Istanbul-Top 12 atractii turistice si costuri


TURCIA – ISTANBUL
TOP 12 ATRACTII TURISTICE SI COSTURILE SEJURULUI 



In perioada 25 – 29 ianuarie 2019, am vizitat orasul Istanbul, impreuna cu o prietena. Am stat 5 zile.


Transport Bucuresti – Istanbul

 

Am fost cu avionul, compania Tarom, biletul a costat 138,48 EURO dus/intors.  Am cumparat biletele de avion de pe siteul Tarom, cu o luna inainte.

TOTAL TRANSPORT CU AVIONUL BUCURESTI - ISTANBUL SI RETUR = 138,48 EURO

Transport Istanbul

 

De la aeroport am luat un taxi pana la hotel, care se afla in zona centrala, in Piata Sultanahmet. Taxiul a costat 65 TL, deci partea mea a fost 32,5 TL, iar calatoria a durat cam 30 minute. Statia de taxi se afla chiar la iesirea din aeroport. Taxiurile autorizate se numesc Taksi si sunt galbene. Multi taximetristi ne-au cerut 100 TL si nici unul nu a vrut sa porneasca aparatul de taxat. Am asteptat putin, pana am gasit un prêt mai bun. Initial ne-am tocmit la 70 TL, dar cand am coborat la hotel i-am dat 65 TL, cat aveam marunt.

La intoarcere, am mers cu tramvaiul si metroul pana la aeroport. Se ia tramvaiul T1, de pe bulevardul pe care este Bazilica Cisterna (vis a vis de basilica) si se coboara la statia Zeytinburnu. Un bilet de tramvai costa 5 TL. Se traverseaza statia de tramvai si se ajunge la niste scari (scarile se vad din statia de tramvai) si dupa ce se urca scarile, este statia de metrou. Se merge pana la capat, la aeroport. Sunt doua statii de metrou, dupa urcarea scarilor, dar este un indicator unde scrie in engleza “airport”, pentru aeroport. Un bilet de metrou costa 5 TL. Calatoria Piata Sultanahmet – aeroport a costat deci 10 TL si a durat cam o ora.

Am mai cheltuit 25 TL pentru calatoriile cu tramvaiul. Am cumparat un card pentru transport, dar il alimentam mereu cand mergeam cu tramvaiul, asa ca nu am facut mare economie cu el, nu il recomand neaparat. Si oricum, am mers putin cu tramvaiul.

TOTAL TRANSPORT ISTANBUL = 67,50 TL = aproximativ 11 EURO.

Moneda turceasca

Moneda nationala a Turciei este Lira Turceasca (TL). Baknotele de pe piata sunt de 5, 10, 20, 50, 100, 200 lire, iar monedele (numite “kurus”) sunt de 5, 10, 20, 50 kurus si de 1 lira.

Am scos lire turcesti de la bancomate, cu cardul. Am gasit bancomate si in aeroport, la iesire.

Cazare Istanbul

Am fost cazata la hotelul Aslan Istanbul, de 3 stele, care se afla la adresa Akbiyik Caddesi nr.63, Sultanahmet, Istanbul, 34400. Hotelul se afla la 3 minute de mers pe jos pana la Moscheea Sultanahmet (Moscheea Albastra). Camera a fost foarte confortabila, curata, iar personalul foarte amabil. Am facut rezervarea pe Booking.com cu o luna inainte, iar plata am facut-o la plecare. Camera dubla la hotel a costat 135,36 EURO pentru 4 nopti, cu mic dejun inclus. Nu am avut terasa in camera, am avut insa minibar. Micul dejun il luam la restaurantul hotelului, care era la ultimul etaj si care avea o terasa foarte frumoasa.

TOTAL CAZARE ISTANBUL = 67,68 EURO (partea mea = 135,36 EURO/2 = 67,68 EURO).

Hotelul Aslan Istanbul, in urmatoarea fotografie.





Holul hotelului, in urmatoarea fotografie.




Terasa hotelului si panorama care se vedea de pe terasa, in urmatoarele 2 fotografii.






Camera hotelului unde am fost cazata, in urmatoarele 3 fotografii.




Mancare Istanbul

La micul dejun am mancat la restaurantul hotelului unde am fost cazata. Am servit omleta, branza, salam, masline, branzoaice, gem, sucuri, ceai si cafea.

