Romania-Cheile Zarnestilor

 

ROMANIA -

CHEILE ZARNESTILOR

 


 

In acest articol va prezint Cheile Zarnestilor (Prapastiile Zarnestilor), din Romania!

 

 

Dupa ce am vizitat Rezervatia de ursi de la Zarnesti, ne-am plimbat prin Cheile Zarnestilor.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Rezervatia de ursi de la Zarnesti, le gasiti aici.

 

Cheile Zarnestilor (sau Prapastiile Zarnestilor) sunt monument al naturii si alcatuiesc o arie protejata, de interes national, aflata in judetul Brasov, pe teritoriul administrativ al comunei Moieciu.

 

Aceasta arie naturala se afla in extremitatea sudica a judetului Brasov, aproape de limita teritoriala cu judetul Arges, pe teritoriul vestic al satului Magura, in apropierea drumului judetean care leaga orasul Zarnesti de localitatea Pestera.

 

Rezervatia naturala are o suprafata de 109,8 hectare si a fost declarata arie protejata in anul 2000. Rezervatia este inclusa in Parcul National Piatra Craiului. Parcul national se afla in masivul Piatra Craiului si se intinde pe o suprafata totala de 14.773 hectare. Parcul National Piatra Craiului include urmatoarele rezervatii naturale: Cheile Zarnestilor, Pestera Liliecilor (Rucar-Bran), Pestera Dambovicioara, Avenul din Grind, Zona carstica Damboivicioara-Brusturet, Pestera Dobrestilor, Pestera nr.15, Pestera Stanciului si Pestera Uluce.

 

Padurea din Parcul National Piatra Craiului este un ecosistem complex, in care este inclusa atat vegetatia forestiera cat si suprafetele de stanci, turbarii, zone umede, raristi sau poieni. Padurile adapostesc numeroase specii de plante, comune sau rare. Padurile Pietrei Craiului adapostesc o familie bogata de nevertebrate (insecte, paianjeni) si vertebrate (amfibieni, reptile, pasari si mamifere). Unele dintre cele mai reprezentative specii de pasari pentru habitatele de padure sunt ciocanitorile.

 

In Parcul National Piatra Craiului reteaua hidrografice este mai redusa, parailele din partea nordica fiind colectate de raul Barsa, iar cele din sectorul sudic de raurile Dambovita si Dambovicioara.

 

Aria protejata Cheile Zarnestilor este cunoscuta si sub denumirea de Prapastiile Zarnestilor. Reprezinta o zona naturala de interes geologic, floristic, faunistic si peisagistic, cu formatiuni de tip chei (cu versanti impaduriti si multa vegetatie) strabatute de valea raului Mare, care dispare in unele locuri in calcarele trecatorii, ca apoi sa apara din noi la iesirea din chei.

 

Fiind sculptate in pereti spectaculosi de stanca, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, Cheile Zarnestilor se remarca printr-un aspect monumental datorat peretilor verticali sau aplecati peste albie, cu inaltime care depasesc in unele locuri 200 de metri. In aceasta zona, temperatura scade cu cateva grade, deoarece soarele patrunde destul de grau in chei, doar cateva ore pe zi, ceea ce poate sa ofere relaxare si odihna in racoarea oferita de chei, pe timp de vara.

 

Accesul in Cheile Zarnestilor se face din localitatile Zarnesti si Pestera. In apropierea Cheilor Zarnestilor se afla cabana Curmatura, care este o baza importanta de plecare in traseele din Piatra Craiului.

 

Peretii care marginesc valea au o inaltime care variaza intre 100 si 200 de metri. Traseul prin Cheile Zarnestilor impresioneaza prin spectaculozitatea peretilor de stanca, in care au fost amenajate numeroase trasee alpine. Privelistea se poate admira si de la departare, din localitatile Zarnesti si Pestera. Parcurgand Cheile Zarnestilor se ajunge la locul numit "La Table", care este unul dintre punctele de urcare pe creasta Pietrei Craiului.

 

Am mers cu masina din Zarnesti pe drumul judetean DJ112G, pana la Fantana lui Botorog, pe care nu am fotografiat-o, din pacate. Dupa 100 de metri de la aceasta fantana, drumul se bifurca, unul ininte, catre Cheile Zarnestilor, iar celalalt catre satul Magura. Am lasat masina langa Fantana lui Botorog si am mers pe jos prin Cheile Zarnestilor.

 

Accesul in Parcul National Piatra Craiului se plateste, iar un bilet costa 5 lei si este valabil 7 zile.

 

Harta Parcului National Piatra Craiului, in urmatoarea fotografie.

 


Cheile Zarnestilor, in urmatoarele 21 fotografii.

 













Sportivii faceau escaladari pe peretii stancosi, ca in urmatoarele 5 fotografii.

 




S-a cocotat si sotul meu putin, pe peretele stancos, ca in urmatoarele doua fotografii.

 



Am ajuns la o cabanuta pentru salvamont, unde ne-am odihnit putin.

Aceasta este, de fapt, intrarea in Cheile Zarnestilor (din Parcul National Piatra Craiului). Noi am pornit invers, de la iesire.

 




 

Ne-am intors catre Fantana lui Botorog. Cheile Zarnestilor, in urmatoarele 21 fotografii. La intoarcere am stat putin pe iarba.

 












 

 


Recomand vizitarea Cheilor Zarnestilor, din Romania!

 

 








Comments

Popular posts from this blog