Romania-Atractiile turistice din Avrig

 

ROMANIA -

ATRACTIILE TURISTICE DIN AVRIG

 



In acest articol va prezint atractiile turistice din Avrig, Romania.

 

 

Dupa ce am vizitat Cetatea Cisnadioara, localitatea Cisnadie, Abatia cisterciana din Carta si orasul Sibiu, am vizitat orasul Avrig.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Cetatea Cisnadioara, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre localitatea Cisnadie, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Abatia cisterciana din Carta, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre orasul Sibiu, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre statiunea Paltinis, le gasiti aici.

 

 

Avrig (in dialectul sasesc: Frek sau Fraek) este un oras din judetul Sibiu, Transilvania, format din localitatea Avrig (resedinta) si din satele Bradu, Glamboaca, Marsa si Sacadate. Avrig a fost atestat documentar in anul 1364 si a fost declarat oras pe data de 25 aprilie 1989.

 

Localitatea Avrig se afla la poalele Muntilor Fagaras, pe valea Oltului, la o altitudine de aproximativ 400 de metri. Avrig este strabatut de soseaua nationala DN1, la circa 26 de kilometri de Sibiu. Este situat intr-un adevarat amfiteatru natural, in care relieful se inalta si coboara de la 2.500 la 350 de metri.

 

Valea Avrigului

 

Valea Avrigului este zona de agrement cuprinsa intre Avrig si Poiana Neamtului, de-a lungul raului Avrig si este o zona deosebit de pitoreasca in care s-au construit in ultimii ani multe case de vacanta. La jumatatea acestei vai se afla Cabana Ghiocelul, cu posibilitati de cazare si servirea mesei, iar la punctul terminus, la 14 kilometri de Avrig se afla cabana Poiana Neamtului, la o altitudine de 750 de metri, intr-o vale foarte frumoasa. La cabana Poiana Neamtului puteti, de asemenea, sa va cazati si sa serviti masa. De la Poiana Neamtului incepe poteca spre Cabana Barcaciu, pe muntele cu acelasi nume, locul din care pornesc trasee alpine in mai multe directii: spre Serbota si Negoiu, spre Lacul Avrig sau spre Suru. Am vazut la stirile TV ca Valea Avrigului a fost preferata in pandemie de cei care au lucrat de la distanta, cazandu-se acolo pe termen lung.

 

 

Scurt istoric al orasului Avrig

 

Cele mai vechi descoperiri de pe hotarul localitatii Avrig dateaza din Epoca bronzului (1700 - 800 I.Hr.). Urmele palpabile din epoca stapanirii romane lipsesc; au fost aduse in Avrig cateva monede si pietre de catre Samuel von Brukenthal pentru a-si orna gradina de vara cu antichitati. Avrigul vechi era sat romanesc, aflat in ingustimea Raului Mare. Au fost descoperite urme de asezari pe locul numit "La arinii casilor", inainte de "ograzile avrigenilor". In anul 1367 este mentionata o incursiune a domnitorului muntean Vladislav Vlaicu (1364 - cca 1377), care a ajuns pana spre Avrig cu scopul de a-si recapata ducatele Fagarasului si Amlasului.

 

In zona Oltului se gasesc castelele bisericesti de la Bradu si Avrig, cel din urma fiind fortificat prin rezidiri in anul 1506. In jurul anului 1380, Sibiul a inceput sa perceapa dari satelor romanesti. Astfel, apare consemnat in registrele de socoteli ale Sibiului censul, transformat in "terragium", incepand cu anul 1468, pentru satele: Avrig, Sacadate, Vestem, Casolt, Bungard si Rasinari.

 

In urma epidemiilor de ciuma si a razboaielor (din anii 1531, 1554, 1573, 1577), unele sate sasesti si-au completat populatia cu locuitori romani. In aceasta categorie a fost si satul Avrig, pe langa Bungard, Carta, Orlat, Sasaus, Ludos, Fofeldea si Toparcea.

 

Reglementarea propriu-zisa a pastoritului oierilor margineni din Tara Romaneasca s-a facut incepand cu anul 1721, dupa un regulament in care erau prevazute locurile de vama, unde se facea numararea oilor si si eliberarea "tadulelor", dupa achitarea taxelor vamale. Numararea oilor se facea la Turnu Rosu, "vama cea mare", sau la Poiana Neamtului de langa Avrig. Pentru trecerea turmelor de oi se permitea oierilor sa foloseasca drumuri largi de 15 stanjeni (30 de metri), numite "drumurile oilor", fara ca proprietarii terenurilor respective sa ceara vreo despagubire.