Restaurantul hotelului, in urmatoarele 3 fotografii.






La pranz si seara am mancat la restaurante si terase, sau am luat mancare la hotel, tot de la restaurante.

A doua zi am avut un program incarcat de vizitare si nu am avut timp sa mananc la pranz. Am luat doi covrigi din Piata Sultanahmet, de la tarabele de pe strada. Un covrig simplu costa 2 TL, deci am dat 4 TL pe doi covrigi. Se mai gasesc, la aceleasi tarabe, porumb fiert sic opt, care costa 1TL/bucata, castane prajite, curatate pe jumatate, care costa 6 TL/100grame si suc de rodii, facut pe loc. Eu nu am mancat porumb si castane si nu am baut suc de rodii.

Seara am mancat la un restaurant de pe strada unde era hotelul. Restaurantul se numeste Mayfair Kebab si mi-a placut foarte mult, atat mancarea cat si deservirea. Am mancat testi kebab, care a fost cea mai buna mancare pe care am mancat-o in Istanbul. Consta in bucati de carne de miel, pui sau vita, la alegere, cu legume, rosii, ardei, vinete, ciuperci.

Mancarea se gateste intr-un vas de lut, iar chelnerul aduce la masa vasul fierbinte pe o tava care are carbuni in flacari si loveste vasul pana cand iese capacul, iar apoi toarna mancarea fierbinte in farfurii. Spectacolul de servire este foarte dragut, iar mancarea delicioasa. Am luat o portie de testi kebab cu miel si pui si am impartit portia la doua farfurii. L-am servit cu orez, care a fost din partea casei. Am luat si paine si cate o bere turceasca, Efes, care este buna. O portie de testi kebab a costat 59 TL, o bere 20 TL, iar serviciile 11 TL. Am platit 55 TL, partea mea.

Restaurantul Mayfair Kebab, in urmatoarea fotografie.




Spectacolul de servire a testi kebab, in urmatoarele 3 fotografii.






Cina servita la restaurant, in urmatoarele 2 fotografii.




A treia zi am mancat la pranz la o terasa din Piata Baiazid, care este in statia de tramvai Baiazid. Am luat kebab cu oaie si cu un sos de iaurt, foarte bun. Kebabul era ca la noi, servit intr-un baton de paine. A costat 41,25 TL. Apoi am luat baclavale asortate de la o cofetarie din aceeasi piata. Am impartit o cutie de baclavale in doua, partea mea a costat 13,50 TL. Baclavalele din Piata Baiazid au fost cele mai bune pe care le-am mancat in Istanbul. Erau foarte insiropate, iar cel mai mult mi-au placut baclavalele cu fistic.

Seara am luat kumpir, de la un restaurant care este pe bulevardul care duce din Piata Baiazid in Piata Sultanahmet, foarte aproape de Piata Baiazid. Kumpir este un cartof copt in coaja, in care se pune bucatele de salam, branza, boabe de porumb fiert, maioneza, salata verde, varza. Poti sa alegi ce vrei, pentru continutul din interiorul cartofului. O portie de kumpir a costat 20 TL. Am luat si cate o bere Efes, de la un mini market de pe acelasi bulevard si am servit cina in camera de hotel. Berea a costat 20 TL.

Kumpir, in urmatoarele 2 fotografii.




A patra zi am avut program fosrte incarcat si nu am avut timp sa mananc la pranz, am mancat niste saratele pe care le aveam din Romania, cand am fost in croaziera pe Bosfor. Seara am mancat la restaurantul Mio Galata, care este pe platforma inferioara a Podului Galata. Am macat sandvis cu peste la gratar, se numeeste cupra si este delicios. Cupra este cu peste dorada si este cel mai scump, dar merita. O portie a costat 10 TL. Am luat si o bere mica, pe care am impartit-o in doua. Berea a costat 22 TL, deci partea mea a fost 11,5 TL. Masa m-a costat 21,5 TL.

Restaurantul Mio Galata, in urmatoarea fotografie.




Masa servita la restaurant, in urmatoarele 2 fotografii.




A cincea zi am mancat la pranz tot la restaurantul Mayfair Kebab. Am luat kebab cu pui, simplu, care a costat 20 TL.

