Ierusalim-Biserica Sfanta Ana

 

IERUSALIM - BISERICA SFANTA ANA

 

 


 

Deoarece astazi se sarbatoresc Sfintii  Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, m-am gandit sa scriu despre Biserica Sfanta Ana din Ierusalim, zidita pe locul unde s-a nascut Maica Domnului. Am intrat in interiorul bisericii in martie 2022. Cand am fost in excursie in mai 2022 era slujba si nu am mai putut intra in biserica.

 

 

Biserica Sfanta Ana a fost construita pe locul unde se spune, conform traditiei ca a fost casa Parintilor Ioachim si Ana, adica pe locul unde s-a nascut Maica Domnului. Biserica este foarte aproape de Poarta Sfantului Stefan, numita si Poarta Leului sau Poarta Oii, in partea nordica a muntelui sfant, langa bazinele de la Scaldatoarea Betezda, sau Scaldatoarea Oilor. Aici se spalau oile aduse la Templu pentru jertfa, de unde ii vine si numele.

 

La numai cativa zeci de metri de Poarta Sfantului Stefan, pe partea dreapta, se afla Cladirea Parintilor Albi. In curtea manastirii, in mijlocul unei gradini, se afla Biserica Sfanta Ana, iar langa ea este santierul de sapaturi arheologice al bazinului de la Scaldatoarea Betezda.

 

Biserica Sfanta Ana, zidita de Cruciati, este una dintre putinele cladiri crestine, ridicate in secolul al XII-lea, care au supravietuit pana astazi.

 

In secolul I I.Hr., albia naturala a vaii Betezda, cu inundatiile sale sezoniere de apa de ploaie a fost pusa in valoare de arhitectii lui Irod cel Mare (37 - 4 I.Hr.). Ei au construit doua bazine monumentale cu un perete intermediar de bariera.

 

Bazinul de Nord colecta apa "pura" (derivata din surse naturale); Bazinul de Sud, la care se ajungea pe niste trepte, a fost folosit de pelerini, atat pentru ritualurile de purificare cat si pentru tamaduire. In apropiere a fost descoperit un grup de locuinte cu bazine mici de apa si cu o cisterna mare.

 

In timpul primeleor secole ale erei noastre, Bazinul de Nord a fost umplut cu moloz. Oricum, Bazinul de Sud a continuat sa fie folosit pentru ritualuri de tamaduire. Acest fapt este atestat de descoperirea numeroaselor ex-votos (ofrande aduse divinitatilor) oferite zeului tamaduirii, Serapis-Asclepius. Fundatiile unei cladiri din apropiere ar fi putut sa fie ale unui templu dedicat aceleiasi zeitati.

 

In timpul erei crestine a fost construita o biserica mare, pe vremea episcopului Iuvenalie (422 - 458). A fost numita "Biserica Scaldatorii Oilor, unde Domnul l-a vindecat pe Slabanog". Un secol mai tarziu, a fost adaugata memoria Mariei, mama lui Iisus. Biserica statea partial peste cladirile romane antice si partial peste doua bazine.

 

Au mai ramas putine ramasite vizibile care ar putea indica planul bazilicii: doar patru socluri care faceau parte din doua portice care separau trei nave. Alta ramasita vizibila este porticul de nord al atriului. Cele trei abside vizibile nu au apartinut cladirii originale.

 

Peretele de sud al atriului sta pe opt arce suport, fiecare de 12 metri inaltime. Pe partea de nord este o camera dreptunghiulara cu podea cu mozaic. Aceasta camera a fost aparent repartizata pentru conservarea relicvelor martirilor (martyrion).

 

Bazilica a fost construita, cu siguranta, inainte de anul 427, deoarece s-au gasit resturi de pardoseala cu cruci pe ele; dar, se stie ca in anul 427, imparatul Teodosie al II-lea a interzis sa se mai faca cruci pe pardosaeala, pentru ca acest semn sfant sa nu fie calcat in picioare.

