Londra-Muzeul Madame Tussauds

 

LONDRA -

MUZEUL MADAME TUSSAUDS

 


 

In acest articol va prezint Muzeul figurilor de ceara Madame Tussauds, din Londra!

 

 

Dupa ce am vizitat Catedrala Saint Paul si Turnul Londrei, am luat metroul catre Muzeul Madame Tussauds (linie directa). Am reusit sa vizitam trei muzee in acea zi.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Saint Paul din Londra, partea I (istoricul si exteriorul catedralei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Saint Paul din Londra, partea a II-a (interiorul catedralei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Turnul Londrei, partea I (istoricul Turnului Londrei si Turnul Alb), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Turnul Londrei, partea a II-a (Parapetii si turnurile lor), le gasiti aici

 

Daca doriti mai multe informatii despre Turnul Londrei, partea a III-a (Bijuteriile Coroanei si Palatul medieval), le gasiti aici.

 

 

Programul de vizitare al Muzeului Madame Tussauds este zilnic, intre orele 10.00 - 16.00. Cand am vizitat noi muzeul, inainte de pandemie, era deschis pana seara tarziu. Un bilet de intrare la muzeu a costat 35 Lire. Noi am cumparat biletele de la casa de bilete a muzeului, chiar atunci cand am intrat. Nu era coada mare, erau cateva persoane inaintea noastra

 

Timpul de vizitare al Muzeului Madame Tussauds este de minim 3 ore.

 

Madame Tussauds este un muzeu al figurilor de ceara din Londra; are muzee mai mici intr-un numar mare de orase importante. Muzeul a fost fondat de sculptorita in cera Marie Tussauds in anul 1835. Se scrie "Madame Tussaud's", dar apostroful nu mai este folosit. Muzeul este o atractie turistica majora in Londra, care expune lucrari de ceara ale figurilor istorice, cat si ale actorilor populari de film si televiziune. Cea mai apropiata statie de metrou este Strada Baker, care se afla la 120 de metri de muzeu.

 

In statia de metrou este statiua lui Sherlock Holmes.

 


 

Istoricul muzeului

 

Marie Tussaud s-a nascut Marie Grosholtz, in anul 1761, in Strasbourg, Franta. Mama ei a lucrat pentru Philippe Curtius in Berna, Elvetia. Curtius a fost un medic priceput in modelarea in ceara. El a invatat-o pe Grosholtz arta modelarii in ceara de cand ea era copil. Curtius s-a mutat la Paris si a luat-o cu el pe tanara ucenica de numar 6 ani.

 

Grosholtz a creat prima ei sculptura in ceara, a lui Voltaire, in anul 1777. La varsta de 17 ani, ea a devenit tutorele de arta a Doamnei Elisabeta, sora Regelui Ludovic al XVI-lea al Frantei, la Palatul Versailles. In timpul Revolutiei Franceze, ea a fost inchisa si si-a asteptat executia timp de trei luni, dar a fost eliberata la interventia unui prieten influent. In timpul Revolutiei, a facut modelele de cera ale multor victime celebre.

 

Grosholtz a mostenit colectia vasta de modele de ceara a lui Curtius dupa moartea lui din anul 1794. In urmatorii 33 de ani, ea a calatorit in toata Europa, pentru a-si expune colectia. S-a maritat cu Francois Tussaud in anul 1795 si si-a luat numele lui de familie. Si-a redenumit expozitia ei ca Madame Tussaud's.

 

In anul 1802, a acceptat o invitatie de la Paul Philidor, un pionier al lanternelor si fantasmagoriei, pentru a-si expune lucrarile ei impreuna cu expozitia lui, la Teatrul Lyceum din Londra. Ea nu s-a descurcat destul de bine din punct de vedere financiar, deoarece Philidor lua jumatate din profiturile ei.

 

Ea nu a mai putut sa se intoarca in Franta, din cauza Razboiului Napoleonian, asa ca a calatorit in Marea Britanie si in Irlanda, expunandu-si colectia. Din anul 1831, ea a luat o serie de contracte de inchiriere scurte, la etajul superior al "Baker Street Bazaar" (pe partea de vest a strazilor Baker, Dorset si Regelui, in Londra). Acest loc a fost prezentat mai tarziu in secventa proceselor din cazul Druce-Portland din perioada 1898 - 1907. Acest loc a devenit prima casa permanenta a Muzeului Tussaud's, in  anul 1836.

