Palestina-Wadi Qelt-partea aII-a

 

PALESTINA - WADI QUELT -

PARTEA a II -a

 

 


 


In acest articol va prezint Wadi Qelt, din Palestina, partea a II-a (Manastirea Ortodoxa Sfantul Gheorghe din Hozeva).

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Wadi Qelt, din Palestina, partea I, le gasiti aici.

 

Manastirea Ortodoxa Sfantul Gheorghe din Hozeva sau, oficial, Manastirea Sfintilor Gheorghe si Ioan Iacob din Hozeva este o manastire situata in Wadi Qelt. Manastirea a fost construita in secolul al VI-lea intr-un perete de stanca, cu o capela antica si gradini. Manastirea este locuita si astazi de calugari ortodocsi.

 

Manastirea Sfantul Gheorghe din Hozeva este una dintre cele mai vechi manastiri din Palestina si dateaza din aceeasi vreme cu marele centru monahal al Sfantului Sava si cu Lavra Sfantului Teodosie Chinoviarhul, adica din secolul al VI-lea. Manastirea se afla pe drumul care duce de la Ierihon la Ierusalim, in desertul Iudeei. Aceasta Manastire a Maicii Domnului de la Hozeva a fost construita pe ruinele Lavrei Hozeva.

 

Istoricul manastirii

Perioada bizantina

 

Manastirea Sfantul Gheorghe din Hozeva (sau Hozevitul) este sapata intr-un perete de stanca, pe locul unei stravechi asezari monahale, de la inceputul secolului al V-lea, situata la apus de Ierihon, pe valea paraului Horat - Cherit din Vechiul Testament, numit azi Hozeva, in preajma caruia a trait Proorocul Ilie, in timpul prigonirii lui de catre regele Ahab.

 

Viata monahala in viitorul loc al Manastirii Sfantul Gheorghe a inceput in jurul anului 420 D.Hr., ca o lavra, cu cativa calugari care au cautat experienta de profeti in desert si s-au stabilit intr-o pestera in care credeau ca Proorocul Ilie a fost hranit de corbi (Regi 17:5-6). Pustnicii care au trait in pesterile din stancile din jur, se intalneau in manastire pentru o slujba saptamanala si o masa comunala.

 

In anul 480 D.Hr., a fost fondata manastirea de catre Ioan din Teba, care s-a mutat aici, venind din Egipt (provincie romana). Aici, el si-a gasit o pestera in care s-a instalat ca sihastru.

 

Manastirea a devenit un centru spiritual important in secolul al VI-lea, sub Sfantul Gheorghe din Hozeva, cel mai faimos calugar care a trait aici si dupa care a fost denumita manastirea. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Cipru, in jurul anului 550. Atunci se aflau in manastire mai mult de 2.000 de monahi.

 

Manastirea a fost distrusa in anul 614 de catre persii sasanizi si a fost abandonata dupa ce persii au "maturat" valea si i-au ucis pe cei 14 calugari care traiau acolo.

 

Perioada Cruciatilor

 

Manastirea a fost restaurata in timpul lui Manuel I Comnen (1143 - 1180), in anul 1179 si in timpul Imparatului Frederick al II-lea al Sfantului Imperiu Roman, in anul 1234, conform unei inscriptii in limbile greaca si araba, care se afla deasupra vechii intrari in manastire. Dupa alungarea Cruciatilor din Tara Sfanta, manastirea a ramas mai mult parasita, datorita noilor randuieli.

 

Perioda moderna

 

Manastirea a fost reinfiintata in anul 1878, cand calugarul grec Calinic s-a stabilit aici si a restaurat-o, terminand-o in anul 1901. Cea mai veche parte din manastire este mozaicul de pe podeaua bisericii, care dateaza din secolul al VI-lea.

 

Calugarul-preot roman, Parintele Ioan, nascut Ilie Iabob in anul 1913, a plecat din schitul romanesc de pe Raul Iordan, unde a fost staret din anul 1947 si s-a mutat la Manastirea Sfantul Gheorghe, in anul 1952, impreuna cu discipolul sau, Ioanichie Pârâială. In vara urmatoare, cei doi s-au retras in Pestera Sfanta Ana din apropiere, din care Parintele Ioan nu a mai plecat niciodata. Parintele Ioan s-a imbolnavit si a murit dupa sapte ani, in anul 1960.

