Italia-O zi la Napoli

 

ITALIA - O ZI LA NAPOLI


 


 

In acest articol va prezint orasul Napoli, din Italia.

 

 

Am vazut Napoli cand am fost intr-o excursie organizata, in anul 2006. De fapt ne-am plimbat prin Napoli si am intrat numai in Galeria Umberto I. Nu am mai intrat, din pacate in niciun obiectiv turistic. Dupa ce ne-am plimbat prin Napoli, am fost la Pompeii, care se afla in apropiere.

 

 Daca doriti mai multe informatii despre Pompeii, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Pompeii, partea a II-a, le gasiti aici.

 

 

Napoli, numit si Neapole, este cel mai mare oras din Italia de Sud si al treilea oras din Italia, fiind una dintre capitalele regionale. Napoli este resedinta regiunii Campania si a provinciei Napoli.

 

Napoli se afla pe malul nordic al golfului cu acelasi nume, in extremitatea sud-estica a Campiei Campaniene. Cartierele sud-estice ale orasului urca pe versantii Vezuviului. Partea nord-vestica este delimitata de zona vulcanica Campi Flegrei. Napoli se afla la o distanta de 232 kilometri de Roma. Orasul Napoli are un climat tipic mediteranean.

 

Intre anii1285 - 1816, Napoli a fost capitala Regatului de Neapole, iar apoi, pana la Unificarea Italiei din anul 1861, a fost capitala Regatului celor Doua Sicilii. Centrul vechi istoric al orasului Napoli a fost inscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, in anul 1995.

 

Scurt istoric al orasului Napoli

 

Napoli a fost colonie greaca cu numele Neapolis Parthenope (Noul Oras Parthenope). Orasul a intrat in scurt timp sub autoritatea romana.

 

Dupa disparitia Imperiului Roman, orasul a rezistat invaziei lombarde si a ramas atasat Imperiului Bizantin. La sfarsitul secolului al VI-lea, Napoli a devenit capitala unui ducat bizantin. In anul 751, odata cu caderea exarhatului Ravenna din care se ridicase, ducatul a devenit independent.

 

In anul 1030, pentru a putea vface fata amenintarii bizantine, Ducele Sergiu al IV-lea i-a gazduit pe normanzi in orasul vasal Aversa. Normanzii nu au incetat sa incorporeze posesiunile lor din Italia de Sud, iar in anul 1139, Roger al II-lea, primul rege al Siciliei, a incorporat orasul Napoli in regatul sau.

 

Carol al II-lea al Siciliei a pierdut insula Sicilia si a facut din Napoli capitala Regatului Siciliei, care era numit uneori "regatul napolitan".

 

Dupa anul 1889, Napoli a fost influentat de pasiunea pentru pizza Margherita.

 

Ne-a lasat autocarul aproape de Piata Plebiscitului.

 

Piata Plebiscitului

 

Piata Plebiscitului (in italiana: Piazza del Plebiscito) este o piata publica mare din centrul orasului Napoli.

 

Piata a fost denumita dupa plebiscitul care a avut loc pe data de 2 octombrie 1863, prin care Regatul Neapolelui a devenit parte a Regatului Unificat al Italiei sub stapanirea Casei de Savoia. Piata Plebiscitului este situata foarte aproape de golful Napoli si este delimitata la est de Palatul Regal si la vest de Bazilica Sfantul Francisc din Paola, cu colonade care se intind de o parte si de alta a acesteia. Alte cladiri aflate in jur sunt Palatul Salerno si Palatul Prefecturii (pe latura stanga a bisericii).

 

La inceputul seolului al XIX-lea, Joachim Murat, rege napolitan, varul lui Napoleon, a planificat constructia unei piete imprejmuite de colonade (precum si cladirile care urmau sa o marginesca), asemanatoare Pietei Sfantul Petru din Roma, ca un tribut adus imparatului.