 

Originile

 

Pana in anul 1835, Marie Tussaud s-a stabilit pe strada Baker, in Londra si si-a deschis un muzeu. Una dintre atractiie principale ale muzeului ei era Camera Ororilor. Numele este adesea atribuit unui colaborator al ziarului britanic de satira si umor "Punch", in anul 1845, dar Tussaud pare sa-l fi creat ea insasi, folosindu-l in publicitate inca din anul 1843. Aceasta parte a expozitiei a inclus victimele Revolutiei Franceze si figurile nou create ale criminalilor.

 

Au fost adaugati alti oameni faimosi, cum ar fi Lord Nelson, Ducele de Wellington, Regele Henric al VIII-lea si Regina Victoria.

 

Inca Mai exista cateva sculpturi care au fost facute de Marie Tussaud insasi. Initial, galeria a continut cam 400 de figuri diferite, dar pagubele incendiului din anul 1925, cuplate cu bombele Germaniei din anul 1941, au distrus serios cele mai multe dintre figurile vechi de ceara.

 

Piesele in sine au supravietuit, permitand sa fie refacute lucrarile de ceara istorice si acestea pot fi vazute in expozitia istorica a muzeului. Cea mai veche figura expusa este cea a Doamnei Barry, opera lui Curtius din anul 1765 si o parte din lucrarile de ceara lasate Mariei Grosholtz la moartea lui.

 

Alte figuri de ceara din timpul lui Tussaud le includ pe cele ale lui Robespierre si Regelui George al III-lea. In anul 1842, Tussaud si-a facut un autoportret, care este expus la intrarea in muzeul ei. Marie Tussaud a murit in somn, in Londra, pe 16 aprilie 1850.

 

Pana in anul 1883, spatiul restrans si costul in crestere a locatiei din strada Baker l-a determinat pe nepotul ei, Joseph Randall sa comande constructia unei cladiri in locatia actuala a muzeului, pe bulevardul Marylebone. Noile galerii au fost deschise pe data de 14 iulie 1884 si au avut un succes mare. Dar Randall cumparase jumatate din cota parte a verisoarei sale Luiza in afacere in anul 1881, iar acest fapt plus costurile de constructie au dus la faptul ca avea prea putin capital.

 

El a infiintat o societate cu raspundere limitata in anul 1888, dar aceasta a trebuit sa fie dizolvata, datorita unor neintelegeri intre actionarii familiei. In februarie 1889, societatea Tussaud's a fost revanduta unui grup de bussinesmeni condusi de Edwin Josiah Poyser. Prima sculptura a tanarului Winston Churchill a fost facuta in anul 1908; de atunci au fost realizate in total zece. Prima filiala de peste mare a Madame Tussauds a fost deschisa in Amsterdam, in anul 1970.

 

Schimbarea proprietarului

 

In anul 2005, Madame Tussauds a fost vanduta unei companii din Dubai, Dubai International Capital, pentru suma de 800 de milioane de lire streline (1,5 miliarde de dolari). In mai 2007, grupul Blackstone a cumparat grupul Tussauds de la proprietarul de atunci, Dubai International Capital, pentru 1,9 miliarde de dolari; compania a fuzionat cu Merlin Entertainments de la Blackstone, iar operatiunile Madame Tussauds au fost preluate de Merlin.

 

Dupa achizitionarea Tussauds, Dubai International Capital a castigat 20% din Merlin Entertainments. Pe 17 iulie 2007, ca parte a finantarii tranzactiei cu Tussauds, Merlin a vandut proprietatea libera a Madame Tussauds investitorului privat Nick Leslau si companiei sale de investitii Prestbury, in baza unui acord de vanzare de leaseback. Desi punctele de atractie sunt detinute de Prestbury, acestea sunt oparate de Merlin, in baza unui contract de inchiriere reinnoibil pe 35 de ani.

 

Situatia actuala

 

Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud's a devenit o atractie turistica majora in Londra. Pana in anul 2010, a incorporat Planetarium din Londra, in aripa sa de vest. In anul 1993, a fost deschisa o sectiune, "Marea plimbare animata intunecata", denumita "Spiritul Londrei".

 

Astazi, figurile de ceara de la Tussauds includ figuri istorice si regale, stele de cinema si din lumea sportului si criminali faimosi. Muzeul a fost cunoscut din anul 2007 sub denumirea de Muzeul Madame Tussauds (fara apostrof).

