Spania-atractiile turistice din Granada


SPANIA - ATRACTIILE TURISTICE DIN GRANADA





In acest articol va prezint atractiile turistice din Granada.


Dupa ce am vizitat Madridul si Segovia, am plecat la Granada.

Daca doriti informatii despre atractiile turistice din Madrid, le gasiti aici.

Daca doriti informatii despre atractiile turistice din Segovia, le gasiti aici.

Am mers cu un autocar ALSA de la Madrid la Granada, care a fost foarte confortabil si a avut aer conditionat. Autocarele sunt din ora in ora, nu este necesara rezervarea online. Noi am luat autocarul de la statia de metrou Moncloa (liniile 3 si 6), dar sunt mai multe puncte in Madrid de unde se poate pleca spre Granada. Autocarul ne-a lasat in fata catedralei din Granada, chiar in centru. Drumul a fost de 5 ore si a costat 21,5 USD/persoana. Ne-au dat cate un pachetel de mancare si cate o sticla de apa, la urcarea in autocar. La jumatatea drumului am facut o pauza de jumatate de ora, pentru a servi pranzul la o autoservire.

Am stat in Granada in perioada 05 - 07 septembrie 2016. Am fost cazati la hotelul Inglaterra, de trei stele, de pe strada Cettie Meriem nr.4, Granada City Center. Hotelul se afla pe o straduta adiacenta bulevardului Gran Via de Colon, chiar in fata catedralei, iar camera era foarte mare, frumoasa si curata. Am facut rezervare cu 3 luni inainte prin Booking.com iar camera ne-a costat 130 EURO pentru 2 nopti, fara mic dejun.

Granada este capitala provinciei Granada din comunitatea autonoma Andaluzia, aflata in Spania de sud. Granada se afla la poalele muntelui Sierra Nevada, in vaile raurilor Darro si Genil.

Granada este, fara nicio indoiala, unul dintre cele mai atractive orase din lume. Pe langa trecutul sau istoric bogat si patrimoniul monumental, se bucura de o clima benefica, datorita pozitiei sale dintre campiile fertile si poalele muntilor Sierra Nevada, cu o altitudine cuprinsa intre 680 si 850 metri, unde nu este nici foarte cald, nici foarte frig. Mai mult, istoria a lasat urme marcante in Granada. Faptul ca are un amestec de diferite culturi, situatia conflictelor religioase si etnice, cu consecinte sociale si economice inevitabile, combinate cu evenimente istorice si pozitia sa geografica, a influentat caracterul populatiei.

Scurt istoric al orasului

Se pare ca Granada a avut contact cu culturile altor popoare inca din timpurile preistorice. Cel mai vechi contact istoric inregistrat este legat de poporul Turduli, unul dintre cele mai civilizate dintre triburile Iberice, care batea monede si de unde Granada a primit numele de Iliverir. Aceste asezari primitive iberice au intrat in contact mai tarziu cu fenicienii, grecii si cartaginezii. Sosirea romanilor pe campiile Granadei a fost un moment cheie in istoria provinciei.

Viitorul oras al Aalhambrei a devenit municipalitate romana si aici s-a fondat in anul 62, Saint Cecelio, Resedinta Episcopala, care peste doua secole a gazduit primul Consiliu Catolic din peninsula Iberica. Vechiul Iliberis (versiune romana a iberianului Iliverir), a crescut in importanta sub vizigoti, pana a atins varful splendorii la venirea maurilor, a caror intrare in oras, pe Darro, a fost incurajata de evreii care aveau resedinta in districtul cunoscut ca Garnatha Al Yahud, de unde deriva si numele actual al Granadei.

Aproximativ la mijlocul secolului al VIII-lea, maurii stabiliti bine pana atunci in Granada, au facut vechea Castilie capitala lor, schimbandu-i numele in Medina Elvira. A ramas capitala provinciei de la domnia lui Omeya Abderraman (secolul al IX-lea) si pana la domnia lui Zawi ben Ziri (secolul al XI-lea). Dar cand califatul de Cordova a inceput o perioada de declin, corodat de rivalitatile interne, atunci Zawi ben Ziri, un veicerege curajos din dinastia Omeya, a trasnformsat teritoriul Granadei din jurul Sierra Elvira, in regat.