O sticla de apa de 2 L la tarabele din Istanbul costa 2 TL. Am consumat 5 sticle de apa, care au costat 10 TL.

Deserturile turcesti sunt foarte bune, se numesc turkish delights. Am cumparat baclavale asortate, insiropate, cu fistic, nuci ciocolata si rahat turcesc din rodii, trandafiri, lamiae, ciocolata, menta si multe alte arome, cu alune, nuci, cocos, fistic sau piper.

Turcii beau ceai la fiecare iesire in oras. Ceaiul se serveste fierbinte, in paharele mici, traditionale. Sunt multe feluri de ceai, de mere, fructe de padure, alte fructe uscate, de plante, verde, negru. Eu am baut ceai de mere, este dulce acrisor si nu necesita zahar in plus. Ceaiul se serveste la restaurante si in magazine, cand cumperi ceva. Este din partea casei.

TOTAL MANCARE ISTANBUL = 205,25 TL = 33 EURO

 Obiective turistice in Istanbul:

1 1.   Moscheea Sultanahmet (Moscheea Albastra)




Moscheea Albastra se afla in Piata Sultanahmet. Programul de vizitare al moscheii este zilnic, de la 09.00 - 16.00, cu mentiunea ca moscheea se inchide pentru 90 minute, in timpul slujbelor, care sunt in numar de 5 pe zi. Tinuta este obligatorie, doamnele trebuie sa aiba capul acoperit, iar inainte de a intra in moschee, trebuie sa te descalti. Intrarea in moschee este libera.

Timpul de vizitare al moscheii este de 1 ora.

2 2.  Biserica Sfanta Sofia (Hagia Sofia)



Biserica Sfanta Sofia se afla in Piata Sultanahmet, fata in fata cu Moscheea Albastra. Programul de vizitare al moscheii este zilnic, de la 09.00 - 19.00, pentru perioada 15 aprilie – 31 octombrie (casa de bilete se inchide la ora 18.00) si de la de la 09.00 - 17.00, pentru perioada 01 noiembrie – 14 aprilie (casa de bilete se inchide la ora 16.00).  Pretul unui bilet de intrare la biserica Sfanta Sofia este de 60 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei). Am stat la coada la casa de bilete cam 15 minute.

Se urca si in galeria superioara de la etaj.

Timpul de vizitare al bisericii, inclusiv al galeriei superioare este de 1,5 ore.

Detaliile despre Moscheea Albastra si Hagia Sofia le gasiti aici.

3 3.   Palatul Topkapi




Palatul Topkapi se afla in Piata Sultanahmet, langa Biserica Sfanta Sofia. Programul de vizitare al palatului este zilnic, de la 09.00 - 16.45, pentru perioada aprilie – octombrie si de la de la 09.00 - 18.45, pentru perioada noiembrie – aprilie, cu exceptia zilei de marti.  Pretul unui bilet de intrare la Palatul Topkapi este de 60 TL, iar pentru Harem 35 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei). Am stat la coada cam 15 minute, la casa de bilete.

Timpul de vizitare al palatului si haremului este de 5-6 ore.

Detaliile despre Palatul Topkapi si haremul din palat le gasiti aici.

4 4.    Muzeul de arheologie din Istanbul




Muzeul de arheologie din Istanbul se afla in Piata Sultanahmet, in Palatul Topkapi. Programul de vizitare al muzeului este zilnic, de la 09.00 - 17.0.  Pretul unui bilet de intrare la Muzeul de arheologie din Istanbul este de 30 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei).

Timpul de vizitare al muzeului este de 2 ore.

Detaliile despre Muzeul de arheologie din Istanbul le gasiti aici.

5 5.  Bazilica Cisterna (Palatul Scufundat)



Bazilica Cisterna se afla pe strada Alemdar Mh., Yerebatan. Se poate ajunge pe langa Biserica Sfanta Sofia, la stanga bisericii, se coboara niste scari, se traverseaza strada, ajungandu-se pe un bulevard pe care merge tramvaiul. 

 Programul de vizitare al bazilicii este zilnic, de la 09.00 - 17.30.  Pretul unui bilet de intrare la Bazilica Cisterna este de 20 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei). Am stat la coada cam 15 minute, pentru a ajunge la casa de bilete, dupa care am intrat in bazilica.