 

Printre comunele Sibiului considerate " pertinentiae", cu anumite obligatii, se numara si Avrig, in conformitate cu conscriptia din anul 1712. Marirea taxelor vamale in prima jumatate a secolului al XVIII-lea a dus la inmultirea contrabandelor prin munti. In anul 1721, consilierul camarii aulice a adus la cunostinta Sibiului hotararea luata in urma conferintei inspectorilor privind supravegherea si constrangerea plaiesilor avrigeni sa-si faca datoria, urmand a fi pedepsiti cei care nu-si respectau angajamentul. Misiunea plaiesilor a fost usurata prin delimitarea granitelor in Muntii Avrigului si Surului de oficialii Sibiului in anul 1700, la ordinul Curtii de la Viena.

 

In cadrul actiunii de lupta impotriva aservirii s-au inscris impotrivirile avrigenilor si sacadatenilor, care sub scutul directorului fiscal Dobra, au refuzat in anul 1749 sa mai presteze servicii preotilor de alte confesiuni si sa ia parte la plata salariilor invatatorilor de alta limba.

 

In ceea ce priveste arhitectura se evidentiaza bisericile de zid, in forma lor traditionala a bisericilor sala, cu pronaos, naos, altar, de cele mai multe ori patrat si clopotnita moderat elevata pe verticala, din care fac parte bisericile din: Saliste, Vale, Tilisca, Gura Raului, Rasinari, Mohu, Sadu si Avrig.

 

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, industria manufacturiera era inca modesta, cu toate ca obtinea progrese, iar breslele erau in curs de transformare. In acea perioada existau in Avrig o moara de hartie si o tesatorie si o activitate mestesugareasca a sodalilor. Localitatea a intrat astfel in cadrul comertului sau al schimbului marunt. In anul 1892 s-a inaugurat calea ferata dintre Sibiu si Avrig, iar in anul 1895 cea dintre Avrig si Fagaras. Localitatea Avrig avea 3.195 locuitori, din care 2.665 erau romani iar restul erau germani si unguri. Tot in Avrig existau: o fabrica de sticlarie fondata in anul 1840 de catre fratii Flossing; o uzina electrica (1908) si o fabrica de cherestea infiintata in anul 1914 de catre George Krauss.

 

Avrig s-a numarat printre localitatile care s-au evidentiat in Razboiul pentru Independenta prin colectarea de scama, vata, panza, fese, bani. Taranii romani au sprijinit trupele romane din Primul Razboi Mondial cu alimente si informatii despre inamic. Satenii romani din Boita, Turnu Rosu, Talmaciu, Avrig si din alte sate din zona Sibiului, in frunte cu preotii si invatatorii au intampinat trupele romanesti care au luptat pe front in august si septembrie 1916. Preotii Ioan Candea si Traian Maxim, ambii din Avrig, sunt doar doua nume din numarul mare ale preotilor invatatori care au avut de suferit in urma persecutiilor statului maghiar in perioada 1916 - 1918.

 

Pe data de 6 noiembrie 1918 s-a constituit consiliul si garda nationala in Avrig, cat si in Tilisca, Porcseti si Boita. In urma arondarii administrative din anul 1921 a luat fiinta judetul Sibiu cu sase plasi si un teritoriu de 3.619 km patrati. In afara de orasele Sibiu si Ocna Sibiului, judetul cuprindea 87 de comune care apartineau de cele sase plasi. In anul 1930 s-a legiferat o noua organizare administrativa. Pe data de 13 iunie 1926 s-au pus bazele despartamantului de plasa (ASTRA) al Avrigului, care a avut la constituire 10 membri pe viata si 9 activi, iar presedintele era directorul Scolii Normale, Gheorghe Bedelean.

 

Atractiile turistice din Avrig sunt:

 

Centrul orasului Avrig, in urmatoarea fotografie.

 


Palatul  Brukenthal din Avrig

 


Daca doriti mai multe informatii despre Palatul  Brukenthal din Avrig, le gasiti aici.