 

La scurt timp dupa ce Napoleon a fost exilat in Insula Sfanta Elena, Bourbonii au fost restaurati la tron. Constructia pietei a fost completata in anul 1816 in timpul Regelui Ferdinand al IV-lea, care a transformat sala centrala in biserica Sfantul Francisc din Paola de astazi, care seamana cu Pantheonul roman. Sfantul Francisc din Paola a trait in secolul al XV-lea intr-o manastire aflata pe acest loc.

 

Fatada bisericii este decorata cu un portic care se sprijina pe sase coloane si doi pilastri ionici. In interior, biserica este circulara si are doua capele laterale. Cupola bisericii are inaltimea de 53 de metri.

 

In centrul Pietei Plebiscitului se afla statuile ecvestre ale regilor Carol al VII-lea al Neapolelui (1734 - 1759), realizata intre anii 1816 - 1819 de catre Antonio Canova si Ferdinand I al celor Doua Sicilii (1815 - 1825), care dateaza din perioada 1819 - 1822; calul a fost realizat de Antonio Canova, iar corpul regelui de Antonio Cali.

 

Piata Plebiscitului este folsita ocazional pentru concerte in aer liber.

 

Biserica Sfantul Francisc din Paola se afla vizavi de Palatul Regal.

 

Palatul Regal, care are fatada principala catre Piata Plebiscitului, a fost una dintre cele patru resedinte din regiunea Napoli folosite de regii Casei de Bourbon in timpul domniei lor in Regatul celor Doua Sicilii (1730 - 1860).

 

In anul 1888, regele Umberto I de Savoia a facut modificari la fatada de vest a cladirii, care se afla inspre Piata Plebiscitului, dispunand asezarea in nise a mai multor statui de conducatori proeminenti ai dinastiilor care au condus orasul de la fondarea Regatului Neapolelui, in secolul al II-lea. Statuile sunt dispuse in ordine cronologica, incepand cu Roger Normandul, cand orasul a fost un stat independent si terminand cu Victor Emanuel al II-lea, care este statuia cea mai inalta si care a fost adaugata la cererea regelui insusi.

 

De o parte si de alta a intrarii in Palatul Regal se afla statuile intitulate Caii de bronz. Aceste doua statui ecvestre au fost donate Regelui Ferdinand al II-lea de catre tarul Nicolae I al Rusiei.

 

Piata Plebiscitului, in urmatoarele 4 fotografii.

 

 

Biserica Sfantul Francisc din Paola, in urmatoarea fotografie.

 


Palatul Regal (stanga), cu statuile de pe fatada de vest a cladirii si cu Caii de bronz, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Am mers apoi sa vedem Golful Napoli.

 

Golful Napoli

 

Golful Napoli (in italiana: Golfo di Napoli) este un golf de aproximativ 15 kilometri latime, situat de-a lungul coastei de sud - vest a Italiei, in provincia Napoli, regiunea Campania. Golful Napoli se deschide la vest in Marea Mediterana. Este delimitat la nord de orasele Napoli si Pozzuoli, la est de Muntele Vezuviu, iar la sud de Peninsula Sorrentina si orasul principal al acestei peninsule, Sorrento. Peninsula Sorrentina separa Golful Napoli de Golful Salerno, care include Coasta Amalfitana.

 

In Golful Napoli sunt situate insulele Capri, Ischia si Procida. Zona este o destinatie turistica importanta, deoarece aici se afla ruinele romane ale oraselor antice Pompeii si Herculaneum, de la poalele Muntelui Vezuviu, de-a lungul coastei de nord. Cele doua orase au fost distruse de eruptia vulcanului Vezuviu, in anul 79.

 

Daca doriti mai multe informatii despre insula Capri, le gasiti aici.

 

Se spune ca imparatul roman Caligula a construit un pod de barci de-a lungul Golfului Napoli si a mers pe el intr-un car de lupta, purtand armura lui Alexandru cel Mare.