Timpul de vizitare al bazilicii este de jumatate de ora.

6 6.    Piata Sultanahmet




In afara de Moscheea Albastra, Biserica Sfanta Sofia, Palatul Topkapi si Muzeul de arheologie din Istanbul, in Piata Sultanahmet se mai pot vedea:

Hipodromul

Hipodromul se afla in spatele Moscheii Sultanahmet (Moscheea Albastra), programul de vizitare este non stop si gratuit.

Panoul Hipodromului se afla in spatele Moscheii Sultanahmet (Moscheea Albastra).

Fantana Germana

Fantana Germana se afla langa Panoul Hipodromului.

Obeliscul egiptean

In Piata Sultanahmet sunt doua obeliscuri, asezate fata in fata. Unul dintre ele este Obeliscul egiptean, inscriptionat cu hieroglife egiptene.

Coloana serpentina

A fost adusa de catre Constantin cel Mare, din templul lui Apollo din Delfi.

Obeliscul zidit

Celalat obelisc se numeste Obeliscul zidit. Se afla in spatele Pietii Sultanahmet si a fost ridicat de Constatntin al VII-lea.

7 7.   Coloana lui Constantin



Coloana lui Constantin se afla la o statie de tramvai de Piata Sultanahmet.  Se ia tramvaiul T1, din Piata Sultanahmet. Nu se percepe taxa de vizitare.

Marele Bazar (Bazarul acoperit)

Marele Bazar se afla langa statia de tramvai Baiazid (Beyazit, in limba turca). Marele Bazar este deschis zilnic, de la 09.00 - 20.00, cu exceptia zilei de duminica. 

8 8.    Moscheea Suleymaniye si mausoleul lui Soliman Magnificul




Moscheea Suleymaniye se afla pe strada Suleymaniye Mah, Prof.Siddik Sami Onar. Se poate ajunge din statia Baiazid pe langa Marele Bazar, si se merge cam 20 minute pe jos pana la Moscheea Suleymaniye.

 Programul de vizitare al moscheii este zilnic, de la 09.00 - 18.00. Tinuta este obligatorie, doamnele trebuie sa aiba capul acoperit. Inainte de a intra in moschee, trebuie sa te descalti, atat in moschee, cat si la mausoleul lui Soliman Magnificul. Intrarea in moschee este libera.

Detaliile despre Hipodrom, Bazilica Cisterna, Coloana lui Constantin, Marele Bazar si Moscheea Suleymaniye le gasiti aici.

9 9.   Palatul Dolmabahce




Palatul Dolmabahce se afla pe strada Visnezade Mahallesi, Dolmabahce Cd, 34357. Se poate ajunge din Piata Sultanahmet, cu tramvaiul T1, Bagcilar - Kabatas si se coboara la ultima statie, Kabatas, apoi se merge pe jos, drept inainte, pe bulevard, cam 10 minute.

 Programul de vizitare al palatului este zilnic, de la 09.00 - 16.0, cu exceptia zilei de luni.  Pretul unui bilet de intrare la Palatul Dolmabahce, care include si haremul, este de 90 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei).

Timpul de vizitare al palatului si haremului este de 3 - 4 ore. Din pacate, fotografiatul in interiorul acestor obiective turistice este interzis.

Detaliile despre Palatul Dolmabahce le gasiti aici.

  10. Podul Galata



Adresa Podului Galata este Kemankes Karamustafa Pasa Mahallesi, Galata Koprusu. Se poate ajunge din Piata Sultanahmet, cu tramvaiul T1, Bagcilar - Kabatas si se coboara la statia Eminonu.

 Programul de trecere a Podului Galata este non stop si nu se percepe nicio taxa de trecere. Podul Galata are doua platforme, una superioara si cealalta inferioara, cu restaurante.

   11. Turnul Galata

Turnul Galata in fundal


Turnul Galata se afla pe strada Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sk. Se poate ajunge la turn traversand Podul Galata dinspre statia Eminonu, apoi se merge pe jos, drept inainte, pe un bulevard, dupa care se face la stanga la prima intersectie, se mai merge putin si se urca pe niste stradute, in panta. Se merge pe jos cam 10 minute, dupa ce se traverseaza Podul Galata.

