Atractiile turistice Londra-partea a II-a
ATRACTIILE TURISTICE LONDRA -
PARTEA a II-a
In acest articol va prezint atractiile turistice din Londra, partea a II-a.
Daca doriti mai multe informatii despre atractiile turistice din Londra, partea I, le gasiti aici.
Ziua 3
Palatul Buckingham si Mayfair
La vest de Piccadilly Circus se intinde cea mai eleganta zona din centrul Londrei. Zona este de prestigiu social inca de cand s-a inceput aici constructia marilor proprietati, in anul 1660. Zona abunda in bogatie si are resedinte georgiene, cluburi pentru gentlemeni si magazine exclusiviste. Piccadilly imparte acesta zona in doua: la nord se afla Mayfair, iar la sud St.James's, parcurile regale si Palatul Buckingham.
Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Buckingham, din Londra, partea I (istoricul palatului, Memorialul Victoria, portile si gradinile din fata palatului si Galeria Reginei), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Buckingham, din Londra, partea a II- a schimbarea garzii, interiorul palatului si gradinile palatului), le gasiti aici.
Palatul Buckingham si parcul palatului vazute noaptea, in urmatoarele 4 fotografii facute de fiul meu in februarie 2011.
Memorialul Victoria
London Eye
Birdcage Walk
Ne-am plimbat putin pe Birdcage Walk dupa ce am vazut schimbarea garzii la palat. Mai aveam o ora pana ne venea randul sa intram la palat si am profitat de acest timp liber.
Birdcage Walk (in traducere, Calea Custii de Pasari) este o strada in Orasul Westminster, care ruleaza est-vest, in continuarea strazii Marele George. Pe acesta strada se afla Garnizoana centrala a Londrei, Muzeul Garzilor si Capela Militara Regala.
Birdcage Walk, in urmatoarele 5 fotografii.
Garnizoana centrala a Londrei, in urmatoarea fotografie.
Piata Capelei, care contine Muzeul Garzilor si Capela Militara Regala), in urmatoarele 3 fotografii. Programul de vizitare al Muzeului Garzilor este zilnic, de la 10.00-16.00, iar un bilet costa 8 Lire.
Capela Militara Regala
Am ajuns la o intersectie mare si ne-am intors.
Big Ben in fundal
Dupa ce am vizitat Palatul Buckingham, am luat metroul si ne-am dus sa vedem Parcul Hyde si Gradinile Kensington.
Daca doriti mai multe informatii despre Parcurile Regale din Londra, le gasiti aici.
Statia de metrou pentru Parcul Hyde, in urmatoarea fotografie.
Ziua 4
The City
De-a lungul istoriei de 2.000 de ani a Londrei, cea mai multa vreme ea a insemnat zona dintre Catedrala St Paul si Turnul Londrei, numita in general The Square Mile - Mila Patrata. Aaceasta zona poarta in continuare numele de The City si are administratie separata, condusa de un Lord Mayor (Lord Primar) si politie proprie. Reteaua de alei si stradute dosnice este inca foarte vizibila.
The City se intinde de la cladirile bogat ornamentate ale Law Courts (aflate la jonctiunea dintre Strand cu Fleet Street) la vest, pana la Turnul Londrei la est si de la Barbican in nord pana la Tamisa in sud. Aceasta a fost zona imprejmuita initial de zidul roman, care este insa in prezent unita de liantul comertului.
In a patra zi am vizitat Catedrala Saint Paul.
Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Saint Paul din Londra, partea I (istoricul si exteriorul catedralei), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Saint Paul din Londra, partea a II-a (interiorul catedralei), le gasiti aici.
Am luat metroul de la Catedrala Saint Paul spre Turnul Londrei si am mers pe linie directa, cateva statii. Am coborat la statia de metrou Tower Hill (Dealul Turnului, in traducere).
Tower Hill
Tower Hill (Dealul Turnului) este renumit pentru executiile publice ale prizonierilor cu rang inalt de la sfarsitul secolului al XIV-lea pana la mijlocul secolului al XVIII-lea. Pe locul de executii din partea superioara, la nord-vest de santul Turnului Londrei, se afla acum Trinity Square Gardens.