 

Golful Napoli a gazduit concursuri de navigatie la Jocurile Olimpice de vara din anul 1960 de la Roma.

 

Golful Napoli vazut din Napoli si Muntele Vezuviu, in urmatoarele 13 fotografii.

 





 


Alte imagini din Napoli, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Statuia lui Iulius Cezar

 

Am mers apoi in Piata Trieste e Trento.

 

Piata Trieste e Trento

 

Piata Trieste e Trento si-a primit numele actual in anul 1919 gratie Casei de Savoia. Structura actuala a pietei a fost afectata de transformarile urbanistice implementate pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. Piata are forma neregulata si este marginita de Teatrul San Carlo, Palatul Regal, Palatul cardinalului Zapata si Biserica Sfantul Ferdinand, incorporata in aceeasi cladire cu Galeria Umberto I. In centrul pietei se afla Fontana del Carciofo.

 

Fontana del Carciofo (Fantana de Anghinare)

 

Fontana del Carciofo este una dintre fantanile arteziene monumentale din Napoli, amplasata in centrul Pietei Trieste e Trento. Fantana a fost realizata la initiativa primarului Achille Lauro, in anii 50 ai secolului al XX-lea si donata de acesta.

 

Fontana del Carciofo este formata dintr-un bazin mare, circular in care izvoraste apa din centrul unei corole florale in forma de anghinare (in italiana: il corciofo), de unde ii provine si numele.

 

Fontana del Carciofo, in urmatoarea fotografie.

 


Apoi am vazut Galeria Umberto I.

 

Galeria Umberto I

 

Galeria Umberto I este o galerie comerciala publica din Napoli, aflata vizavi de Teatrul San Carlo. Galeria a fost construita in perioada anilor 1887 - 1891 si a fost prima lucrare din cadrul proiectului de reconstruire al orasului Napoli, care a durat pana la inceputul Primului Razboi Mondial. Cladirea galeriei a fost proiectata de Emanuele Rocco, care a introdus elemente arhitecturale moderne, care amintesc de Galeria Vittorio Emanuele II din Milano.

 

Galeria a fost denumita dupa Umberto I, rege al Italiei la momentul constructiei ei. Galeria a avut menirea de a combina magazine si cafenele - spatiu public - cu spatiul privat amenajat in apartamentele de la al treilea etaj.

 

Galeria Umberto I este un spatiu comercial mare, in forma de cruce, surmontat de o cupola din sticla fixata cu 16 spite din metal. Una dintre cele patru aripi boltite din sticla da spre via Toledo (via Roma), artera principala din centrul orasului si alta spre Teatrul San Carlo. Galeria a devenit un centru activ al vietii civice napoletane, dupa ani de degradare.

 

Exteriorul Galeriei Umberto I, in urmatoarea fotografie.

 


Teatrul San Carlo, construit la initiativa regelui Carol de Bourbon dupa un proiect al lui Giovanni Antonio Medrano si inaugurat la data de 4 noiembrie 1737, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul Galeriei Umberto I, in urmatoarele 11 fotografii.

 




 

Cupola Galeriei Umberto I

 


 

Castelul Nuovo

 

Castelul Nuovo sau Maschio Angioino (Castelul Nou, in traducere) este cea mai cunoscuta constructie a orasului Napoli. Constructia fortaretei a fost comandata de Regele Carol I Anjou, care si-a transferat Curtea din Palermo in Napoli. Fortareata a fost construita intre anii 1279 - 1282, cu ajutorul unor arhitecti francezi.

 

Castelul Nuovo a ramas resedinta regala pana in anul 1734, cand Regele Carol al III-lea s-a mutat in noul palat regal construit in apropierea fortaretei.

 

Castelul Nuovo, in urmatoarele 7 fotografii.

 




Alte imagini din Napoli, vazute din autocar, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

 

Recomand vizitarea orasului Napoli!

 

 

 

 

 

 








Comments

Popular posts from this blog