 

In anul 2007, filiala din Berlin Madame Tussauds a fost implicata in controverse cand un barbat german de 41 de ani a trecut pe langa doi paznici si a decapitat o figura de ceara care il infatisa pe Adolf Hitler. Acesta a fost considerat un act de protest impotriva arestarii dictatorului nemilos alaturi de eroi sportivi, vedete de cinema si alte figuri istorice. De atunci, statuia a fost reparata, iar atacatorul a recunoscut ca a atacat statuia pentru a castiga un pariu.

 

Modelul original al lui Hitler a fost dezvelit la Madame Tussauds din Londra in aprilie 1933; a fost frecvent vandalizat si o copie a statuii, facuta in anul 1936 a trebuit sa fie pazita bine. In ianuarie 2016, statuia de ceara a lui Adolf Hitler a fost scoasa din sectiunea Camera Ororilor din muzeul din Londra, ca raspuns la o scrisoare deschisa trimisa de un scriitor al personalului ziarului The Jewish Journal of Greater Los Angeles, care a fost urmata de un sprijin semnificativ al mass-media, pentru eliminarea acesteia.

 

Primul muzeu Madame Tussauds din India s-a deschis la New Dehli pe 1 decembrie 2017. Operatorul sau, Merlin Entertainments, a planificat o investitie de 50 de miloane de lire sterline in urmatorii 10 ani. Muzeul expune peste 50 de modele de ceara, inclusiv figuri politice si de divertisment, precum Ariana Grande, Amitabh Bachhan, Salman Khan, Katrina Kaif, Sachin Tendulkar, Kim Kardishian, Tom Cruise, Leonardo DiCaprio, Scarlett Johansson, Angelina Jolie, Asha Bhosle, Kapil Dev si Mary Kom.

 

Pe 30 decembrie 2020, holdingul Muzeului de ceara Madame Tussauds din Dehli, India, a confirmat inchiderea temporara a muzeului. Este programat sa se redeschida in anul 2022.

 

Muzeul Madame Tussauds, in urmatoarea fotografie.

 


 

Marilyn Monroe, in urmatoarea fotografie.

 



Am intrat intr-o sala mare, unde erau multe figuri de ceara ale stelelor de cinema. Sala era foarte frumos amenajata, iar figurile de ceara erau parca reale.

 

Sala cu figuri de ceara ale stelelor de cinema, in urmatoarele 26 fotografii.

 


Johnny Deep, in urmatoarea fotografie.

 

George Clooney, in urmatoarea fotografie.


Brad Pitt, in urmatoarea fotografie.


Morgan Freeman, in urmatoarea fotografie.

 

 

Dwayne Johnson, in urmatoarea fotografie.

 

Angelina Jolie, in urmatoarea fotografie.

 

David si Victoria Beckham, in urmatoarea fotografie.



Tom Cruise, in urmatoarea fotografie.

 






Charlie Chaplin si Audrey Hepburn, in urmatoarele doua fotografii.

 



John Wayne, in urmatoarea fotografie.

 



Daniel Craig, in urmatorea fotografie.

 



Shrek, in urmatoarea fotografie.

 


Figuri de ceara din lumea sportului, in urmatoarele doua fotografii.

 



Figuri de ceara din lumea sportului, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Olga Korbut

 




Figuri istorice, in urmatoarele doua fotografii.

 



Figuri de ceara din lumea muzicii, in urmatoarele 6 fotografii.

 

Elvis Presley





Printesa Diana, in urmatoarea fotografie.

 


Printul Charles si Camilla, in urmatoarea fotografie.

 


Familia Regala a Marii Britanii, in urmatoarea fotografie. Pentru a face fotografii cu Familia Regala, se platea o taxa suplimentara. Noi nu am mai platit acea taxa, asa ca am facut fotografii de la distanta.

 


Donald Trump si Boris Johnson, in urmatoarea fotografie.

 


Barack Obama, in urmatoarea fotografie.

 

John F.Kennedy, in urmatoarea fotografie.

 


Albert Einstein, in urmatoarea fotografie.

 



Michael Jackson, in urmatoarea fotografie.

 


Madame Tussaud, in urmatoarea fotografie.

 


 

Spiritul Londrei, in urmatoarele 12 fotografii. Ne-am urcat intr-o masinuta, care ne-a plimbat in intuneric, pe un traseu cu aranjamente frumoase si figuri de ceara. In acelasi timp se auzeau zgomote ciudate. Plimbarea a durat cam 10-15 minute si a fost inclusa in pretul biletului.

 








 

 

Recomand vizitarea Muzeului Madame Tussauds!

 


Comments

Popular posts from this blog