Malta-insula Gozo-Victoria-partea aII-a

 

MALTA - INSULA GOZO - VICTORIA -

PARTEA a II-a

 


 

In acest articol va prezint insula Gozo si orasul Victoria, din Malta, partea  a II-a (Cetatea)!

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre insula Gozo si orasul Victoria, din Malta, partea I, le gasiti aici.

 

Am vizitat Cetatea din Victoria. Din pacate, nu am avut timp sa intram in niciun muzeu din Cetate, deoarece am avut la disposzitie numai o ora. Nu puteam sa intarziem niciun minut, deoarece nu era excursie organizata cu tabel nominal al participantilor si riscam sa pierdem vaporul de intors. Ne-am plimbat prin Cetate si a fost bine si asa, pentru ca am citit ca sunt excursii in care se sta numai in autobuz si se viziteaza insula. Nu mi-ar fi placut acest tip de excursie!

 

Intrarea in Cetate este libera, dar se platesc intrarile la muzee, pentru fiecare separat.

 

Cetatea

 

In inima Victoriei se afla Cetatea (sau Cittadella), cunoscuta in trecut ca il Castello, care a fost centrul activitatii din insula, posibil pana in timpurile neolitice, dar este cunoscuta ca fiind fortificata prima data in timpul epocii bronzului, cca 1500 I.Hr. A fost dezvoltata mai tarziu de fenicieni si a continuat in a deveni un complex acropola in timpurile romane.

 

Cetatea este atractia principala a orasului Victoria. Atmosfera acestui loc mic, fortificat este un indiciu despre cat de precara era viata in aceste insule, in trecut. O perioada dificila a fost in anul 1551, cand o forta mere de pirati a venit in Gozo si, dupa un asediu de trei zile au luat aproape toti locuitorii ca sclavi.

 

Partea de nord a Cetatii dateaza din perioada dominatiei aragoneze. Malta a fost guvernata de Casa de Barcelona, o dinastie aragoneza, in perioada 1283 - 1530.

 

Flancul de sud, cu vedere la orasul Victoria, a fost reconstruit sub Cavalerii Sfantul Ioan, adica intre anii 1599 si 1603, dupa invazia otomana a orasului din anul 1551. Zidurile masive defensive din piatra ale fortificatiillor se inalta deasupra orasului si au fost reconstruite de cavaleri sa protejeze comunitatile satelor de corsarii care cautau hrana si care incercau sa ia sclavi si de amenintarea invaziei fortelor musulmane care luptau impotriva Crestinismului.

 

Bastioanele sunt impresionante prin dimensiunile lor mici. Ele ofera cele mai frumoase vederi ale zonelor inconjuratoare, ale satelor, dealurilor si orasului Victoria de sub ele. In Cetate te poti plimba in jurul strazilor care au cateva colturi ciudate si muzee mici. Acestea sunt: Muzeul de Arheologie, cu materialul sau interesant din preistorie si antichitate; Muzeul Folclorului; Muzeul Stiintelor Naturale; Muzeul Catedralei si micile inchisori vechi.

 

Catedrala din Gozo

 

In interiorul zidurilor Cetatii se afla o catedrala frumoasa baroca, din secolul al XVII-lea, proiectata de Lorenzo Gafà, arhitectul maltez care a construit si Catedrala din Mdina. Este dedicata Adormirii Maicii Domnului. Catedrala este impunatoare, cu treptele sale si fatada baroca din secolul al XVII-lea. Interiorul catedralei este decorat cu o pictura atragatoare cu dom fals. Catedrala este romano-catolica si a fost locul Diocezei Romano-Catolice din Gozo pana la formarea diocezei din 1864.

 

Se spune ca aceasta catedrala din Victoria sta pe locul unde a fost odata un templu roman dedicat zeitei romane Iuno (sau Iunona). Este faimoasa pentru pictura sa remarcabila trompe-l'oeil de pe tavan, care infatiseaza interiorul unui dom care nu a fost niciodata construit. Catedrala este construita pe unul dintre cele mai vechi locuri religioase din Gozo, daca nu cel mai vechi, cu dovezi ale existentei unui fel de templu dedicat unei zeite sau femei, cu mult inainte de romani.