Statia de metrou Tower Hill si Trinity Square Gardens, in urmatoarele 8 fotografii.
Trinity Square nr.10, din Tower Hill
Daca doriti mai multe informatii despre Turnul Londrei, partea I (istoricul Turnului Londrei si Turnul Alb), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Turnul Londrei, partea a II-a (Parapetii si turnurile lor), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Turnul Londrei, partea a III-a (Bijuteriile Coroanei si Palatul medieval), le gasiti aici.
Turnul Londrei noaptea, in urmatoarele 4 fotografii facute de fiul meu in februarie 2011.
De pe Parapetii Turnului Londrei se vedea The City si Tower Bridge, ca in urmatoarele 5 fotografii.
Marylebone
Desi este amplasata central, Marylebone are o atmosfera destul de tihnita. Marylebone High Street si Marylebone Lane au un aer rural. La sud de Regent's Park se afla Muzeul Madame Tussauds.
Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul figurilor de ceara Madame Tussauds, le gasiti aici.
In apropiere, la Baker Street nr. 221b se afla Muzeul Sherlock Holmes. Muzeul este deschis zilnic, intre orele 09.30 - 18.00 si aici este reconstituit cu multa imaginatie apartamentul unui detectiv din epoca victoriana.
Marylebone si statuia lui Sherlock Holmes, in urmatoarea fotografie.
Printre alte atractii din Marylebone se afla si Colectia Wallace, o colectie privata d etablouri, portelanuri si mobila din secolele XVII-XVIII, de provenienta engleza si europeana, expuse cu rafinament intr-o vila din secolul al XVIII-lea. Muzeul se afla in Hertford House, Manchester Square, este deschis zilnic intre orele 10.00 - 17.00, iar intrarea este libera.
Seara am luat metroul pana la Piccadilly Circus si ne-am plimbat putin. Strazile din acea zona sunt nemaipomenit de frumoase! Nu am stat mai mult de o ora, deoarece se anunta la metrou prin statie ca incep sa se retraga si nu vroiam sa luam taxi. Nu stiu pana la ce ora circula metroul londonez, pentru ca nu era afisat nicaieri, dar incepusera sa anunte ca se retrag pe la ora 11.00 noaptea.
Strada Piccadilly
Strada Piccadilly este una din rutele principale care duce spre si donspre West End, iar numele provine de la "pickadills" sau colerete purtate de dandy care frecventau zona in secolul al XVII-lea.
La numarul 197 Piccadilly se afla Biserica Sf.James (St.James's Church), proiectata in anul 1684 de Sir Christopher Wren. Aici se tine o piata de artizanat, exista si o cafenea si au loc concerte de muzica clasica. Cateva case mai jos este Fortnum&Mason, cea mai luxoasa bacanie a Londrei si furnizorul de bunuri al Reginei de peste 300 de ani. Aici se poate servi ceaiul de dupa-amiaza sau mai jos, la The Ritz, numai cu rezervare si tinuta eleganta.
Mayfair
La nord de Piccadilly se intinde Mayfair, una dintre cele mai elegante zone ale Londrei si cel mai scump loc din Anglia. Al doilea cel mai scump loc, Park Lane, margineste Mayfair la vest. Cartierul isi trage numele de la un balci zgomotos din secolul al XVII-lea si continua sa aiba zeci de stradute inguste si scurtaturi care ii permit vizitatorului sa-si imagineze cum era Londra atunci.
Pe Piccadilly se afla Burlington House, construita in secolul al XVII-lea, care adaposteste Academia Regala de Arta sau RA (Roysal academy of Arts, care are programul de vizitare zilnic, intre orele 10.00-18.00, iar vinerea pana la orea 22.00). Cladirea este accesibila printr-o arcada imensa care da intr-o curte mare, cunoscuta pentru expozitiile temporare de inalta tinuta.
Langa RA se afla Burlington Arcade, construita in anul 1815, una dintre cele mai vechi si elegante promenade comerciale acoperite. Mai multi aprozi patruleaza de-a lungul promenadei in perioada Regency. Ei poarta joben si livrea si se asigura de comportamentul cuviincios al vizitatorilor, respectiv ca "nu se fluiera, nu se fredoneaza si nu se grabeste" nimeni.