La scurt timp dupa aceea, in anul 1013, capitala a fost transferta in actuala Granada, transformand-o intr-un oras infloritor si facand inceputul unei perioade lungi de istorie care a continut multe evenimente de mare splendoare, si a fost incheiata de Monarhii Catolici, pe data de 2 ianuarie 1492. Granada a continuat sa creasca in marime si frumusete, mai intai sub dominatia almoravizilor, care au luat puterea de la zirieni, in anul 1090 si mai tarziu sub almohazi. De-a lungul acestei perioade lungi de dominatie, influenta maura a penetrat in fiecare colt al orasului.

Perioada cea mai glorioasa a Granadei maure a inceput in jurul anului 1236, cand, dupa cucerirea crestina a Cordovei, orasul de pe raurile Darro si Genil a devenit capitala Spaniei maure, sub dominatia noii dinastii Nasrid. Regimul Nasrid de Granada, al carui teritoriu s-a intins de la Murcia la Gibraltar, devenind ultima reduta a islamului in lumea de vest, a creat in aceasta perioada a splendorii artei rafinate maure minunatia arhitecturala Alhambra.

In anul 1492, cuceritorii Castiliei au ocupat Granada si au gasit un oras tipic islamic in care se puteau distinge diferite zone bine diferentiate: fortareata-oras Paladina, cu propriile moschee, palate nobile, piete, silozuri, ateliere mestesugaresti, pe dealul de deasupra raului Darro era Alcazaba Vieja (in jurul alcazabei vechi Ziri, fortareata), districtele Albaicin, altadata diferite si separate unul de altul, cu guvernatorii proprii si judecatori, chiar daca acum formeaza o singura zona sub numele de Albaicin, Medina, in partea inferioara a orasului, cu cele trei districte ale sale, districtul Rambla sau Arenal, districtul Alfareros ("Ceramistilor", pe versantul de sud al Alhambrei, langa Torrees Bermejas) si districtul Loma sau Nayd.

Dar imediat dupa cucerirea crestina, orasul a suferit modificari succesive, care i-au deteriorat structura sa urbana. Cladirile maure au fost demolate pentru a se construi altele noi, au fost construite piete, strazi si gradini, au fost impuse stiluri arhitectonice noi, cum ar fi barocul tarziu, stilul renascentist, stilul mudejar (dezvolat de populatia morisco, care erau crestini convertiti) si baroc. Mai tarziu, a devenit o necesitate daramarea zidurilor orasului, pentru a permite expansiunea lui.

Destinul Granadei a fost, din punct de vedere istoric, legat de evenimentele generale din Spania. Unul dintre cele mai importante evenimente a fost revolta cetatenilor orasului impotriva armatei lui Napoleon, care  a dus la executia tinerei eroine locale Mariana Pineda, in anul 1831.

Cu timpul, orasul a crescut atat in marime (acum are o populatie de 240.000 locuitori), cat si in importanta industriala si comerciala, fiind capitala Andaluziei de Est. Comunicatiile locale au fost implementate recent la scara mare si Granada este conectata acum la reteaua Trenului de Mare Viteza. Mai mult, Granada este un centru al vietii culturale care graviteaza in jurul Universitatii, faimoasa sarbatoare a teatrului international se tine la Granada, are performante muzicale si de dans si muzee, unele deschise recent, cum ar fi Parcul de Stiinte.

Alhambra

Atractia principala a Granadei este Alhambra, un complex care cuprinde Palatele Nasrid, Palatul Alcazaba, portile fortaretei, Gradinile El Partal, turnurile fortaretei, Palatul lui Carol al V-lea, Palatul si gradinile Generalife.





Daca doriti mai multe informatii despre Palatele Nasrid, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Alcazaba, portile fortaretei, Gradinile El Partal, turnurile fortaretei, Palatul lui Carol al V-lea, Palatul si gradinile Generalife, le gasiti aici.

