Romania-Pestera si Cheile Dambovicioarei

 

ROMANIA -

PESTERA SI CHEILE DAMBOVICIOAREI

 


 

Deoarece am scris despre muntii Piatra Craiului in articolele precedente, m-am gandit sa continui pe acest subiect si sa scriu un articol despre Pestera si Cheile Dâmbovicioarei, din Romania.

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Zărnești, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Cheile Zarnestilor (Prapastiile Zarnestilor), le gasiti aici.

 

Am vizitat Pestera si Cheile Dâmbovicioarei cand am fost la Fundata, cu prietenii nostri, in perioada 18-21 iunie 2016.

 

Fundata

 

Satul Fundata este resedinta comunei cu acelasi nume din judetul Brasov. Incepand cu data de 16 iulie 1973, satul Fundata a fost declarat experimental, impreuna cu alte 13 localitati, sat de interes turistic, denumit "sat turistic".

 

Satul Fundata este situat la cea mai inalta altitudine din tara si anume 1.360 de metri. Satul Fundata se afla la mijlocul distantei dintre Bran si Rucar, pe culoar si este strajuit de muntii Bucegi si muntii Piatra Craiului.

 

In apropierea satului Fundata se pot vizita numeroase obiective naturale, cum ar fi: Parcul National Piatra Craiului - Trasee in Piatra Craiului, Cheile Zarnestilor (Prapastiile Zarnestilor), Cheile Moieciului, Cheile Gradistei, Rezervatiile naturale La Chișătoare, Pestera si Cheile Dâmbovicioarei, Pestera cu lilieci din satul Pestera, satul Sirnea, Barajul Pecineagu, Lacul Vidraru.

 

Fundata, in urmatoarele 5 fotografii.

 




 

Am fost cu masina de la Fundata la Pestera si Cheile Dâmbovicioarei si am stat cateva ore.

 

Pestera Dâmbovicioara

 

Pestera Dâmbovicioara este situata in partea de sud a Masivului Piatra Craiului, in versantul stang al vaii Dâmbovicioara, la 1 kilometru nord de satul Dâmbovicioara din judetul Arges.

 

Pestera Dâmbovicioara a aparut ca urmare a actiunii apelor care traverseaza masivul Piatra Craiului, dar si Muntii Fagaras si Leaota. In cursul lor, acestea au format vai adanci si inguste, ducand la aparitia unui peisaj foarte frumos, apreciat de turistii care viziteaza zona.

 

Cel mai important afluent al Dâmbovitei care a contribuit la formarea acestui obiectiv frumos este Dâmbovicioara, care a taiat in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului.

 

Pestera Dâmbovicioara este o pestera calda, cu o temperatura de 10 - 12 °C si umiditate moderata. Ea este "uscata", deoarece pârâul care a format-o are acum alta albie. In interior, pestera se leaga de exterior printr-un horn inalt de 10 metri, care furnizeaza un curent slab de aer.

 

Pestera Dâmbovicioara este formata dintr-o singura galerie, cu o lungime totala de 555 metri, cu un traseu ascendent. Desi lungimea  Pesterii Dâmbovicioara este incomparabil mai mica decat a altor pestei din România, ea este cea mai lunga  din zona, relieful si natura rocilor nefiind propice galeriilor de mari dimensiuni. Galeria pesterii are latimi care variaza intre 3 si 4 metri si inaltimi de 4-5 metri, cu putine ramificatii, de dimensiuni mici. Dupa 150 de metri de la intrare, galeria pesterii se ingusteaza foarte mult.

 

Pestera Dâmbovicioara este relativ saraca in formatiuni calcaroase, dar este destul de bine cunoscuta, a fost amenajata si este vizitata de un numar destul de mare de turisti.

 

Programul de vizitare al Pesterii Dâmbovicioara este de luni-vineri, intre orele 09.30 - 16.00; sambata-duminica, intre orele 09.00 - 17.00. Pestera este deschis zilnic, indiferent de zilele libere sau sarbatori. Un bilet de intrare la Pestera Dâmbovicioara este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii. Intrarea in pestera se face cu ghid, iar timpul de vizitare este de 10 - 15 minute.

 

Pestera Dâmbovicioara, in urmatoarele 14 fotografii.

 

Picturi rupestre

 

Oase de Ursus spelaeus

 







 

Cheile Dâmbovicioarei

 

Cheile Dâmbovicioarei au o lungime de chei propriu-zise de doi kilometri si sunt situate in arealul montan calcaros al Muntilor Piatra Craiului, pe traseul Rucar-Bran.

 

Raul Dâmbovicioara este unul dintre afluentii Dâmboviței, care curge pe directia de nord-sud si izvoraste pe versantul sudic al varfului La Om (2.230 metri), din Muntii Piatra Craiului.

 

La confluenta cu Valea Muierii, in amonte de chei, se afla un izvor numit La Galgoaie de unde curge apa cu o viteza torentiala in Dâmbovicioara, urmat de o cheie ingusta, aproape inaccesibila, presarata cu cascade. In apropiere de Cheile Dâmbovicioarei mai exista si alte chei, de exemplu: Cheile Brusteretului, Cheia Lungă și Cheia Strâmtă.

 

Cheile Dâmbovicioarei au un aspect impunator si fac parte dintr-o serie de cel putin 20 de chei aflate in bazinul hidrografic al Dâmboviței. Raul Dâmbovicioara a sapat un adevarat canion lung de 8 kilometri in formatiunile de roci sedimentare, calcaroase si gresii, conglomerate. In unele portiuni ale acestui canion, valea are pereti verticali care depasesc 200 de metri inaltime.

 

Apele Raului Dâmbovicioara au creat, prin actiunea de eroziune, forme bizare de turnuri sau creste ascutite, care au in subteran goluri carstice. Astfel, in aceasta zona se pot numara peste 50 de pesteri, cum ar fi: Pestera Dâmbovicioara, Pestera de la Gura Defileului, Pestera Labirintului si altele.

 

Cheile Dâmbovicioarei, in urmatoarele 13 fotografii.

 




Troita Sfantului Nicolae

 

 


Hotel in Cheile Dâmbovicioarei

 






 

Mi-a placut foarte mult la Cheile Dâmbovicioarei, s-a amenajat foarte frumos si ma gandesc sa merg intr-un weekend acolo.

 

 

 

Recomand vizitarea Pesterii si Cheilor Dâmbovicioarei, din Romania!

 

 





Comments

Popular posts from this blog