 

In prima jumatate a secolului al VII-lea a fost construit la o scara mai mica un complex de cladiri ecleziastice, care a fost deteriorat de invazia persilor. Complexul a fost, de fapt redus la o capela simpla. Sub conducerea primilor califi Omeiad (sau Ummayyad) si Abbasid, monumentele care au fost abandonate au suferit din cauza politicilor distructive legate de cladirile crestine, dupa cum a fost poruncit de al-Hakim.

 

In anul 1140, Cruciatii au construit o biserica mica (le Moustier) pe ramasitele unui sanctuar anterior. Avea o singura nava si o absida proeminenta. Dedesubtul acestei structuri se afla o cripta si doua cisterne. Spre sud-est, Cruciatii au ridicat o biserica noua a Sfintei Ana (actuala biserica), in stil romanic, una dintre cele mai frumoase biserici in acest stil care au ramas pana astazi in Tara Sfanta. A fost construita pe locul in care se crede, in mod traditional ca a fost casa parintilor Fecioarei Maria, Ioachim si Ana.

 

Pe data de 25 iulie 1192, ca urmare a cuceririi Ierusalimului de catre Saladin, Biserica Sfanta Ana a fost convertita intr-un liceu islamic. Sub domnia otomana, locul a fost abandonat si a primit doar cateva vizite discrete de la pelerini.

 

In anul 1856, Biserica Sfanta Ana a fost cedata Frantei, de catre sultanul Turciei. Mai tarziu, in anul 1878, Parintii Albi (comunitate intemeiata de cardinalul Lavigerie) au devenit gadienii bisericii; din acel an, ei au asigurat managementul locului, in stransa legatura cu Consulatul General al Frantei la Ierusalim. Parintii Albi au amenajat in incinta bisericii un seminar greco-catolic. Cladirile au fost reparate de mai multe ori, cele mai mari lucrari fiind facute dupa anul 1967, cand israelitii au bombardat locul.

 

Activitatea arheologica intreprinsa in sit pana in anii 1990 a facut posibila clarificarea evolutiei prestigiosului Loc Sfant, un decor care nu si-a dezvaluit inca toate secretele.

 

Deasupra usii de intrare a bisericii se afla o placa din piatra, care dateaza din anul 1192, pe care este scris, pe 5 randuri, despre Saladin, care a cucerit orasul Ierusalim, transformand locul in scoala. Biserica mai are o usa de acces, pe langa cea principala si anume una laterala.

 

Interiorul bisericii este impartit in trei hale mari, egale ca dimensiune si despartite prin doua randuri de coloane, fiecare avand o baza in forma de cruce. Altarul este zidit intr-o absida rotunda, mai inaltata, iar de o parte si de alta se afla doua altare mai mici. In aceste altare sunt infatisati Apostolii Matei si Luca.

 

In partea sudica a halei se afla o scara care coboara in cripta subterana, care este formata din mai multe pesteri vechi. Initial, aici a fost o pestera care, potrivit traditiei crestine locale (catolice) a fost locul unde s-a nascut Fecioara Maria. In partea nordica a pesterii se afla o statuie catolica, iar pestera din mijloc este inchinata copilei Maria.

 

Scaldatoarea Betezda, in martie 2022, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Si in mai 2022, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Exteriorul Bisericii Sfanta Ana, in martie 2022, in urmatoarele 6 fotografii.

 



 

Si in mai 2022, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Intrarea in Biserica Sfanta Ana (mai 2022), in urmatoarea fotografie.

 



Interiorul Bisericii Sfanta Ana (martie 2022), in urmatoarele 15 fotografii.

 

Nava principala

 


 

Altarul bisericii

 

Mozaic pe podea





 

 


Recomand vizitarea Bisericii Sfinta Ana, din Ierusalim!

 

 

 

 

 

 





Comments

Popular posts from this blog