Capela Regala

In concordanta cu decretul regal emis in Medina del Campo, pe 13 septembrie 1504, de catre Isabela Catolica, care a avut o predilectie pentru Granada, s-a decis sa se construiasca faimoasa Capela Regala, ca loc de veci pentru ea si sotul ei, Ferdinand. Lucrarea de constructie a capelei s-a facut sub indrumarea lui Enrique Egas si a inceput in anul 1506, dupa moartea reginei, care a fost tinuta provizoriu in Manastirea San Francisco din interiorul zidurilor Alhambrei.

Regele Ferdinand si-a dat osteneala sa se asigure ca dorinta sotiei sale va fi respectata si cand a murit si el, pe 23 ianuarie 1516, trupul sau a fost adus, de asemenea, la Granada, unde a stat alaturi de cel al Isabelei, pana cand ambii au fost mutati in locul actual, in Capela Regla, pe data de 10 noiembrie 1521.

Capela este in stil gotic flamboiant cu influente gotice si este un exemplu caracteristic arhitecturii din timpul Monarhilor Catolici. Pe exterior, Capela Regala are numai o fatada, iar celelalte trei parti ale cladirii au fost lipite de catedrala, de Biserica El Sagrario si de Lonja (Piata). Aceasta fatada exterioara singulara, austera si eleganta are un portal plateresc, cu plafon. Peretii, care au stalpii boltii cu spire decorative, sustin balustradele impodobite cu motive decorative frumoase. Garguii si ferestrele inalte ale cladirii formeaza o armonie atragatoare, avand stemele si emblemele Monarhilor Catolici.

Intrarea in Capela Regala se face prin Lonja de Mercaderes sau Casa de Contratacion (Casa Pietei) alaturata. Aceasta este o cladire cu un plan dreptunghiular, cu arce semi-circulare sustinute de coloane cu decoratii si capiteluri decorate cu frunze gotice. Interiorul cladirii are un culoar inchis de un grilaj aurit magnific, in stilul pateresc, ornamentat de Bartolome de Jaen in anul 1520. In spatele acestui grilaj sunt monumentele regale, din marmura de Carrara.

Monumentele Monarhilor Catolici, terminate in anul 1517, au fost facute de artistul italian Domenico Francelli, iar alaturi sunt monumentele Ioanei Nebuna, fiica Isabelei si a lui Ferdinand si monumentul lui Filip cel Frumos, care au fost facute de Bartolome Ordonez in 1519 si respectiv in 1520. Osemintele celor patru trupuri, impreuna cu cel al lui Mihai, printul copil, sunt in cripta, in sicrie metalice, de o severitate impresionanta.

Deasupra altarului inalt este un iconostas magnific, facut de Felipe Vigarny. Acesta este unul dintre primele iconostase in stilul plateresc din Spania si are diferite elemente gotice. Este foarte mare, are figuri sculptate si este flancat pe fiecare parte de figurile lui Ferdinand si a Isabelei, care se roaga, lucrare facuta de Diego de Siloe. La stanga culoarului este un altar facut de Jacobo Florentino si decorat cu picturi facute de acelasi artist si de Pedro Machuca, cat si magnificul Triptic al Pasiunii, de Dieric Bouts.

Splendidul tezaur al capelei a fost instalat in sacristie (pe dreapta culoarului), in anul 1945. Acest muzeu de seama contine obiecte obiecte de o valoare enorma, incluzand coroana Reginei Isabela si sceptrul, sabia si teaca Regelui Ferdinand. Alte piese importante sunt cufarul Isabelei in care, conform traditiei si legendei populare, a tinut bijuteriile pe care le-a vandut pentru a-l ajuta pe Columb in expeditia sa in America, oglinda sa din argint aurit, care a fost transformata intr-un chivot, o cruce de altar, un potir decorat magnific si un suport de busola splendid cu reliefuri din fildes.

Muzeul contine si o colectie de seama de picturi, capodopere ale lui Botticeli, Perugino, Van der Weyden, Dieric Bouts, Hans Memling, Berruguete, Bosch si multi altii.