Programul de vizitare al Turnului Galata este zilnic, de la 09.00 - 19.00.  Pretul unui bilet de intrare la Turnul Galata este de 35 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei). Am stat la coada sa intru in turn o ora. La ultimul etaj al turnului se admira panorama Istanbulului, de pe o platforma care inconjura turnul.

Detaliile despre Podul Galata si Turnul Galata le gasiti aici.

   12. Croaziera pe Bosfor



Pentru a merge in croaziera pe Bosfor, trebuie sa se ia un vapor sau un ferry din Cheiul Eminonu.

Se poate ajunge in Eminonu din Piata Sultanahmet, cu tramvaiul T1, Bagcilar - Kabatas si se coboara la statia Eminonu, iar cheiul este langa statia de tramvai.

 Programul croazierelor este zilnic, de dimineata pana noaptea.  Am mers cu un vapor, iar pretul unui bilet este de 15 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei). Cand am ajuns in Cheiul Eminonu, tocmai trebuia sa plece un vapor, pe care l-am prins. Am cumparat biletul inainte de a urca pe vapor.

Timpul croazierei este de 1,5 ore.

Detaliile despre croaziera pe Bosfor le gasiti aici.

Programul meu de vizitare a fost astfel:

-        Intr-o zi am vizitat Moscheea Albastra, Hagia Sofia, Palatul Topkapi si Bazilica Cisterna.

-        In alta zi am vizitat Palatul Dolmabahce, Moscheea Suleymaniye, Coloana lui Constantin si Piata Sultanahmet.

-        In alta zi am vizitat Piata Taksim, Podul Galata, Turnul Galata si am fost in croaziera pe Bosfor.

-        In ultima zi, inainte de plecarea spre aeroport am vizitat Muzeul de arheologie din Istanbul.

TOTAL OBIECTIVE VIZITATE DE MINE = 345 TL = 55,75 EURO

TOTAL COSTURI ISTANBUL = 306 EURO pentru 5 zile.

Ce am mai vazut eu in Istanbul

Piata Taksim, care a fost principalul punct de bransament al sistemului de distributie a apei din oras. Monumentul Independentei, care se afla in sudul pietei, a fost ridicat in memoria fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk. In partea de nord a pietei se afla Centrul Cultural Ataturk. Parcul Taksim, situat in partea de vest, a fost depozit de armament al Imperiului Otoman. In zona se afla numeroase apartamente de lux, hoteluri si restaurante.

In Piata Taksim se poate ajunge cu tramvaiul T1, Bagcilar - Kabatas din Piata Sultanahmet si se coboara la ultima statie, Kabatas. Apoi se coboara niste trepte si se ia funicularul, care merge o statie, pana in Piata Taksim. Cand se coboara din tramvai in statia Kabatas, se merge putin inapoi, fara a parasi statia de tramvai (daca iesiti din statia de tramvai prin turnicheti, trebuie sa cumparati alt bilet). Se coboara apoi treptele pentru a ajunge la funicular. Un bilet de tramvai costa 5 TL si este valabil si la funicular. 



Monumentul Independentei


Strada din Taksim

Eu am cumparat din Taksim dulciuri (rahat), ceai de mere si condimente pentru acasa, dar au fost cam scumpe.

Magazin cu dulciuri si condimente, din Taksim, in urmatoarele 4 fotografii.


 




Shopping in Istanbul

In zona unde am fost cazata, Sultanahmet, preturile la imbracaminte erau foarte mari. Langa restaurantul Mayfair Kebab era un magazin cu bijuterii foarte frumoase si la preturi accesibile. Am vazut imbracaminte la preturi accesibile in zona Marelui Bazar, pe bulevardul care duce spre Piata Sultanahmet.  Eu nu mi-am cumparat imbracaminte din Istanbul.

Am cumparat o cutie de baclavale, care avea cam 1 kg sip e care am dat 75 TL, doua pungi de rahat, ceai de mere si doua pungi de condimente (pentru carne si sosuri), din Taksim, pe care am dat 280 TL (scumpe). Mi-au pus condimente in pungi destul de mari, cam 200 grame punga. Am luat si o punga de cafea de la un magazin de langa statia de tramvai Sultanahmet, inainte de a pleca spre aeroport. Punga este de 100 grame si a costat 10 TL.



Recomand vizitarea Istanbulului!






Comments

Popular posts from this blog