 

In anul 1992, Parintele Ioan a fost declarat sfant de catre Biserica Ortodoxa Romana si in anul 2015 a fost recunoscut sfant si de catre Patriarhia Ortodoxa greaca a Ierusalimului. Numele sau a fost adaugat la numele manastirii si el a fost ingropat in fata bisericii manastirii. Este cunoscut ca Sfantul Ioan (Iacob) cel Nou, Romanul, sau de Neamt, Hozevitul.

 

Parintele Gherman a venit la Manastirea Sfantul Gheorghe in anul 1993 si a trait acolo pana a fost ucis de teroristii arabi din Intifada Al-Aqsa, in anul 2001. Multi ani, el a fost singurul ocupant al manastirii, unde a fost numit staret, in anul 2000. Luand exemplul calugarilor din antichitatea tarzie din Wadi Qelt, Parintele Gherman a oferit ospitalitate vizitatorilor, a imbunatatit calea din piatra folosita de pelerini pentru a urca la manastire, a reparat apeductele si a refacut gradinile umbroase si livezile de maslini.

 

Traditiile legate de manastire includ o vizita a Proorocului Ilie in drumul sau spre Peninsula Sinai; alta trditie spune ca Sfantul Ioachim, a carui sotie Ana, era stearpa, plangea aici, cand un inger i-a dat de stire despre zamislirea Fecioarei Maria.

 

Sunt pastrate in biserica manastirii moastele a trei sfinti: Ioan Tebeul, Gheorghe Hozevitul si Ioan Romanul. Oase si cranii ale calugarilor martirizati de persi in anul 614 sunt pastrate astazi intr-o capela in afara zidurilor manastirii.

 

Initial biserica manastirii a fost inchinata Maicii Domnului. Astazi, dupa reconstruiri, biserica poarta hramul Sfantul Gheorghe Hozevitul si Sfantul Ioan Iacob de la Neamt.

 

Manastirea este complexa, alcatuita din trei etaje, cu Biserica centrala, paraclisele, Pestera Proorocului Ilie, pesterile sihastresti, chiliile, arhondaricul, camarile, curtile, pivnitele, etc. Biserica centrala, inchinata Nasterii Nascatoarei de Dumnezeu, "Maica Domnului Hozevitissa" este o bazilica alcatuita dintr-o singura incapere, cu turla. In partea de nord a bisericii se pot vedea pe podea mozaicuri cu ornamente care cuprind vulturul bizantin bicefal. Aceasta podea dateaza din secolul al XII-lea.

 

Manastirea este deschisa zilnic, dupa urmatorul program: de duminica pana vineri, intre orele 08.00 - 11.00 si intre orele 15.00 - 17.00; sambata, intre orele 09.00 - 12.00.

 

Cand am fost in excursie in martie, manastirea era inchisa, cu toate ca era programul afisat si ar fi trebuit sa fie deschisa. Am vizitat-o la interior in mai 2022. Oricum, unele biserici aveau un program ciudat, cand am fost eu in excursie in martie. Multe erau inchise si trebuia sa suni la poarta sa te primeasca inauntru. Probabil ca era din cauza pandemiei, pentru ca Israelul a fost inchis doi ani si de-abia se deschisese.

 

Tinuta este obligatorie in manastire, adica femeile trebuie sa poarte fuste si barbatii pantaloni lungi. Pe mine nu vroia sa ma lasa sa intru un calugar de la poarta, deoarece aveam fusta pantalon. Imi spunea sa-mi pun o esarfa peste fusta pantalon, dar nu aveam la mine asa ceva. Mi-am pus camasa de blug peste fusta pantalon si pana la urma a acceptat, dupa lungi dezbateri.

 

Manastirea Sfantul Gheorghe din Hozeva, in martie 2022, in urmatoarele 6 fotografii.

 





Si in mai 2022, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Intrarea in Manastirea Sfantul Gheorghe din Hozeva, in martie 2022, in urmatoarele doua fotografii.

 



Gradina manastirii, in urmatoarea fotografie.

 


 

Manastirea Sfantul Gheorghe din Hozeva, cu poarta de intrare, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Pridvorul manastirii, in urmatoarele 6 fotografii.

 




Magazinul manastirii, in urmatoarea fotografie.

 


Imagini care se vad din pridvorul manastirii, in urmatoarele doua fotografii.

 



Usa de intrare in biserica manastirii, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul bisericii manastirii, in urmatoarele 8 fotografii.

 





Pestera Proorocului Ilie, in urmatoarele 8 fotografii.

 





 

 

 

Recomand vizitarea Wadi Qelt si a Manastirii Sfintul Gheorghe, din Palestina!

 

 

 

 

 

 









Comments

Popular posts from this blog