Programul de vizitare al capelei este de luni pana sambata, de la 10.15 - 13.30/16.00 - 19.30, iar duminica de la 11.00 - 13.30/14.30 - 19.30, pentru programul de vara (1 aprilie - 1 octombrie); de luni pana sambata, de la 10.15 - 13.30/15.30 - 18.30, iar duminica de la 11.00 - 13.30/15.30 - 18.30, pentru programul de iarna (1 noiembrie - 31 decembrie). Pretul unui bilet este de 4 EURO, iar timpul de vizitare este de o ora. Eu nu am vizitat Capela Regala inauntru, nu m-am documentat bine, inainte despre ea (am citit ca este in interiorul catedralei). Dupa cum vad acum, merita vizitat  interiorul.

Exteriorul Capelei Regale, in urmatoarele 6 fotografii.









Catedrala din Granada

Dupa patru luni de la cucerirea Granadei de catre trupele cresine, a fost facuta prima catedrala din oras in Moscheea Alhambrei, pe locul unde este acum Biserica Sfanta Maria de Alhambra. A fost transferata mai tarziu la Manastirea San Francisco, tot in Alhambra, iar dupa aceea la Marea Moschee, pe locul ocupat astazi de Biserica El Sagrario, apoi in Biserica Sfanta Maria de la O. In final s-a decis sa se construiasca o catedrala langa acest loc.

Lucrarile de constructie ale catedralei au inceput in anul 1523, sub indrumarea lui Enrique Egas. S-a planificat sa se construiasca o cladire gotica, asemanatoare cu Catedrala din Toledo, dar proiectul original a fost facut de Diego de Siloe, care l-a preluat la scurt timp dupa inceperea lucrarilor, in anul 1528, continuandu-l pana la moartea sa, in anul 1563. Rezultatul a fost o combinatie neobisnuita, dar armonioasa, de structura externa gotica cu temelia avand decoratii renascentiste.

Lucrarea a continuat pana in anul 1704, iar catedrala are un singur turn si este inca nefinalizata. Are 57 metri inaltime, chiar daca au fost planificate alte doua sectiuni care ar fi trebuit sa-i creasca inaltimea pana la 81 metri. Fatada principala a fost facuta de Alonso Cano, care a modificat planul original al lui Diego de Siloe, simplificandu-l. Sunt alte doua intrari principale pe Calle de la Caral, Poarta del Perdon, o capodopera care arata geniul de sculptor al lui Diego de Siloe, iar alta intrare este pe San Jeronimo, facuta de Siloe si de Juan de Maeda.

Catedrala din Granada este impresionanta prin forma sa curbata, are 115 metri lungime si 67 metri latime. Ajunge la inaltimea maxima de peste 45 metri la Capela Inalta (Capela Mayor), in timp ce nava atinge o inaltime de 32 metri. Catedrala nu este numai o lucrare magnifica prin constructia cladirii sale, ea are si o luminozitate foarte buna in interior adusa de multe ferestre care sunt in capelele sale si de albul peretilor, al navei si al navelor laterale. Albul este culoarea predominanta oriunde, impreuna cu galbenul de la Capela Inalta, care este din aur si este atractia principala a catedralei.

Capela Inalta este circulara si este o bijuterie arhitecturala, proiectata de Diego de Siloe. Are diametrul de 22 metri si asa cum am mai mentionat, ajunge la inaltimea de 45 metri. Este luminata frumos de 14 ferestre cu vitralii flamande, facute in Flandra de Theodor de Holanda, in jurul anului 1550, iar ferestrele de deasupra sunt proiectate de Diego de Siloe si pictate de Jan Campen. Dedesubt, in a doua sectiune a capelei sunt picturi de Alonso Cano, care infatiseaza viata Sfintei Fecioare si picturi de Pedro Atanasio Bocanegra, Juan de Sevilla si Jose Risueno. In centru este Casa de Rugaciuni, care este mare, din argint, cu baza din marmura verde iar capela este inconjurata de coloane corintice cu imagini ale apostolilor si sfintii patroni ai diferitelor bresle.