Strada Piccadilly, in urmatoarele fotografii.
Burlington House, in urmatoarele 3 fotografii.
Burlington Arcade, in urmatoarea fotografie.
Biserica Sf.James (St.James's Church)
West End
Piccadilly Circus
In inima West Endului este aglomerata Piccadilly Circus, ale carei prime reclame luminoase dateaza din anul 1890. Trei ani mai tarziu, aici s-a ridicat in amintirea celui de al saptelea conte de Shaftesbury, un mare filantrop, un monument in varful caruia a fost asezata statuia unui personaj inaripat, cunoscut de toata lumea drept Eros, dar care este, de fapt o reprezentare a lui Anteros, zeul grec al iubirii altruiste.
Piccadilly Circus cu statuia lui Anteros, in urmatoarele doua fotografii.
Strada Regent (Regent Street)
Din Piccadilly Circus, spre nord-vest, se intinde Regent Street, proiectata de John Nash ca ruta de ceremonii care sa lege Carlton House, resedinta din Piccadilly, demolata demult, a Printului Regent George al IV-lea, cu Regent's Park. Dincolo de asocierea cu perioada Regency, fatadele elegante ale magazinelor mascheaza cat de noua este de fapt strada, care a fost construita in mare parte in anii '20, cu o suta de ani mai tarziu fata de proiectul lui Nash.
Principala sectiune a Regent Street (intre Piccadilly Circus si Oxford Circus) se remarca prin magazinele foarte mari, inclusiv magazinele principale ale Arts and Crafts, Liberty si Hamleys, cu sapte etaje, cinsiderat cele mai mare magazin de jucarii din lume.
Regent Street, in urmatoarele 4 fotografii.
Cladirea in forma de sfert de cerc de pe Regent Street, care duce la Piccadilly Circus
Ziua 5
In a cincea zi am fost la Castelul Windsor.
Daca doriti mai multe informatii despre Castelul Windsor, din Anglia, partea I, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Castelul Windsor, din Anglia, partea a II-a, le gasiti aici.
Mi-am dorit foarte mult sa vad Muzeul Victoria si Albert, dar nu am reusit, din pacate. Trebuia sa calculez mai bine timpul de vizitare a Castelului Windsor. Am mancat si o inghetata la castel si ne-a luat jumatate de ora. Iar apoi, am coborat la alta statie de metrou, din greseala si am mers pe jos un sfert de ora. De fapt, jumatate din acest timp am alergat, dar tot degeaba. Am ajuns la muzeu cu un sfert de ora inaintea inchiderii, dar nu ne-au mai lasat sa intram. Alaturi este Muzeul de istorie naturala, unde se poate intra tot gratuit.
Kensington
La cativa metri de linistea parcurilor londoneze se afla forfota de pe Kensington High Street, o strada cu multe magazine ale marilor lanturi. Daca va indepartati putin de aceasta artera principala, veti gasi piete elegante, cu case vechi.
South Kensington
Pe numele ei scurt "South Ken", aceasta este o zona cunoscuta mai ales pentru muzee, mostenite a Expozitiei Universale din anul 1851, cu ocazia careia Printul Albert a cumparat un teren de 35 hectare in South Kensington, transformandu-l in "taramul muzeelor" din Londra. South Kensington are o populatie mare de francezi si aici exista cateva patiserii foarte bune si unele dintre cele mai bune librarii cu carti frantuzesti din Londra.
Muzeul Victoria si Albert
Muzeul Victoria si Albert (Victoria and Albert Museum) se afla pe Cromwell Road, iar programul de vizitare este zilnic, intre orele 10.00 - 17.45, iar vinerea pana la ora 22.00. Intrarea este libera, cu exceptia expozitiilor speciale. Primul director al muzeului, Henry Cole, a inceput sa adune colectia muzeului la un an dupa Expozitia Universala din anul 1851. Cu toate acestea, Regina Victoria a pus piatra de temelie a cladirii actuale abia in anul 1899, la 38 de ani de la moartea sotului ei, Albert.
Fatada din anul 1909 este opera lui Aston Webb, care a proiectat si fatada Palatului Buckingham. In interior se afla cea mai bogata colectie de arte decorative din lume.