 

Catedrala gazduieste, de asemenea o statuie frumoasa a Adormirii Maicii Domnului, donata de Societatea Filarmonica Leone, in anul 1863, Statuia a fost cumparata initial de grupul din Roma Fabbrica di Statue Religiose a lui Francesco Rosa in anul 1897, cand grupul a avut primul sau dezacord cu primul sau "grup-fiica", Societatea Filarmonica La Stella (1880). Grupul Leone a preluat controlul asupra sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, iar grupul La Stella a preluat controlul asupra sarbatorii Sfantul Gheorghe.

 

Statuia a fost donata apoi catedralei pe data de 29 aprilie 1956, dupa multe dezacorduri intre cele doua grupuri.

 

Piatra de fundatie a bisericii actuale a fost pusa pe data de 21 septembrie 1697, a fost inaugurata pe 14 august 1711 si dedicata (sfintita) pe 11 octombrie 1716.

 

Cetatea din Victoria, in urmatoarele fotografii.

Cetatea vazuta din orasul Victoria, in urmatoarea fotografie.

 


Drumul de urcare la Cetate, in urmatoarea fotografie.

 


Intrarea in Cetate, in urmatoarea fotografie.

 


Am urcat si am coborat apoi niste trepte, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 



Apoi am ajuns la centrul de vizitatori, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 



De acolo, am coborat si urcat prin niste tuneluri, ca in urmatoarele 5 fotografii.

 




Aam ajuns in interiorul Cetatii.

 


Muzeul de arheologie Gozo, in urmatoarea fotografie.

 


 

Catedrala, in urmatoarele 4 fotografii.

 

Pe exteriorul catedralei este o nisa dedicata Binecuvantatei Fecioara Maria a Singuratatii si isi are originile in perioada aragoneza (1283 - 1530), care a promovat acest devotament in posesiunile ei.

 

Pictura originala, facuta de un artist necunoscut, dateaza din anul 1559 si se afla in Muzeul Catedralei. Pictura a fost initial in Capela Sacramentului (Sfintei Taine) Binecuvantat in catedrala, dar a fost inlocuita cu o copie a renumitului artist maltez Francesco Zahra (1680 - 1765).

 

 

Nisa catedralei

 



Stradutele si casele medievale, in urmatoarea fotografie.

 


Piata Catedralei, in urmatoarele doua fotografii.

 



Am urcat niste scari si am ajuns la Curtea de Justitie, ca in urmatoarea fotografie.

 


De langa Curtea de Justitie se vede catedrala.

 


Catedrala vazuta de langa Curtea de Justitie, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Inchisoarea veche, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Arhitectura militara medievala

 

Cetatea Gozo a fost planificata si construita initial pentru a adaposti toti locuitorii insulei Gozo, in timpul erei pirateriei de coasta. In Evul Mediu, pirateria era foarte comuna in Marea Mediterana.

 

Fiind similara cu bastioanele fortificate ale insulei-sora Malta, Cetatea Gozo a protejat populatia in timpuri de conflict si piraterie. In Cetate se pot vedea bastioanele, grosimea peretilor si stategia militara incorporata in arhitectura sa.

 

Pentru a intelege arhitectura militara medievala, trebuie sa vizitati Inchisoarea Veche, depozitul vechi de praf de pusca, silozul de grane si bateria joasa de tunuri.

 

Bateria joasa de tunuri, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Panorama care se vede de aici, in urmatoarea fotografie.

 


Am mers mai departe prin Cetate.

 



Panorama care se vede de aici, in urmatoarea fotografie.

 



Bastioanele Cetatii, in urmatoarele doua fotografii.

 



Orasul Victoria vazut din Cetate, in urmatoarea fotografie.

 



Bastioanele Cetatii, in urmatoarea fotografie.

 



Ruinele Cetatii, in urmatoarele doua fotografii.

 





Bastioanele Cetatii, in urmatoarea fotografie.

 



Bastioanele Cetatii, in urmatoarea fotografie.

 




 

 

Recomand vizitarea Cetatii si a orasului Victoria, din Malta!

 








Comments

Popular posts from this blog