Strana contine boxe facute in secolul al XVI-lea, care erau altadata in nava si au fost transferate aici in anul 1926. Nava are doua orgi baroce foarte mari, facute de Fernandez y Davila in jurul anului 1745, care le-au inlocuit pe cele originale ale lui Diego de Siloe. In centrul navei este pantheonul de arce si unde sunt mormintele lui Alonso Cano si al Marianei Pineda.

Dintre toate capelele, cele mai interesante sunt Capela Nuestra Senora de las Angustias si Capela Nuestra Senora de la Antigua. In ultima capela mentionata, aurita toata, se afla statuia Nuestra Senora de la Antigua, din secolul al XV-lea, care a fost pe vremuri Sfantul Patron al Granadei si care a fost adusa aici, probabil de Monarhii Catolici, dupa caderea orasului.

Catedrala din Granada se afla pe pe Gran Via de Colon nr.5, 18001 Granada. Programul de vizitare al catedralei este de luni pana sambata, de la 10.30 - 13.30/16.00 - 19.00, iar duminica de la 16.00 - 19.00. Pretul unui bilet este de 4 EURO, iar timpul de vizitare este de o ora.

Exteriorul catedralei, in urmatoarele 11 fotografii.



 

Fatada catedralei






Poarta del Perdon





Interiorul catedralei, in urmatoarele 11 fotografii.














Medina Granadei

Medina Granadei, care forma centrul administrativ si comercial al orasului, a ocupat locul in care este acum catedrala si imediata sa vecinatate. Faimoasa Calle de Zacatin a fost artera principala a Granadei pana in secolul al XIX-lea, cand s-a facut Calle de los Reyes Catolicos, paralela cu aceasta. In El Zacatin au fost baile maure, trocurile si Casa Justitiei. Toti negustorii orasului erau de asemenea stabiliti aici, iar numele de "Zacatin" se refera la comerciantii de haine vechi care se vindeau aici.

El Zacatin se invecineaza cu Alcaiceria sau Piata maura de matase, sau Piata principala a orasului, unde erau aduse si vandute cele mai scumpe marfuri. In timpurile sale, Alcaiceria a fost mult mai intinsa decat este acum si a functionat ca un oras independent. Accesul era inchis noaptea si a avut propria moschee si vama. Incendiul devastator din anul 1843 a distrus-o complet, chiar daca a fost reconstruita exact ca inainte.

Alcaiceria, in urmatoarea fotografie.




In apropiere de Calle Oficios, care merge la stanga, Palatul Episcopal, "Curia" sau cladirea vechii Universitati, Biserica El Sagrario, catedrala, vechea Lonja sau Piata si Capela Regala au ocupat o parte din locul Marii Moschee din Granada. Intrarea in moschee era exact pe locul unde se afla acum Biserica El Sagrario. Cladirea moscheei, convertita in biserica, a fost folosita pana in secolul al XVIII-lea, cand a ajuns o ruina si s-a construit biserica prezenta.

Chiar in fata Capelei Regale este Centrul Jose Guerrero, care se afla intr-o cladire din secolul al XIX-lea, folosita ca magazin de printat. Aici se afla o galerie de arta contemporana a artistului Jose Guerrero (1914 - 1991). Sunt expuse 40 de picturi in ulei si alte lucrari pe hartie, care ilustreaza cele mai importante faze creative ale pictorului, de la inceputurile sale care au fost influentate de Matisse si Picasso, pana la cerarea propriului sau stil din anii 1970.

Palatul Madraza

Putin mai incolo de Centrul Jose Guerrero se afla Palatul Madraza sau Universitatea Araba, care are o fatada baroca foarte frumoasa. A fost fondata de sultanul din dinastia Nasrid, Youssouf I, in anul 1349 sub denumirea de Madrassah sau Scoala de Studii Inalte ale Coranului, devenind principalul centru cultural islamic al Spaniei. A avut studenti ilustri, printre care se numara mari intelepti ca Ibn-Jatib, politicieni, poeti si istorici ai orasului, printre care marele poet Aben Zamrec, ale carui versete sunt reproduse in diferite camere din Alhambra.