 

Biserica Evanghelica fortificata din Avrig

 

Cel mai vechi monument de arhitectura din Avrig este Biserica Evanghelica. A fost construita intre anii 1265 - 1295 si a fost conceputa ca o bazilica romanica cu trei nave si un turn de vest. Clopotnita, prevazuta cu o tribuna romanica care da spre nava interioara are la parter o bolta in cruce, iar la nivelul al treilea metereze. In jurul anului 1500, bazilica a fost transformata in biserica-sala. Tot atunci, turnul clopotnita a fost inaltat cu inca doua niveluri si biserica a fost fortificata. In timpul lucrarilor de refacere ale bisericii din anul 1765, corul si hala au fost prevazute cu o bolta baroca.

 

Incinta de forma ovala poate fi datata din a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

 

Portalul romanic se aseamana cu cel al bisericilor din Sacadate si Hosman, ducand la ideea ca ar putea fi vorba despre acelasi mester sau atelier.

 

Portalul romanic, elementul cel mai spectaculos al actualei biserici este realizat cu doua retrageri, in care sunt plasate coloane. Capitelurile acestor coloane sunt decorate cu ornamente simple, vegetale. Deasupra capitelurilor s-au pastrat fragmente de sculpturi in relief. Se mai pot distinge inca: in partea dreapta, o figura umana, inaripata, "Lupta Aarhanghelului Mihail cu balaurul", precum si doua figuri care reprezinta patriarhi. In stanga, se pot recunoaste intelepti, "Fecioara cu pruncul" si un inger.

 

Altarul bisericii este deosebit datorita faptului ca imbina caracteristici ale stilului baroc cu cele ale neoclasicismului; tabloul central cu "Rastignirea lui Iisus" apartine stilului baroc, iar partea arhitectonica apartine neoclasicismului.

 

Exteriorul Bisericii Evanghelice din Avrig, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Am parcat masina in centrul orasului si am mers pe jos cam 10 minute pana la Biserica Evanghelica. Intrarea in biserica este pe strada Sasilor. Intrarea este gratuita, dar am lasat 10 lei in cutia milei.

 

Intrarea in Biserica Evanghelica, in urmatoarea fotografie.

 


 

Biserica Evanghelica din Avrig, vazuta din curtea bisericii, in urmatoarele 5 fotografii.

 





Biserica Evanghelica din Avrig cu turnul clopotnita si intrarea in biserica, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Portalul romanic al bisericii

 


Interiorul Bisericii Evanghelice din Avrig, in urmatoarele 16 fotografii.

 



Tavanul biserticii



Orga bisericii

 

Altarul bisericii

 

 

Biserica Ortodoxa

 

La iesirea din Avrig am vazut o biserica frumoasa, care mi-a starnit curiozitatea sa o vizitez. Asa ca am parcat masina in preajma si am urcat cateva trepte pana la poarta bisericii, care are o usa foarte frumoasa. Biserica Ortodoxa, pentru ca de ea este vorba, se afla pe un deal mic. Nu imi pare rau ca am vrut sa vizitez aceasta biserica, deoarece are pictate multe fresce frumoase pe exterior. Biserica Ortodoxa din Avrig are si o curte foarte frumoasa. Din pacate, nu am putut sa vizitam interiorul, deoarece era inchis si nu era nimeni pe acolo.

 

 

Biserica Ortodoxa din Avrig (sau Biserica Duminica Floriilor din Avrig) dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea si a fost construita pe locul unei biserici mai vechi, in forma unei nave simple, strapunsa de ferestre gotice. La aceasta biserica este deosebit de valoroasa pictura, de o inalta tinuta artistica. Frescele au fost facute de mesterii Ionascu si Pana incepand din  anul 1762. Un lucru rar in acesta parte de tara o constituie decorul exterior format din patru nise pictate in fresca si un brau de medalioane.

 

In cimitirul bisericii se afla mormantul lui Gheorghe Lazar (fondatorul invatamantului in limba romana din Bucuresti, s-a nascut si a murit in Avrig) si o troita din lemn ridicata in cinstea ostasilor romani din Avrig cazuti in razboaie.

 

Poarta Bisericii Ortodoxe din Avrig, in urmatoarea fotografie.

 


 

Exteriorul Bisericii Ortodoxe din Avrig si frescele sale, in urmatoarele 12 fotografii.





Parcul Bisericii Ortodoxe din Avrig, in urmatoarele doua fotografii.

 

Monument inchinat eroilor comunei Avrig cazuti in razboaie (ridicat in anul 1919).

 

 

 

 

 

Recomand vizitarea orasului Avrig!

 

Comments

Popular posts from this blog