Colectia include serii tematice extraordinare de sculptura, ceramica, portelanuri gravuri, ilustratii, artefacte din metal, picturi, textile, costume si mobila de epoca. In capatul indepartat al Gradinii John Madejski se afla spectaculoasele incaperi Morris, Gamble si Poynter, care au vitralii si podele din placi ceramice Minton.
Au fost proiectate sa completeze Aripa Henry Cole de pe Exhibition Road, o intrare noua cu portic, o curte interioara impresionanta si galerii subterane pentru expozitii temporatre, care au fost finalizate in anul 2017.
Muzeul Victoria si Albert, in urmatoarele 3 fotografii.
Muzeul de istorie naturala (Natural History Museum)
Tot pe Cromwell Road se afla si impresionantul Natural History Museum (Muzeul de istorie naturala). Programul de vizitare al muzeului este zilnic, intre orele 10.00 - 17.50, iar intrarea este libera, mai putin pentru expozitiile speciale. Cladirea muzeului a fost construita in perioada 1873 - 1880 si este in stil neogotic.
Cea mai mare atractie a Muzeului de istorie naturala este fara indoiala Galeria dinozaurilor, unde exista un model animat, foarte apreciat de vizitatori, al lui Tyrannosaurux Rex, care rage si miroase in mod autentic neplacut. printre alte exponate se numara si macheta in marime naturala a unei balene albastre, un cutremur simulat intr-o imitatie de supermarket japonez si o scara rulanta care urca printr-un model al globului pamantesc, dand vizitatorilor senzatia ca ea se invarte si nu globul pamantesc.
Cladirea Darwin Centre's Cocoon este sediul colectiei enorme de plante si insecte a muzeului. Sala Hintze, care da impresia unei catedrale, a fost in renovare pana in anul 2017. Unele zone pot fi inchise publicului, iar unele exemplare pot fi retrase, mai ales in perioada vacantelor scolare.
Muzeul de istorie naturala, in urmatoarele 3 fotografii.
Seara am luat metroul si ne-am dus pe Oxford Street. Am dorit sa facem shopping in ultima zi, inainte de a merge la aeroport si am mers in recunoastere cu o seara inainte.
Oxford Street
Marginita de Marble Arch la vest si de intersectia cu Tottenham Court Road la est, Oxford Street este cea mai aglomerata si cea mai faimoasa strada comerciala a Londrei, desi nu este neaparat si cea mai frumoasa. Calitatea magazinelor de pe aceasta strada variaza enorm de la tarabe si magazine cu produse ieftine, pana la reprezentante ale celor mai importante lanturi de magazine si embleme ale calitatii.
Denumita dupa Contele de Oxford, care a detinut terenuri la nord de aici, inca din secolul al XVI-lea, strada a fost construita ca ruta de iesire din oras si unea comitatele Hampshire si Suffollk. Inca din anii 1760 a inceput sa se dezvolte ca loc de distractie. La Pantheon (in locul caruia s-a construit Marks&Spencer in anul 1937) se organizau sarbatori si concerte, iar amfiteatrul lui Jack Broughton, unde se intersecteaza strazile Hanwell si Oxford, era faimos pentru meciurile de box si luptele intre tigri si caini ("tiger baiting").
La sfarsitul secolului al XIX-lea insa, strada a devenit loc pentru cumparaturi. In anul 1906 s-a deschis aici magazinul de mobila Waring&Gillow, apoi magazinele universale Selfridges (1909) si Debenham and Freebody (1919, in prezent Debenhams).
Oxford Street, in urmatoarele 7 fotografii.
Ziua 6
Shopping la Londra
Am mers la shopping pe strada Oxford (Oxford Street), la recomandarea doamnei de la receptia hotelului unde am fost cazati. Intr-adevar, am gasit lucruri frumoase si accesibile ca pret, asa cum ne-a spus doamna receptionera. Mi-am cumparat doua tricouri foarte frumoase, cam 15 lire/bucata, un tricou pentru sotul meu, de 25 lire si dulciuri de la un supermarket Marks&Spencer, pe care am dat 8 lire. Shoppingul la Londra se situeaza in top doi in preferintele mele, dupa cel de la Barcelona.
Recomand vizitarea Londrei!
Comments
Post a Comment