Madrassah (La Madraza) a fost una dintre cele mai frumoase cladiri din Granada, cu un portal din marmura impodobit cu "atauriques" (motive florale) si inscriptii care se refereau la stiinta si filozofie. In anul 1500, Monarhii Catolici au donat cladirea Primariei. In perioada 1500 - 1861, cladirea a gazduit prima Primarie Crestina, in perioada 1861 - 1939 a fost depozit de marfuri, in perioada 1936 - 1976 a fost proprietatea Primariei, iar din anul 1976 gazduieste Universitatea Granadei. Cladirea a suferit deteriorari succesive, care i-au schimbat infatisarea originala si organizarea interioara.

Pe langa o camera dedicata studiului, biblioteca si dormitoarele studentilor, Madrassah avea si o Camera de Rugaciuni admirabila, singura care s-a conservat din cladirea originala, fara prea multe restaurari, si care a pastrat aranjamentul traditional. Decoratia acestei camere este compusa dintr-o plinta cu placi de ceramica, de unde incepe decoratia pe gips, cu detalii floral - geometrice si inscriptii care reproduc diferite versete din Coran.

Culoarea originala a decoratiei este inca conservata. Mihrabul, element folosit sa dirijeze rugaciunile spre Mecca, este decorat cu straturi crenelate si alte ornamente din aur. Peretele pe care este Mihrabul este cunoscut sub denumirea de Peretele Qulbla. Ornamentatia bogata a stucaturii, stalactitele si domul iti taie respiratia, dand vizitatorului o imagine a importantei cladirii, de care s-a bucurat candva.

In timpurile crestine, acesta camera a fost acoperita cu cartoane, pentru a ascunde decoratia Nasrid, cartoane care au fost date jos la restaurarea din secolul al XIX-lea. In urma sapaturilor arheologice realizate in perioada 2006 - 2007, au fost descoperite mai multe ruine ale unor cladiri din secolul al XI-lea, chiar si doua morminte din perioada romana, peste care se afla acum Camera de Rugaciuni.

Urcand la etaj, pe o scara frumoasa, ornamentata bogat in stil baroc, ajungem in Salonul Cavalerilor (Salon de los Caballeros), care este in stil plateresc. Salonul Cavalerilor a fost camera de intalnire a Consiliului orasului, la inceputul secolului al XVI-lea. Tavanul camerei este unul dintre cele mai notabile.

Palatul Madraza se afla pe Calle Oficios nr.14. Programul de vizitare al palatului este de luni pana sambata, de la 10.30 - 13.00/15.30 - 19.00, iar duminica de la 11.00 - 13.00. Un bilet costa 2 EURO, vizitarea se face cu ghid in limba engleza si dureaza cam 30 minute. Mie mi-a placut mult Palatul Madraza.

Fatada baroca a palatului, in urmatoarea fotografie.



 Interiorul palatului, in urmatoarele fotografii.


Ruinele unor cladiri din secolul al XI-lea, in urmatoarea fotografie.




Camera de Rugaciuni, in urmatoarele 3 fotografii.






Scara si holul palatului, in urmatoarele 8 fotografii.










Tavanul Salonului Cavalerilor, in urmatoarea fotografie.


Calle Oficios duce in Piata de Bib-Rambla, care a fost extinsa dupa cucerirea crestina, pentru a deveni piata principala a orasului. In centrul pietei se afla originala Fantana de los Gigantones, dedicata lui Neptun. Aceasta a fost construita in secolul al XVII-lea, chiar daca nu a fost instalata in piata pana in anul 1940. Copacii din piata, culorile bogate si parfumul florilor si fantana dau pietei, care nu si-a abandonat niciodata statutul de centru important al orasului, un farmec aparte.

Poarta Regala (Puerta Real) si Piata del Carmen, care contine cladirea Primariei, sunt enclavele principale ale orasului modern, punctul de intalnire al strazilor aglomerate, cu magazine si centre de afaceri. Dedesubtul esplanadei Portii Regale este albia raului Darro, ascunsa pana in Piata de Santa Ana, de unde este punctul de plecare al Carrera del Darro. Pana in secolul al XIX-lea, Calea Regilor Catolici (Calle de los Reyes Catolicos) a avut un aapect similar cu Carrera del Darro, cu poduri mici peste rau.

