracterizat prin unitatea stilului (Gotic tarziu), cu exceptia domului, construit in jurul anului 1630 de Pedro de Brizuela.
Boltile gotice au 33 metri inaltime, 50 metri latime si 105 metri lungime. Turnul clopotnitei ajunge la aproximativ 90 metri. Spirala actuala din piatra care este baza turnului dateaza din anul 1614 si a fost executata dupa un incendiu mare, cauzat de o furtuna puternica, cu trasnete. Spirala originala, care era in integime Gotica si care a fost facuta din lemn de mahon american, a avut o structura piramidala, turnul fiind la vremea aceea cel mai mare turn din Spania.
Printre capelele cele mai remarcabile sunt Santisimo Sacramento, Capela Sfantului Andrei si Capela Detronarii, cu Hristos rastignit, facut de Gregorio Fernandez. Ornamentatia principala a altarului catedralei a fost sculptata de Francisco Sabatini si altarul este dedicat Fecioarei Pacii. Este impodobit cu sfintii segovieni Frutos, Geroteo, Valentin si Engracia. Strana are scaune gotice.
Muzeul catedralei are lucrari de Pedro Berruguete, Sanchez Coello si Van Orley, iar arhivele catedralei au una dintre primele carti tiparite, publicate in Spania.
Exteriorul catedralei, in urmatoarele 8 fotografii.
Portalul de la intrarea in catedrala, in urmatoarele doua fotografii.
Interiorul Catedralei din Segovia, in urmatoarele 20 fotografii.
Portalul si curtea interioara a bisericii, in urmatoarele 4 fotografii.
Biserica Vera Cruz
Vera Cruz este o biserica aflata pe drumul din afara orasului istoric. A fost infiintata de Cavalerii Templieri in secolul al XIII-lea si a fost inspirata de Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim. Vera Cruz se traduce prin "True Cross" (Crucea Adevarata). Biserica are interiorul simplu, auster, cu trei capele semicirculare si o bolta in stil Mudejar. Vizitatorii au un sentiment de misticism in sanctuarul somptuos.
Biserica Vera Cruz, vazuta de pe terasa Alcazarului, in urmatoarele doua fotografii.
Zidurile orasului Segovia
Segovia este un oras medieval, inconjurat de ziduri stravechi, care dateaza din secolul al XI-lea. S-a pastrat o portiune mare a zidurilor antice din calcar ale orasului, incepand cu zidurile fortaretei Alcazar. Zidurile au creneluri, arce, turnuri si porti de intrare cu arcade in forma de potcoava. Trei dintre portile de intrare care au fost pastrate sunt: poarta San Andrés, Poarta San Cebrián și Poarta Santiago.
Zidurile fortaretei Alcazar, vazute de pe terasa castelului, in urmatoarea fotografie.
Biserica Sfantul Andrei
Biserica Sfantul Andrei este situata in orasul vechi Segovia, foarte aproape de catedrala. Este o biserica in stil Romanic din secolul al XII-lea, cu o fatada frumoasa. Turnul bisericii este in stilul Mudejar si are doua abside aproape de el. Cea mai mare dintre cele doua abside a fost facuta in secolul al XV-lea, iar cea mai mica a fost facuta mai tarziu. In afara bisericii se afla Crucea Sfantului Andrei, facuta din piatra. Biserica este decorata simplu in interior.
In drum spre Alcazar am mers pe stradute inguste, cu cladiri cu fatade frumoase, ca in urmatoarele doua fotografii.
Piata San Martin si Biserica San Martin
Se spune ca Segovia este orasul in care toate drumurile te duc la Piata Mayor. Dupa vizitarea Apeductului, se ajunge la Piata San Martin, cea mai frumoasa piata din Segovia. Zona pietii este terasata, in mijloc se afla statuia unui erou local, Juan Bravo, iar in spatele statuii se afla biserica San Martin. Biserica are un turn in stil Mudejar iar veranda are capiteluri romane. In interiorul bisericii se afla o placa de marmura cu Sfantul Martin, capiteluri sculptate bogat cu motive florale si cu scene biblice. Biserica este deschisa numai in timpul slujbelor, ca majoritatea bisericilor din Segovia. Am servit masa de pranz la o terasa din Piata San Martin.
Piata San Martin, in urmatoarele 6 fotografii.
Ne-am deghizat in regine, atat eu cat si sotul meu (regi nu erau, nu am avut ce sa facem). Fotografierea era gratuita.
Segovia are cladiri cu fatade frumoase, ca in urmatoarea fotografie.
Am ajuns la finalul excursiei la Segovia, sa luam autobuzul spre Madrid, de langa Apeduct. Apeductul se vede in fundalul urmatoarei fotografii.
Traseul strabatut de noi in Segovia a fost urmatorul: Apeduct, Piata San Martin, Piata Mayor cu Catedrala, Biserica Sfantul Andrei, Alcazar de Segovia si retur. Am mers pe jos cam jumatate de ora de la Apeduct pana la Alcazar.
Comments
Post a Comment