Romania-Palatul Brukenthal din Avrig
ROMANIA -
AVRIG -
PALATUL BRUKENTHAL
In acest articol va prezint Palatul Brukenthal din Avrig, Romania.
Dupa ce am vizitat Cetatea Cisnadioara, localitatea Cisnadie, Abatia cisterciana din Carta si orasul Sibiu, am vizitat orasul Avrig. Nu am planificat de acasa sa vizitam Avrig, cu toate ca nu am fost niciodata in acest oras. In drum spre Carta, trebuia sa trecem cu masina pe langa Avrig si am intrat din greseala putin in oras. La intrarea in oras este un panou publicitar cu Palatul Brukenthal si mi-a starnit curiozitatea sa-l vizitez, deoarece mi-a placut cum arata, atat palatul cat si orasul. Distanta dintre Paltinis si Avrig este de 58 kilometri. Teoretic drumul este de o ora si 15 minute de mers cu masina, dar este aglomerat, asa ca am facut mai mult.
Daca doriti mai multe informatii despre Cetatea Cisnadioara, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre localitatea Cisnadie, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Abatia cisterciana din Carta, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre orasul Sibiu, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre statiunea Paltinis, le gasiti aici.
Palatul Brukenthal din Avrig se afla pe strada Gheorghe Lazar nr.39 (in centrul orasului), Avrig, jud.Sibiu. Programul de vizitare al parcului este zilnic, intre orele 08.00 - 22.00, iar programul de vizitare al expozitiilor (din palat) este zilnic, intre orele 10.00 - 18.00. Un bilet de intrare la palat costa 10 lei. Noi nu am intrat pe la intrarea din centrul orasului, deoarece s-a defectat sistemul de la turnichetii de intrare si am fost indrumati catre alta intrare, cea din parc, pe unde intrau si masinile (am ocolit palatul prin exterior). Asa ca ne-am plimbat mai intai prin parc si apoi am vizitat palatul. Parcul este frumos, o oaza de relaxare.
Timpul de vizitare al parcului si palatului este de minim 2 ore.
Scurt istoric al Palatului Brukenthal din Avrig
Palatul Brukenthal din Avrig a fost palatul de vara al baronului Samuel von Brukenthal (1721 - 1803), guvernator al Transilvaniei, care l-a construit intre anii 1780 si 1785, dupa modelul Paaltului Schönbrunn din Viena.
Samuel von Brukenthal se numara printre cele mai importante personalitati istorice ale sasilor. El a fost singurul sas care a detinut functia de guvernator al Transilvaniei. Brukenthal s-a nascut in anul 1721 la Nochrich, langa Sibiu. Provenea din familia judelui regal Brekner, care a primit in anul 1724 titlul de nobil, cu drept de transmitere ereditara. Brukenthal a investit o parte din mostenirea sa pentru a face studii la Halle si Jena, unde a studiat stiintele administrative si de istorie, filozofie si teologie. In aceasta perioada a fost influentat de ideile iluminismului.
In anul 1745, Brukenthal s-a casatorit cu Sophia Katharina von Kloknern, fiica primarului din Sibiu de atunci. Ascensiunea sociala si profesionala in administratia de stat, legata de casatorie, l-a condus la Viena, in anul 1753. Imparateasa Maria Tereza a devenit sustinatoarea lui. Brukenthal si-a desfasurat activitatea in Gubeniul transilvanean si apoi la Viena, in calitate de conducator al Cancelariei aulice transilvanene. In anul 1774 a carmuit, mai intai provizoriu, la Viena, iar in anul 1777 ca guvernator al Transivaniei, numit prin rescript imperial, pana la pensionarea sa din anul 1787.
Cladirea palatului a fost construita in stilul baroc si are forma de U, cu un corp central si doua aripi laterale. In acest palat a fost expusa renumita colectie a baronului Brukenthal, formata din 212 tablouri si 129 gravuri, care se afla in prezent la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Din pacate, dupa moartea baronului, cladirea din Avrig s-a degradat repede, avand mai multi proprietari care nu au renovat-o.
Astazi, doar tavanele decorate mai amintesc de luxul de altadata. Palatul a avut si unul dintre cele mai frumoase parcuri, construit in terase care coborau spre lunca Oltului. Suprafata parcului, de peste 20 de hectare, a fost amenajata dupa modelul gradinilor frantuzesti, cu fantani arteziene, o scara frumoasa si mai multe alei laterale, vaze, banci, statui din piatra si o oranjerie, in care se cultivau curmali, migdali, nucsoara, pepeni si ananas.
In gradina traiau, probabil, fazanii in libertate. In Gradina Olandeza se cultiva o varietate luxurianta de flori, mirodenii si zarzavaturi, iar in Gradina Engleza s-a realizat un peisaj cu pajisti largi, pomi izolati si palcuri de copaci. Dupa moartea baronului din anul 1803, parcul nu a mai fost ingrijit, vegetatia a crescut in voie si astazi este mai mult o padure decat un parc. Cel mai vechi arbore ramas in prezent, arborele lalea, are aproximativ 250 de ani si infloreste odata la cativa ani.
Pe domeniul palatului exista un hotel cu camere pentru cazare si un restaurant, unde se poate servi masa, cu meniu diversificat, inclusiv cel traditional romanesc. Pe domeniu se organizeaza si evenimente: nunti, botezuri.
Parcul Palatului Brukenthal din Avrig, in urmatoarele 29 fotografii.
Harta domeniului, aflata la intrarea in parc
Hotelul si restaurantul
Orangeria
Palatul Brukenthal din Avrig, vazut din parcul domeniului
Aleea si scarile care duc la palat
Palatul Brukenthal gazduieste astazi un muzeu care cuprinde o expozitie a bunurilor sasesti din Transilvania: mobilier vechi, pictat manual, obiecte de ceramica pictate manual, tesaturi realizate cu motive traditionale romanesti, perne.
Exteriorul Palatului Brukenthal si parcul din fata sa, in urmatoarele 5 fotografii.
Portalul de intrare in palat, in urmatoarea fotografie.
Interiorul Palatului Brukenthal si expozitia saseasca, in urmatoarele 19 fotografii.
Macheta palatului
Intr-o aripa a palatului se afla o sala mare cu vesminte ale nobililor din trecut, din Transilvania facute in atelierele speciale de teatru, care se pot imbraca, pentru o sedinta foto gratuita. Noi nu am vrut sa ne imbracam, dar a insistat doamna care era la muzeu. Ne-a ales dumneaei costumele si ne-a facut si fotografii, a fost foarte amabila. Ne-a placut foarte mult!
Sala unde te poti deghiza in nobil din trecut, din Transilvania si sedinta foto la care am participat, in urmatoarele 15 fotografii.
Recomand vizitarea Palatului Brukenthal din Avrig!
Comments
Post a Comment