Piata Isabela Catolica (Plaza de Isabel la Catolica), prezidata de monumentul care-l infatiseaza pe Cristofor Columb prezentand planurile sale reginei, este la punctul de intalnire cu Gran Via de Colon. Sculptura, care a fost instalata original in Paseo del Salon, este o lucrare din bronz, facuta in anul 1892, de catre Mariano Benlliure. Gran Via de Colon a inceput sa fie construita in anul 1895, iar lucrarea a necesitat distrugerea unei parti mari din sediile vechi ale Medinei, separata de El Albaicin prin Calea de Elvira, care este paralela si care a fost artera principala a maurilor din Granada.

O cladire frumasa de pe Gran Via de Colon, in urmatoarea fotografie.


Calea de Elvira si Poarta Elvira, in urmatoarea fotografie.



La capatul Gran Via de Colon sunt frumoasele gradini El Campo del Triunfo, care sunt mari si cu forma neregulata. In aceste gradini este o esplanada in panta, care a fost scena multor evenimente importante din istoria Granadei. Se pare ca aici a fost odata o bazilica a vizigotilor, distrusa de almohazi, pentru a-si face cimitir. Dupa cucerirea crestina, in jurul cimitirului s-au construit biserici si case nobile, cat si vechiul Spital Regal, fondat de Monarhii Catolici in anul 1504, pentru saraci si drumeti. In Spitalul Regal se afla acum Rectoratul si alte servicii ale Universitatii.

In timpul invaziei franceze, El Campo del Triunfo a fost locul executiilor si aici a fost executata Mariana Pineda, o eroina a luptei pentru libertate. Dupa ce locul a fost abandonat multi ani,  in anul 1950 s-au pus gradini si Monumentul Conceptiei Imaculate sau al Fecioarei Triumfului, care a stat pe vremuri la Poarta Elvira.

El Campo del Triunfo, in urmatoarele doua fotografii.


 
El Campo del Triunfo: monumentul Conceptiei Imaculate si Spitalul Regal


Din Poarta Regala, mergand spre raul Genil sunt cateva promenade atractive. Acera del Casino duce in Piata del Campillo Bajo, care are o fantana neoclasica inconjurata de copaci seculari. Tot aici se afla Palatul La Diputacion (Guvernul provinciei) sau Bibatuabin, care si-a luat numele de la vechiul castel - turn, unde erau zidurile orasului. In spatele Pietei Mariana Pineda si in partea opusa Carrera del Genil, se afla Bazilica de Nuestra Senora de las Angustias, Sfantul Patron al orasului. Bazilica a fost construita in secolul al XVII-lea si are turnurile clopotelor frumoase.

De-a lungul raului Genil sunt, pe stanga Passeo del Salon si Passeo de la Bomba, facute la mijlocul secolului al XVIII-lea si reformate recent. Pe dreapta este Passeo del Violon, cu Palatul Congresului, iar putin mai incolo sunt doua vestigii maure: Manastirea de San Sebastian, singura manastire maura care a ramas din perioada dinastiei Nasrid si Alcazar Genil, un palat din secolul al XIV-lea, deteriorat mult fata de cel original.

Campo del Principe a fost o gradina cu vegetatie si flori. Piatra Cruce Elvira, cu imaginea lui Cristo de los Favores a fost instalata in anul 1640 si este locul unei veneratii populare de "Vinerea Buna", cand multimea de credinciosi se aduna aici sa cera cele trei "favoruri" traditionale. Spre poalele dealului este sediul vechi al Antequeruela, al carui nume face aluzie la maurii orasului din provincia Jaen, care s-au asezat aici dupa cucerirea armatei crestine, in anul 1410.

Hotelul Inglaterra, in urmatoarele 4 fotografii.







Am luat cina din a doua seara la o terasa din fata catedralei (masa de pranz am sarit-o). Am mancat dorada cu legume, ne-a recomandat chelnerul, era la oferta, 10 EURO/portia. A fost absolut delicioasa, de fapt mancarea spaniola este foarte buna. Am baut si cate o bere, a fost buna.





 
Recomand vizitarea Granadei!




Comments

Popular posts from this blog